Foutcode P0674 – cilinder 4 gloeibougiecircuit storing

Foutcode P0674 klinkt als “cilinder 4 gloeibougiecircuit storing”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Cylinder 4 Glow Plug Circuit Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0674

OBD-II-foutcode P0674 wordt ingesteld wanneer de PCM een elektrisch defect detecteert dat wordt gedefinieerd als een open circuit in het gloeibougiebesturingscircuit van cilinder nr. 4. Deze code wordt ook ingesteld wanneer de PCM een spanningsvariatie detecteert van 10% of meer van de vereiste spanning.

Foutcode P0674 – cilinder 4 gloeibougiecircuit storing

De gloeibougie wordt in de cilinderkop geïnstalleerd, zeer dicht bij het punt dat de verbranding in gang zet, of “hot spot”. Wanneer de motor management computer detecteert dat de motor koud is met behulp van de olie en transmissie sensoren. Hij besluit de motor te helpen door hem te starten met gloeibougies.

Als ze te lang worden ingeschakeld, smelten de gloeibougies, omdat ze door hun hoge weerstand warmte afgeven en bij activering roodgloeiend worden. Deze intense hitte wordt snel overgebracht naar de cilinderkop. Waardoor de verbrandingswarmte wordt vastgehouden gedurende de fractie van een seconde die nodig is om de binnenkomende brandstof te ontsteken.

Code P0674 vertelt u dat er iets in het gloeibougiecircuit defect is, waardoor de gloeibougie in cilinder nummer 4 niet warm wordt. Het hele circuit moet worden gecontroleerd om de fout te vinden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0674 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt als fout in het geheugen van de ECU opgeslagen).
 2. De motor is moeilijk te starten bij koud weer of wanneer hij lang genoeg heeft stilgestaan om het blok af te koelen.
 3. Gebrek aan vermogen totdat de motor voldoende is opgewarmd.
 4. Trillen van de motor en schokken bij het optrekken.
 5. De motor kan bij het starten luider zijn dan normaal.
 6. De voorverwarmingsindicator gaat niet uit.
 7. Bij het opstarten kan witte rook zichtbaar zijn.

Als slechts één gloeibougie uitvalt, zullen de symptomen minimaal zijn, omdat de motor normaal gesproken met één defecte gloeibougie start. Maar in koude omstandigheden is de kans groter dat u de genoemde problemen in verband met fout P0674 ondervindt.

Oorzaken van de fout

Code P0674 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte gloeibougie van cilinder nr. 4.
 • Open of kortsluiting in het controlecircuit van de gloeibougie.
 • Stekker is beschadigd.
 • Gloeibougie regelmodule is defect.
 • Doorgebrande zekeringen kunnen ook de oorzaak zijn.
 • Soms is een defecte PCM module de oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P0674 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0674:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P0674 opnieuw verschijnt.
 4. Controleer de draden en connectoren visueel op beschadigingen.
 5. Controleer de zekeringen, vervang de doorgebrande indien nodig.
 6. Controleer de gloeibougie.
 7. Test de motorbesturingsmodule (PCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer de gloeibougie door de aansluitkabel los te koppelen. Neem een voltmeter en stel hem in op de “ohm” meting. Plaats de rode draad op de aansluiting van de gloeibougie en de zwarte draad op de aarde.

In de meeste gevallen moet het bereik tussen 0,5 en 2,0 ohm liggen (controleer de gegevens in de servicehandleiding van de fabriek). Als de aflezing buiten het aanvaardbare bereik valt, vervang dan de gloeibougie.

Controleer de draad die naar gloeibougie nummer 4 gaat door de rode draad op de banddraad en de zwarte draad op de kant van de gloeibougie te leggen. De weerstand moet hetzelfde zijn, 0,5 tot 2,0 ohm. Als het hoger is, vervang dan ook de draad naar de gloeibougie vanaf de band.

Controleer de draden op losse, gebarsten of ontbrekende isolatie. Sluit de code scanner aan op de OBD poort onder het dashboard en draai de sleutel in de “aan” positie met de motor uit. Wis de codes. Voer een testrit uit om te controleren of het probleem met fout P0674 verdwenen is.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0674 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A6)
 • Chevrolet
 • Dodge
 • Ford (F-150, Transit)
 • Mercedes-Benz (Sprinter)
 • Opel (Astra, Insignia)
 • Ssangyong (Actyon, Kyron, Rexton)
 • Toyota (Prado)
 • Volkswagen (Jetta)

Bij foutcode P0674 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0308, P0671, P0672, P0673, P0675, P0676, P0677, P0678.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen