Foutcode P0649 – storing in het snelheidsregelcircuit

Foutcode P0649 klinkt als “storing in het snelheidsregelcircuit”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Speed Control Lamp Control Circuit Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0649

OBD-II-foutcode P0649 is een algemene foutcode die meestal wordt gedefinieerd als “Speed Control Lamp Control Circuit Fault”. Het wordt ingesteld wanneer de PCM een fout detecteert in het regelcircuit van de snelheidsmonitorlamp (cruise control).

Foutcode P0649 – storing in het snelheidsregelcircuit

Het snelheidscontrolelampje bevindt zich op het dashboard. De belangrijkste functie is de bestuurder te waarschuwen dat het snelheidscontrolesysteem is geactiveerd.

Snelheidscontrole wordt ook wel cruise control genoemd.

Telkens wanneer het contact wordt ingeschakeld, controleert de PCM de continuïteit van het controlecircuit van de snelheidsmonitorlamp. Het snelheidscontrolesysteem gebruikt inputs van de snelheidssensor van het voertuig (VSS).

Hij gebruikt ook de gegevens van de wielsnelheidssensoren om de snelheid van het voertuig automatisch te regelen. Dit gebeurt wanneer de cruise control door de bestuurder wordt geactiveerd.

Telkens wanneer het contact wordt ingeschakeld en de PCM van stroom wordt voorzien, worden verschillende zelftests van de regelaar uitgevoerd. Naast het uitvoeren van interne zelftests van de controller. De seriële gegevens van elke afzonderlijke module worden via het Controller Area Network (CAN) verzonden, zodat de boordcontrollers met elkaar kunnen communiceren.

Als er een probleem wordt ontdekt bij de bewaking van het controlecircuit van de snelheidslamp. Code P0649 wordt opgeslagen en het storingslampje (MIL) kan gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0649 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Het verlichte waarschuwingslampje van het veiligheidssysteem (waarschuwingslampje snelheidsmonitor) kan al dan niet branden.
 3. De snelheidscontrole werkt mogelijk niet.
 4. Er kunnen ook andere foutcodes met betrekking tot de snelheidsregeling aanwezig zijn.

Storingscode P0649 moet worden beschouwd als een ernstige code, want als die aanwezig is, is het onwaarschijnlijk dat u de cruise control kunt activeren.

Oorzaken van de fout

Code P0649 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte cruise control lamp.
 • Open of kortsluiting in het regelcircuit van de snelheidsindicator.
 • Beschadigde, doorgebrande, kortgesloten of gecorrodeerde kabelboom op de CAN-bus.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0649 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0649:

 1. Lees alle gegevens en opgeslagen foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de codes en controleer of foutcode P0649 opnieuw verschijnt.
 3. Test het lampje van de snelheidsmonitor en de printplaat op het dashboard.
 4. Controleer de kabelboom op schade.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Start de diagnose van fout P0649 door de scantool aan te sluiten op de diagnosepoort van het voertuig en alle opgeslagen codes en gegevens op te vragen. Nadat alle noodzakelijke informatie is geregistreerd, wist u de codes en maakt u een proefrit met het voertuig.

Als de fout terugkeert na het resetten van de code en de testrit, moet de diagnose worden voortgezet. Controleer of er accuspanning is in het circuit van het snelheidswaarschuwingslicht met behulp van een geschikt bedradingsschema.

Als er geen spanning is, controleer dan de zekeringen en relais van het systeem en vervang zo nodig de defecte onderdelen. Als er spanning wordt gedetecteerd in het waarschuwingslampje van de snelheidsmonitor, geeft dit aan dat het defect is.

Als het snelheidswaarschuwingslampje normaal werkt en code P0649 actief blijft, gebruik dan een multimeter om de zekeringen en het vermogensrelais van de regelaar te controleren. Vervang indien nodig de doorgebrande zekeringen.

Als alle zekeringen en relais correct werken, moet een visuele inspectie van de bedrading en de kabelbomen van de regelaar worden uitgevoerd. De aarding van het chassis en de motor moet ook worden gecontroleerd.

Als de stroom- en massacircuits van de controller intact zijn, hebt u waarschijnlijk een defecte controller of een programmeerfout. In sommige gevallen kunnen geherprogrammeerde controllers op de aftermarket worden gekocht.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0649 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Chrysler
 • Dodge
 • Ford
 • Honda
 • Hyundai
 • Jeep

Bij foutcode P0649 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0513, P0648, P0650.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen