Foutcode P069C – cilinder 10 gloeibougie-regelcircuit laag

Foutcode P069C klinkt als “cilinder 10 gloeibougie-regelcircuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Cylinder 10 Glow Plug Control Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P069C

OBD-II probleemcode P069C wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een lage spanning in het gloeibougiebesturingscircuit voor cilinder #10 heeft gedetecteerd. Raadpleeg de handleiding van uw voertuig om de plaats van cilinder nummer 10 voor uw model te bepalen.

Foutcode P069C – cilinder 10 gloeibougie-regelcircuit laag

De gloeibougie wordt in de cilinderkop geïnstalleerd, zeer dicht bij het punt dat de verbranding in gang zet, of “hot spot”. Wanneer de motor management computer detecteert dat de motor koud is met behulp van de olie en transmissie sensoren. Hij besluit de motor te helpen door hem te starten met gloeibougies.

Als ze te lang worden ingeschakeld, smelten de gloeibougies, omdat ze door hun hoge weerstand warmte afgeven en bij activering roodgloeiend worden. Deze intense hitte wordt snel overgebracht naar de cilinderkop. Waardoor de verbrandingswarmte wordt vastgehouden gedurende de fractie van een seconde die nodig is om de binnenkomende brandstof te ontsteken.

Als de PCM een spanningsniveau in het gloeibougiecontrolecircuit van cilinder nr. 10 detecteert dat lager is dan verwacht. Code P069C wordt opgeslagen en het storingslampje (MIL) kan gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P069C voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt als fout in het geheugen van de ECU opgeslagen).
 2. De motor is moeilijk te starten bij koud weer of wanneer hij lang genoeg heeft stilgestaan om het blok af te koelen.
 3. Gebrek aan vermogen totdat de motor voldoende is opgewarmd.
 4. Trillen van de motor en schokken bij het optrekken.
 5. De motor kan bij het starten luider zijn dan normaal.
 6. De voorverwarmingsindicator gaat niet uit.
 7. Bij het opstarten kan witte rook zichtbaar zijn.

Als slechts één gloeibougie uitvalt, zullen de symptomen minimaal zijn, omdat de motor normaal gesproken met één defecte gloeibougie start. Maar in koude omstandigheden is de kans groter dat u de genoemde problemen in verband met fout P069C ondervindt.

Oorzaken van de fout

Code P069C kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte gloeibougie van cilinder nr. 10.
 • Open of kortsluiting in het controlecircuit van de gloeibougie.
 • Stekker is beschadigd.
 • Gloeibougie regelmodule is defect.
 • Doorgebrande zekeringen kunnen ook de oorzaak zijn.
 • Soms is een defecte PCM module de oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P069C wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P069C:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met het voertuig om te zien of de P069C-fout zich opnieuw voordoet.
 4. Controleer de draden en connectoren visueel op beschadigingen.
 5. Controleer de zekeringen, vervang de doorgebrande indien nodig.
 6. Controleer de gloeibougie.
 7. Test de motorbesturingsmodule (PCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer de gloeibougie door de aansluitkabel los te koppelen. Neem een voltmeter en stel hem in op de “ohm” meting. Plaats de rode draad op de aansluiting van de gloeibougie en de zwarte draad op de aarde.

In de meeste gevallen moet het bereik tussen 0,5 en 2,0 ohm liggen (controleer de gegevens in de servicehandleiding van de fabriek). Als de aflezing buiten het aanvaardbare bereik valt, vervang dan de gloeibougie.

Controleer de draad die naar gloeibougie nr. 10 gaat door de rode draad op de stroomdraad en de zwarte draad op de kant van de gloeibougie te leggen. De weerstand moet hetzelfde zijn, 0,5 tot 2,0 ohm. Als het hoger is, vervang dan ook de draad naar de gloeibougie vanaf de band.

Controleer de draden op losse, gebarsten of ontbrekende isolatie. Sluit de code scanner aan op de OBD poort onder het dashboard en draai de sleutel in de “aan” positie met de motor uit. Wis de codes. Voer een testrit uit om te controleren of het probleem met fout P069C verdwenen is.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P069C kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Chrysler
 • Dodge (RAM)
 • Ford
 • Jeep
 • Opel
 • Porsche
 • Subaru
 • Toyota
 • Volkswagen

Bij foutcode P069C kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P066A, P066C, P066E, P067A, P067C, P067E, P068C, P068E, P069A.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen