Foutcode P0665 – regelkring inlaatspruitstuk afstelklep hoog (Bank 2)

Foutcode P0665 klinkt als “regelkring inlaatspruitstuk afstelklep hoog (Bank 2)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Intake Manifold Tuning Valve Control Circuit High (Bank 2)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0665

De opgeslagen code P0665 betekent dat de transmissiecontrolemodule (PCM) een hoog signaalniveau heeft gedetecteerd in het circuit van de inlaatspruitstukregelklep (IMAC). Bank 2 geeft aan dat de fout is opgetreden in een motorgroep die niet cilinder 1 bevat.

Foutcode P0665 – regelkring inlaatspruitstuk afstelklep hoog (Bank 2)

Het IMAC-systeem is ontworpen om de luchtstroom nauwkeurig te regelen. Die komt in het onderste inlaatspruitstuk, de cilinderkoppen en de verbrandingskamers.

Een door de PCM aangestuurde magneetklep opent en sluit een of meer dempers. Deze passen strak over de cilinderinlaten. Voertuigfabrikanten gebruiken echter verschillende soorten IMAC-systemen.

Soms zijn de kleppen van het inlaatspruitstuk via een stang of as verbonden met een elektronische solenoïde. Deze loopt over de lengte van elke cilinderkop en door elke inlaatpoort. In dit geval worden alle kleppen tegelijk en door één enkele solenoïde geopend.

Daarom kunnen alle kleppen buiten werking zijn doordat één klep vastloopt of blijft hangen, of door een defecte elektromagneet.

Om te bepalen of de actuator correct werkt, controleert de PCM de ingangsspanningssignalen van de IMAC-solenoïde. Het controleert ook de absolute druk in het spruitstuk (MAP), de temperatuur van de lucht in het spruitstuk en de temperatuur van de inlaatlucht. Daarnaast worden ook gegevens van de gaskleppositie, zuurstof en luchtmassastroom (MAF) sensor gebruikt.

Zodra bepaalde luchtinlaatcondities, voertuigsnelheid en gasklepstand worden gedetecteerd. De PCM past de actuele gasklepstand dienovereenkomstig aan. Als de PCM een spanningsniveau in het IMAC-circuit detecteert dat boven de setpointgrens ligt, wordt code P0665 opgeslagen.

Het storingslampje kan ook gaan branden. Het MIL-indicatielampje heeft vaak meerdere ontstekingscycli met een storing in de IMAC-actuator nodig om te activeren.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0665 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ontstekingsfouten optreden in de motorcilinders. De auto kan ook onregelmatig lopen.
 3. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 4. Een verhoogd motorgeluid en een ratelend of rammelend geluid kunnen ook aanwezig zijn.
 5. Problemen met koud starten.
 6. Verminderde motorprestaties.
 7. Verhoogd brandstofverbruik.

Fout P0665 wordt beschouwd als vrij ernstig en mogelijk schadelijk voor de interne componenten van uw motor. Het is mogelijk dat onderdelen van de kleppen in de verbrandingskamer van de motor terechtkomen en aanzienlijke schade veroorzaken.

Oorzaken van de fout

Code P0665 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • IMAC actuator solenoid defect.
 • Losse of geblokkeerde inlaatspruitstukgeleiders.
 • Defecte inlaatspruitstuk positie sensor.
 • Open of kortsluiting in IMAC solenoid control circuit.
 • Kapotte elektrische connector.
 • Defecte MAP-sensor.
 • Defecte CAN-bus.
 • Defecte engine control module (PCM).

Hoe kan ik foutcode P0665 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0665:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Om na te gaan wanneer en onder welke omstandigheden fout P0665 verschijnt.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Inspecteer visueel de elektrische kabels en connectoren.
 4. Als de foutcode blijft bestaan, moet u elke pin van de CAN-bus loskoppelen en controleren met een gespecialiseerde diagnosescanner.
 5. Controleer de inlaatspruitstukgeometrie modificatie magneetklep (Bank 2).
 6. Test de brandstofinjectorregelmodule.
 7. Controleer de massadraad van de Powertrain Control Module (PCM) of een van de hulpcontrolemodules van het voertuig.
 8. Controleer zo nodig de continuïteit van de circuits tussen de afzonderlijke voertuigcontrolemodules aan de hand van het bedradingsschema van de CAN-bus van de voertuigfabrikant.
 9. Meet met een digitale voltmeter de spanning en de weerstand van het circuit van de magneetklep van het inlaatspruitstuk.
 10. Vergelijk de verkregen waarden met die in de specificaties van de fabrikant.
 11. Als nergens problemen worden gevonden, controleer en vervang dan zo nodig de Powertrain Control Module (PCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste wat u moet doen wanneer fout P0665 wordt vastgesteld, is alle codes wissen om te zien of de fout opnieuw verschijnt. Als het niet verschijnt, maak dan testritten met het voertuig. Om te controleren of de code weer actief is na verschillende bedrijfscycli. Als het opnieuw wordt geactiveerd, ga dan verder met de diagnose.

Vervolgens moet u de regelklep van het inlaatspruitstuk vinden. Dit kan lastig zijn omdat ze meestal intern, in het inlaatspruitstuk, zijn gemonteerd.

De connector voor de klep moet echter redelijk toegankelijk zijn, dus controleer hem. Kijk naar kapotte contacten, gesmolten plastic, enz. Om ervoor te zorgen dat het een goede elektrische verbinding maakt.

Controleer de magneetklep

Probeer met de mogelijkheden van uw OBD2-scanner de klep te controleren en bepaal of hij over het volledige bereik werkt. Als u een klikkend geluid hoort uit het inlaatspruitstuk, heeft dat waarschijnlijk te maken met de werking van de regelklep van het inlaatspruitstuk.

Als er een abnormaal klikgeluid uit het inlaatspruitstuk komt tijdens het afstellen van de sensor met de scanner. De kans is groot dat er een obstructie is of dat de klep zelf om de een of andere reden vastzit.

Daarom moet de klep worden verwijderd en moeten de klep en de binnenkant van het inlaatspruitstuk fysiek worden geïnspecteerd op eventuele verstoppingen. Als er geen obstructies zijn en het klikt, kunt u proberen de klep te vervangen; dit is waarschijnlijk het probleem.

Controleer de elektronica

Controleer de kabelboom van de regelklep. Deze kabelbomen kunnen door motoronderdelen en andere gebieden met hoge temperaturen lopen. Er kunnen ook rafels of scheuren ontstaan door de trillingen van de motor.

Als er geen problemen worden gevonden, maar foutcode P0665 blijft, kijk dan naar de motorbesturingsmodule (PCM). Het mislukt zelden, maar het gebeurt wel.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0665 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Acura
 • Audi
 • Chevrolet (Lacetti)
 • Chrysler
 • Dodge
 • Ford
 • Honda
 • Hyundai (Solaris, Tucson)
 • Isuzu
 • Kia
 • Land Rover
 • Mazda
 • Mitsubishi
 • Porsche
 • Saturn
 • Volkswagen

Bij foutcode P0665 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0660, P0661, P0662, P0663, P0664.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen