Foutcode P069E – brandstofpompregelmodule gevraagd MIL-verlichting

Foutcode P069E klinkt als “brandstofpompregelmodule gevraagd MIL-verlichting”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Fuel Pump Control Module Requested MIL Illumination” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P069E

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P069E wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P069E – brandstofpompregelmodule gevraagd MIL-verlichting

Opgeslagen code P069E betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een fout in de brandstofpompregelmodule heeft gedetecteerd. Zij heeft daarom verzocht dat het storingslampje “motor controleren” gaat branden.

De brandstofpompregelmodule is verantwoordelijk voor het leveren en regelen van de spanning aan het brandstofpomprelais en de brandstofpomp. Gewoonlijk is de brandstofpompregelaar geïntegreerd in de PCM. Maar het kan ook een zelfstandige module zijn.

De brandstofpomp levert brandstof onder druk aan het injectiesysteem. Hij zit meestal in de brandstoftank, maar kan ook langs de brandstofklep zitten. In de dieselmotor zijn hogedrukpompen het meest gebruikelijk. Deze zijn op de motor gemonteerd en worden door de motor aangedreven.

Telkens wanneer het contact wordt ingeschakeld (en de PCM wordt gevoed), worden verschillende zelftests van de regelaar uitgevoerd. Deze regelaars omvatten een brandstofpompregelmodule.

Door een interne zelftest van de controller uit te voeren, kan de PCM de seriële gegevens controleren. verzonden via het netwerk van de regelaar (CAN) om ervoor te zorgen dat de interne regelaars correct communiceren.

Indien de brandstofpompregelmodule heeft verzocht het controlelampje in te schakelen, wordt code P069E opgeslagen. Het storingslampje (MIL) gaat branden en u ziet het pictogram “Motor controleren” op het bedieningspaneel.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P069E voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Slechte start van de motor.
 2. Niet starten van de motor.
 3. Problemen met de bestuurbaarheid van de motor.
 4. Andere opgeslagen codes.

Opgeslagen foutcode P069E is een ernstige foutcode omdat deze direct van invloed is op de juiste werking van de motor. Daarom wordt aanbevolen deze storing zo snel mogelijk te verhelpen.

Oorzaken van de fout

Code P069E kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Brandstofpompregelaar defect.
 • Open circuit in de voeding van de brandstofpompregelmodule.
 • De spanningsschakelaar van de brandstofpomp is defect of geactiveerd.
 • PCM storing of programmeerfout.

Hoe kan ik foutcode P069E wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P069E:

 1. Controleer de spanning op de brandstofpomp.
 2. Test de draden en connectoren met een multimeter.
 3. Controleer de zekeringen en relais, vervang ze indien nodig.
 4. Controleer de noodbrandstofschakelaar (indien aanwezig).
 5. Test of de brandstofpomp goed werkt, vervang hem indien nodig.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Als er andere brandstofpomp- of brandstoftoevoercodes zijn opgeslagen, moet u deze eerst diagnosticeren en oplossen voordat u probeert code P069E te diagnosticeren. Controleer de voertuiginformatie in de Technical Service Bulletins (TSB’s) die de opgeslagen code weergeven. Als u de betreffende TSB vindt, kan dat nuttige diagnostische informatie opleveren.

Voor de diagnose van code P069E hebt u een diagnostisch scanapparaat, een digitale multimeter en een bron van betrouwbare voertuiginformatie nodig.

Begin met het aansluiten van het scanapparaat op de diagnosepoort van het voertuig en haal alle opgeslagen codes en gegevens op. Noteer deze informatie voor het geval de code blijkt te “knipperen”. Nadat alle relevante informatie is geschreven, de codes wissen en proefrijden met het voertuig (indien mogelijk) totdat de code is gewist of de PCM in stand-by modus gaat.

Als de PCM in stand-by gaat, is de code intermitterend en moeilijker te diagnosticeren. De toestand waardoor P069E is blijven bestaan, moet mogelijk verslechteren voordat een nauwkeurige diagnose kan worden gesteld. Als de code is gewist, ga dan verder met de diagnose.

Gebruik de informatiebron van het voertuig om connectortypes, pintoewijzingsdiagrammen en indicaties voor de locatie van onderdelen te verkrijgen. Evenals bedradingsschema’s, diagnostische blokschema’s met betrekking tot de code in kwestie en het voertuig.

Controleer met het juiste aansluitschema en uw multimeter of er accuspanning is in het brandstofpompcircuit. Zo niet, controleer dan de zekeringen en relais van het systeem en vervang zo nodig de defecte onderdelen.

Soms is het voertuig uitgerust met een uitschakelaar voor de spanning van de brandstofpomp; controleer deze om na te gaan of hij niet is geactiveerd of defect is.

Wanneer er geen spanning of aarde is in het brandstofpompbesturingscircuit en alle zekeringen en relais normaal functioneren. De op de regelaar aangesloten bedrading en kabelbomen moeten worden gecontroleerd.

Als er spanning is in het regelcircuit van de brandstofpomp, controleer dan de systeemcontrollers op tekenen van water-, hitte- of aanrijdingsschade. Elke (vooral door water) beschadigde regelaar moet als defect worden beschouwd.

Als de voedings- en massacircuits van de regelaar onbeschadigd zijn, moet een defecte regelaar of een fout in de programmering van de regelaar worden vermoed. Om de controller te vervangen is herprogrammering nodig.

Als het voertuig betrokken is bij een ongeval, controleer dan eerst de spanningsschakelaar van de brandstofpomp. Controleer de integriteit van de massa van de regelaar door de negatieve kabel van de multimeter met de massa te verbinden. En de positieve testkabel naar de accuspanning.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P069E kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Buick
 • Cadillac (Escalade)
 • Chevrolet (Captiva, Malibu, Silverado, Tahoe)
 • Ford
 • Opel (Antara, Astra, Insignia)
 • Saturn

Bij foutcode P069E kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0106, P0191, P0231, P023F, P0420, P0430, P0573, P0641, P06A6, P1682, C0035, C0561, C0899, C0900.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen