Foutcode P068B – ECM/PCM-vermogensrelais uitgeschakeld – te laat

Foutcode P068B klinkt als “ECM/PCM-vermogensrelais uitgeschakeld – te laat”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “ECM/PCM Power Relay De-Energized Performance – Too Late” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P068B

Als uw OBD-II uitgeruste voertuig code P068B heeft opgeslagen. Dit betekent dat een motor/transmissieregelmodule (ECM/PCM) een fout heeft gedetecteerd. Dat heeft te maken met het feit dat het relais dat de ECU / PCM van stroom voorziet, spanningsloos is. Het probleem bij deze storing is dat het relais te laat is afgegaan.

Foutcode P068B – ECM/PCM-vermogensrelais uitgeschakeld – te laat

De meeste PCM-voedingsschakelingen zijn betrekkelijk eenvoudig en ongecompliceerd. Wanneer het contact in de stand “ON” wordt gezet, wordt het relais van stroom voorzien. Hierdoor sluit de solenoïde twee contactpunten, waarvan er één permanent verbonden is met de batterijstroom. Wanneer dit gebeurt, sluit het circuit en wordt er stroom van de accu naar de PCM gestuurd. en het circuit met een zekering of smeltlood.

Relais zijn meestal vijfpolig. De primaire ingangsaansluiting wordt gevoed met gelijkspanning van de batterij. De massaverbinding is geaard met de motor- of chassisaarde.

De secundaire ingangsaansluiting wordt via een zekeringscircuit van accuspanning voorzien wanneer het contactslot in de stand “ON” staat. De vierde klem is de uitgang voor de PCM. De vijfde is de signaaldraad voor het controllernetwerk (CAN).

De elektronische controlesystemen in voertuigen met OBD-II worden bestuurd door een netwerk van computers, controlemodules genaamd. Dit houdt in dat de verschillende modules voortdurend met elkaar communiceren via het Controller Area Network (CAN).

Om schade aan interne componenten te voorkomen wanneer condensatoren hun opgeslagen energie vrijgeven. Wanneer de ontsteking wordt uitgeschakeld, wordt het relais langzaam spanningsloos gemaakt om de in de condensatoren opgeslagen energie gecontroleerd af te voeren.

Dit proces is enigszins vergelijkbaar met het uitschakelen van de stroom van een personal computer met behulp van aanwijzingen op het scherm. Als een computer plotseling wordt uitgeschakeld door op de aan/uit-knop te drukken, kunnen de elektronische circuits niet op gecontroleerde wijze spanningsloos worden gemaakt. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat besturingssystemen faalden als gevolg van het verkeerd afsluiten van een computer.

Dus wanneer de PCM een onjuiste uitschakelprocedure detecteert, stelt hij de code P068B in en gaat het waarschuwingslampje branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P068B voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Noodbediening van de transmissie om verdere schade te voorkomen.
 4. Er kunnen problemen zijn met het starten van de motor.
 5. Het motorvermogen kan afnemen.
 6. In de meeste gevallen start de motor helemaal niet.

De diagnosecode P068B wordt als ernstig beschouwd omdat de motor in de meeste gevallen niet kan worden gestart. Als deze code aanwezig is, maar de motor start en loopt. Er is waarschijnlijk een probleem met de programmering van de PCM of de module zelf.

Oorzaken van de fout

Code P068B kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte PCM stroom relais.
 • Zekering doorgebrand.
 • Open of kortsluiting in CAN-circuit.
 • Beschadigde, gecorrodeerde bedrading of connectoren.
 • Lage systeemspanning.
 • Gedeeltelijk of volledig losgekoppeld elektrisch contact op het contactslot.
 • Defect contactslot.
 • Defecte PCM of andere besturingsmodule, mogelijk ook een programmeerfout.

Hoe kan ik foutcode P068B wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P068B:

 1. Controleer de kabelboom op schade, slijtage, breuken en kortsluiting. Als de kabelboom beschadigd is, repareert of vervangt u hem.
 2. Verwijder alle diagnostische foutcodes uit de PCM en voer een testrit uit om te zien of diagnostische foutcode P068B terugkeert.
 3. Als de code terugkomt, controleer dan of het ECM/PCM-relais goed werkt.
 4. Inspecteer en controleer de zekering en het smeltlood.
 5. Controleer het bedradingsschema van het relais- en zekeringssysteem.
 6. Wis de foutcodes opnieuw en maak een testrit.
 7. Steek de sleutel in het contactslot en draai hem in de aan-stand. Als het motorcontrolelampje niet gaat branden, maar de code in het geheugen opnieuw verschijnt, kan het relais defect zijn.
 8. Als het relais defect is, kan het nodig zijn de PCM te vervangen en opnieuw te programmeren.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Om alle mogelijkheden voor fout P068B uit te sluiten, moet u de bedrading visueel inspecteren en de accuspanning controleren. Controleer ook de accupolen en kabels op losse verbindingen.

Zorg ervoor dat de systeemspanning dezelfde is als gespecificeerd in de handleiding. Het laadsysteem is volledig operationeel en de accu is in goede conditie, begin de diagnoseprocedure.

Zoek het beginpunt van het ECM/PCM-voedingscircuit. Dit is meestal het contactslot, dus gebruik een digitale multimeter om de spanning op deze draad of klem te controleren. Vergelijk de aflezing met de waarde in de handleiding en repareer zo nodig indien een afwijking wordt geconstateerd.

Als de code blijft bestaan, maar de stroomtoevoer van en naar het contactslot binnen het gespecificeerde bereik ligt. Let op en test de stroomtoevoer naar de zekeringkast en vervolgens naar de PCM-connector. Indien afwijkingen worden geconstateerd, moeten de nodige reparaties worden verricht. Ervoor zorgen dat alle elektrische parameters binnen de specificaties van de fabrikant vallen.

De hierboven beschreven stappen zullen helpen om fout P068B op te lossen, maar in sommige gevallen kan er sprake zijn van intermitterende storingen waarvan de oorzaak niet duidelijk is. Ook als het PCM al beschadigd is, moet het misschien door een gespecialiseerde werkplaats worden gerepareerd.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P068B kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Chevrolet (Cruze)
 • Chrysler
 • Dodge (RAM)
 • Ford (Transit)
 • Jeep (Grand Cherokee)
 • Land Rover (Freelander)
 • Mercedes-Benz
 • Skoda
 • Volkswagen
 • UAZ (Patriot)

Bij foutcode P068B kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0685, P0686, P0687, P0688, P0689, P068A.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen