Foutcode P0694 – regelcircuit ventilator 2 hoog

Foutcode P0694 klinkt als “regelcircuit ventilator 2 hoog”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Fan 2 Control Circuit High” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0694

OBD-II-foutcode P0694 is een algemene foutcode die wordt gedefinieerd als “hoog signaalniveau in het regelcircuit van het ventilatorrelais nr. 2”. Deze wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) detecteert dat de spanning met meer dan 10% van de fabrieksinstelling is toegenomen.

Foutcode P0694 – regelcircuit ventilator 2 hoog

De koelventilator is ontworpen om de temperatuur van de motorkoelvloeistof te verlagen wanneer deze door de radiator stroomt. Afhankelijk van de temperatuur van de koelvloeistof kan de ventilator op verschillende snelheden draaien.

De ventilatormotor kan op verschillende manieren worden ingeschakeld, afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden. Maar ongeacht het ontwerp regelt de PCM de ventilatorsnelheid terwijl de ventilator draait.

De regelmodule schakelt de ventilator in wanneer de motortemperatuur stijgt, bijvoorbeeld bij stationair draaien. En schakelt het uit wanneer de luchtstroom voldoende is om de temperatuur te verlagen, bijvoorbeeld bij het rijden op de snelweg.

De PCM regelt de koelventilatoren door een stuursignaal naar het koelventilatorrelais te sturen.

Code P0694 wordt ingesteld wanneer de PCM detecteert dat het werkelijke signaalniveau dat naar het ventilatorrelais gaat ongeveer 10% afwijkt van het gewenste niveau. De code wordt dan in het geheugen geschreven en het storingslampje op het instrumentenpaneel gaat branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0694 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het instrumentenpaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De airconditioning werkt misschien niet goed.
 3. De motor van het voertuig kan oververhit raken.
 4. Extra motorgeluid.
 5. De motor slaat af of start slecht.
 6. Schokkerig/ontbrekend ontstekingstijdstip.
 7. Verhoogd brandstofverbruik.
 8. Minder motorvermogen.

Fout P0694 is vrij ernstig, want het beïnvloedt het koelsysteem, dat niet goed werkt. Er bestaat dus een risico op oververhitting van de motor, wat kan leiden tot schade aan belangrijke onderdelen en dure reparaties.

Oorzaken van de fout

Code P0694 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Het relais van de koelventilator is defect.
 • De zekering van de koelventilator is doorgebrand.
 • De ventilatormotor is defect.
 • Beschadigde, doorgebrande, kortgesloten of gecorrodeerde kabelboom.
 • Probleem met de connector.
 • Defecte koelvloeistoftemperatuursensor.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0694 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0694:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Inspecteer visueel de elektrische leidingen en connectoren van het koelsysteem.
 3. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 4. Controleer de ventilatormotor en het relais.
 5. Test de koelvloeistoftemperatuursensor.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Om fout P0694 op te sporen, moeten alle bestaande foutcodes en alle beschikbare freeze frame-gegevens worden geregistreerd. Deze informatie kan van pas komen als later een terugkerende storing wordt geconstateerd.

Defecte ventilatorschakelaars veroorzaken deze fout vaak; er moet een jumper worden aangebracht tussen de aarde en de voedingsdraad om het circuit te controleren. Als de ventilatormotor en de circuits in orde zijn, zal de ventilator starten en op de juiste snelheid draaien wanneer de jumper wordt geplaatst.

Als de ventilatormotor niet start wanneer de connector wordt kortgesloten, kan worden verondersteld dat verschillende onderdelen defect zijn. Een defecte ventilator schakelaar, ventilator motor relais, zekering, kapotte bedrading, weerstand of ventilator motor zelf.

Elektrische componenten controleren

Controleer alle zekeringen, maar vervang doorgebrande zekeringen niet voordat een kortsluiting of elektrische overbelasting is gevonden en gerepareerd. Zoek het relais en controleer de weerstand ervan volgens de aanwijzingen in de handleiding.

Vervang het relais om een goede werking van het systeem te garanderen als de elektrische waarden niet overeenkomen met de specificaties in de handleiding. Test het systeem na het vervangen van het relais om er zeker van te zijn dat de radiatorventilator werkt zoals bedoeld.

Als het ventilatorrelais is gecontroleerd en er geen doorgebrande zekeringen zijn, controleer dan de interne weerstand en de integriteit van de ventilatormotor.  Gebrek aan continuïteit betekent dat de motor een intern open circuit heeft, en een abnormale weerstand kan wijzen op een interne kortsluiting.

Voer na controle van de ventilatormotor een weerstands-, continuïteits- en aardingscontrole uit van alle bijbehorende bedrading. Controleer ook op beschadigde, verbrande, kortgesloten, losgekoppelde of gecorrodeerde connectoren.

Door deze stappen te volgen, is het waarschijnlijk dat code P0694 wordt verholpen, maar in zeldzame gevallen, als de storing aanhoudt, kan er sprake zijn van een intermitterende storing. Deze storingen kunnen zeer moeilijk op te lossen zijn, dus u kunt het beste een servicecentrum bellen voor een professionele diagnose en reparatie.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0694 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A6)
 • Chevrolet (Traverse)
 • Citroen (C4, C5)
 • Mercedes-Benz
 • Peugeot (206, 207, 308)

Bij foutcode P0694 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0691, P0692, P0693, P0695, P0696.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen