Foutcode P0684 – communicatiecircuit gloeibougiemodule naar PCM bereik/prestaties

Foutcode P0684 klinkt als “communicatiecircuit gloeibougiemodule naar PCM bereik/prestaties”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Glow Plug Control Module (GPCM) to PCM Communication Circuit Range/Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0684

OBD-II-foutcode P0684 is een generieke code die wordt gedefinieerd als “mismatch in werkingsbereik tussen de gloeibougiebesturingsmodule en de PCM-module”. Deze wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een communicatiestoring tussen zichzelf en de gloeibougie-regelmodule detecteert. Deze code is alleen van toepassing op voertuigen met motoren met compressieontsteking (dieselmotoren).

Foutcode P0684 – communicatiecircuit gloeibougiemodule naar PCM bereik/prestaties

Hoewel dieselmotoren alleen op compressie vertrouwen om het brandstof-luchtmengsel te ontsteken, is dit zeer moeilijk te realiseren wanneer de motor koud is. Daarom zijn alle dieselmotoren uitgerust met gloeibougies. Deze gaan naar de voorverbrandingskamer en worden gebruikt om de eerste opwarming van het lucht-brandstofmengsel bij een koude start te vergemakkelijken.

In moderne systemen worden de gloeibougies door een speciale regelmodule aangestuurd. Deze kan de elektrische weerstand van elke gloeibougie detecteren.

Dit heeft het voordeel dat de regelmodule de stroom naar elke afzonderlijke gloeibougie kan moduleren. Alle gloeibougies worden dus binnen dezelfde tijd tot dezelfde temperatuur opgewarmd.

De PCM bewaakt de gloeibougiebesturingsmodule via speciale communicatiecircuits en verhindert bij een storing een effectieve communicatie. Hierdoor wordt code P0684 ingesteld en gaat het waarschuwingslampje branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0684 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Slechte start bij koude motor.
 3. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair toerental als de motor koud is.
 4. Een daling van het motorvermogen bij het optrekken van het voertuig.
 5. Witte rook uit de uitlaat.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.

Diagnosecode P0684 wordt als ernstig beschouwd, omdat het problemen met de motor en het rijgedrag kan veroorzaken. De motor kan plotseling afslaan of onregelmatig worden. Daarom moet deze storing zo snel mogelijk worden verholpen.

Oorzaken van de fout

Code P0684 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Storing in de gloeibougie regelmodule.
 • Open of kortsluiting in de kabelboom.
 • Defecte gloeibougie.
 • Open of kortsluiting in CAN-circuit.
 • Beschadigde, gecorrodeerde kabelboom of connectoren.
 • Defecte of beschadigde gloeibougie driver.
 • Lage batterijspanning.
 • Defecte PCM-module of programmeerfout.

Hoe kan ik foutcode P0684 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0684:

 1. Controleer de kabelboom op schade, slijtage, breuken en kortsluiting. Als de kabelboom beschadigd is, repareert of vervangt u hem.
 2. Ontkoppel en controleer elk contact op de CAN-bus met een gespecialiseerd diagnostisch scanapparaat.
 3. Inspecteer en controleer de zekering en het smeltlood.
 4. Controleer het bedradingsschema van het relais- en zekeringssysteem.
 5. Test en vervang zo nodig de gloeibougie-regelmodule.
 6. Als het probleem aanhoudt, moet de PCM mogelijk worden vervangen en opnieuw worden geprogrammeerd.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Deze fout wordt beschouwd als een veel voorkomend probleem bij dieselmotoren, ongeacht de fabrikant. Vanwege de hoge stroomsterkte die nodig is om de gloeibougies te laten werken en hun neiging om door te branden.

De gloeibougie-regelmodule (GPCM) verbruikt weinig stroom, zodat hij minder snel defect raakt. De solenoïde wordt ook zelden vervangen. Bij hoge stroomsterkte leidt zelfs de geringste losmaking van de verbinding tot vonken en schade aan de connector.

De batterij aansluiten

Om alle mogelijkheden voor fout P0684 uit te sluiten moet u de bedrading visueel inspecteren, de accuspanning controleren. De accupolen en kabels moeten ook worden gecontroleerd op losse verbindingen.

Zorg ervoor dat de systeemspanning dezelfde is als gespecificeerd in de handleiding. Het laadsysteem is volledig operationeel en de accu is in goede conditie, begin de diagnoseprocedure.

Controleer de bedrading

Controleer de bedrading van de PCM naar de GPCM. Ga verder naar de solenoïde op het kleppendeksel, van de solenoïde naar de busbar en naar beneden naar de gloeibougies. Let op losse of gecorrodeerde connectoren.

Maak de zwarte en groene elektrische connector los van de GPCM. Controleer de connector op uitgeknepen contacten en corrosie. Controleer met een ohmmeter elk van de klemmen op kortsluiting met massa. Verhelp zo nodig de kortsluiting.

Breng diëlektrisch vet aan op de klemmen en sluit de kabelboom weer aan op de GPCM. Controleer de plusdraad en de GPCM-aansluiting op de gloeibougiesolen. Controleer of alle draden schoon en in goede staat zijn.

Controleer de gloeibougie busbar. Controleer de aansluiting van elke draad op de rail en zorg ervoor dat deze schoon en onbeschadigd is.

Verwijder de draad van de gloeibougie en controleer of er kortsluiting is met de aarde. Gebruik een ohmmeter om de gloeibougieaansluiting te testen. De gloeibougie is defect als zijn weerstand niet binnen 0,5 tot 2,0 ohm ligt.

Controleer de weerstand in de kabelboom van de gloeibougie naar de band. De weerstand moet ook tussen 0,5 en 2,0 liggen. Zo niet, vervang dan de draad.

Controle van de gloeibougies

Als de bedradingscontrole mislukt en fout P0684 blijft bestaan, raadpleeg dan de servicehandleiding. Zoek waar het gloeibougie schema staat. Kijk naar de kleur en het pinnummer van de GPCM voeding en dan de solenoïde.

Controleer deze klemmen met een voltmeter zoals aangegeven. Als de GPCM geen stroom krijgt, is de PCM defect. Als er spanning op de GPCM staat, controleer dan de spanning van de GPCM naar de solenoïde. Vervang de GPCM als er geen spanning op de elektromagneet staat.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0684 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Ford (F-150)
 • Hyundai (Santa Fe, ix35)
 • Kia (Sorento, Sportage)
 • Skoda (Superb)
 • Volkswagen (Jetta, Tiguan, Touran)

Bij foutcode P0684 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P064C, P0670, P0683.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen