Foutcode P0657 – actuator voedingsspanning “A” circuit open

Foutcode P0657 klinkt als “actuator voedingsspanning “A” circuit open”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Actuator Supply Voltage “A” Circuit Open” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0657

OBD-II-foutcode P0657 is een generieke code die wordt gedefinieerd als “open circuit ‘A’ drive supply voltage”. Het wordt ingesteld wanneer de controlemodule een onderbreking in de communicatie tussen twee of meer controlemodules detecteert.

Foutcode P0657 – actuator voedingsspanning

De Engine Control Module (ECM) is verantwoordelijk voor de bewaking en afstelling van talrijke sensoren en actuatoren. Het zorgt er ook voor dat al deze onderdelen probleemloos functioneren volgens de vereiste waarden.

Dit wordt gedaan om de zuinigheid en de prestaties van uw voertuig te maximaliseren.

Wanneer de ECM een abnormale waarde detecteert in het voedingscircuit van de aandrijving. Het herkent de afwijking door de werkelijke waarden te vergelijken met de gewenste waarden.

Als ze buiten de gewenste grenzen vallen, gaat het storingslampje (MIL) op het instrumentenpaneel branden en wordt code P0657 in het geheugen geschreven. De ECM moet deze storing een aantal cycli controleren voordat het MIL gaat branden.

De aanduiding “A” verwijst naar een deel van het CAN-circuit (besturingsnetwerk) en niet naar een specifiek circuit, draad of onderdeel. Gebruik de technische onderhoudsinformatie van de fabrikant van de originele apparatuur om dit vast te stellen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0657 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. De werkelijke symptomen hangen af van waar in het CAN-systeem de fout is opgetreden.
 4. Slecht schakelen.
 5. Motor slaat af of start slecht.
 6. Verminderde motorprestaties.
 7. Algemene slechte rijeigenschappen.
 8. Verhoogd brandstofverbruik.

Fout P0657 wijst op een communicatiefout in het CAN-systeem, waardoor problemen met de rijeigenschappen en andere symptomen kunnen optreden. Afhankelijk van wat is aangetast, kan de fout matig of ernstig zijn.

Oorzaken van de fout

Code P0657 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Verbrande, beschadigde, kortgesloten of gecorrodeerde kabelboom of connectoren.
 • Schade aan elektronische of elektrische componenten door stroompieken.
 • Lage batterij- of systeemspanning.
 • Het binnendringen van water in regelmodules en kabelbomen.
 • Foutieve of defecte sensoren.
 • Storing in PCM of andere regelmodule.

Hoe kan ik foutcode P0657 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0657:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Uitzoeken wanneer en onder welke omstandigheden fout P0657 verscheen.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Meet de batterijspanning en vergelijk de waarde met de specificatie van de fabrikant.
 4. Controleer de continuïteit van de elektrische circuits en aansluitingen.
 5. Test de werking van de besturingsmodule (PCM) volgens de procedure van de voertuigfabrikant.
 6. Wis de foutcode weer uit het computergeheugen, maak een proefrit met het voertuig om te zien of het probleem is opgelost.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De diagnose van code P0657 is niet aan te raden zonder specialistische kennis, want de CAN-bus bestaat uit duizenden schakelingen die vele regeleenheden met elkaar verbinden. Bovendien zijn er een groot aantal sensoren die met de PCM zijn verbonden door nog eens honderden schakelingen.

Het vinden van een kapot circuit is een complexe taak, waarbij de hele kabelboom moet worden gecontroleerd en elke draad afzonderlijk moet worden getest.

Als u genoeg vertrouwen hebt in uw diagnostische capaciteiten om deze code te diagnosticeren, begin dan de procedure met het inspecteren van alle zichtbare bedrading. Let op duidelijke tekenen van schade, zoals fusing, scuffing en corrosie.

Indien gebreken worden vastgesteld, is de beste optie het desbetreffende deel van de kabelboom tussen de connectoren te vervangen. Vervang de kabelboom indien nodig, verwijder eventuele codes en scan het systeem opnieuw op teruggekeerde codes.

Aangezien alle besturingseenheden een betrouwbare aardverbinding nodig hebben, moeten alle aardverbindingen grondig worden gecontroleerd. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor alle aardingspunten op de auto en de feitelijke locatie van alle bedieningsmodules.

Als code P0657 blijft bestaan na het verhelpen van zichtbare bedradingsfouten, is de kans op een succesvolle oplossing erg klein. Daarom is het het beste om het voertuig professioneel te laten diagnosticeren en repareren.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0657 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Chrysler
 • Citroen (Jumper)
 • Dodge
 • Fiat (Ducato)
 • Ford (Fiesta, Fusion, Kuga)
 • Honda
 • Jeep (Grand Cherokee)
 • Mercedes-Benz
 • Mitsubishi (ASX, Colt, Lancer, Outlander)
 • Nissan
 • Opel (Vivaro)
 • Peugeot (Boxer)
 • Renault (Duster, Fluence, Megane, Sandero)
 • Suzuki (Swift)
 • Toyota
 • Volkswagen

Bij foutcode P0657 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0658, P0659, P0748, P0919, P0962, P2669, P2670, P2671, P2684, P2685, P2686.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen