Foutcode P06AB – PCM/ECM/TCM storing interne temperatuursensor “B” circuit

Foutcode P06AB klinkt als “PCM/ECM/TCM storing interne temperatuursensor “B” circuit”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “PCM/ECM/TCM Internal Temperature Sensor “B” Circuit Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P06AB

Als uw OBD-II uitgeruste voertuig code P06AB heeft opgeslagen. Dit betekent dat de transmissie/motor/transmissieregelmodule (PCM/ECM/TCM) een fout in de interne “B”-sensor heeft gedetecteerd. Dat heeft te maken met de interne temperatuursensor. Het probleem met deze fout is dat in de module een fout in de interne temperatuursensor is geconstateerd.

Foutcode P06AB – PCM/ECM/TCM storing interne temperatuursensor

De meeste PCM-voedingsschakelingen zijn betrekkelijk eenvoudig en ongecompliceerd. Wanneer het contact in de stand “ON” wordt gezet, wordt het relais van stroom voorzien. Hierdoor sluit de solenoïde twee contactpunten, waarvan er één permanent verbonden is met de batterijstroom. Wanneer dit gebeurt, sluit het circuit en wordt er stroom van de accu naar de PCM gestuurd. en het circuit met een zekering of smeltlood.

Relais zijn meestal vijfpolig. De primaire ingangsaansluiting wordt gevoed met gelijkspanning van de batterij. De massaverbinding is geaard met de motor- of chassisaarde.

De secundaire ingangsaansluiting wordt via een zekeringscircuit van accuspanning voorzien wanneer het contactslot in de stand “ON” staat. De vierde klem is de uitgang voor de PCM. De vijfde is de signaaldraad voor het controllernetwerk (CAN).

De elektronische controlesystemen in voertuigen met OBD-II worden bestuurd door een netwerk van computers, controlemodules genaamd. Dit houdt in dat de verschillende modules voortdurend met elkaar communiceren via het Controller Area Network (CAN).

Het doel van de interne PCM / ECM / TCM temperatuursensor is om de temperatuur van de verschillende sensoren in de controlemodules te controleren. Storingen worden opgespoord door de zelftest van de besturingsmodule. Bij sommige voertuigen zijn de drie modules samengevoegd tot één gecombineerde eenheid, die gewoonlijk het PCM wordt genoemd.

Wanneer de PCM, ECM of TCM een interne temperatuur detecteert die buiten de specificaties valt, wordt code P06AB ingesteld. Het waarschuwingslampje voor de motor of de transmissie gaat ook branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P06AB voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere verwante foutcodes aanwezig zijn.
 3. Noodbediening van de transmissie om verdere schade te voorkomen.
 4. Er kunnen problemen zijn met het starten van de motor.
 5. Het motorvermogen kan afnemen.
 6. In de meeste gevallen start de motor helemaal niet.

De diagnosecode P06AB varieert van gemiddeld tot zeer ernstig, afhankelijk van de specifieke aard van het probleem. Het storingslampje kan gaan branden of het voertuig kan helemaal niet starten.

Oorzaken van de fout

Code P06AB kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defect vermogensrelais van PCM, ECM of TCM.
 • Open of kortsluiting in CAN-circuit.
 • Beschadigde, gecorrodeerde bedrading of connectoren.
 • Lage systeemspanning.
 • Defect contactslot.
 • Defecte PCM of andere besturingsmodule, mogelijk ook een programmeerfout.

Hoe kan ik foutcode P06AB wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P06AB:

 1. Controleer de kabelboom op schade, slijtage, breuken en kortsluiting. Als de kabelboom beschadigd is, repareert of vervangt u hem.
 2. Verwijder eventuele diagnostische foutcodes uit het PCM en voer een testrit uit om te zien of diagnostische foutcode P06AB terugkeert.
 3. Als de code terugkomt, controleer dan of het ECM/PCM/TCM-relais goed werkt.
 4. Controleer het bedradingsschema van het relais- en zekeringsysteem.
 5. Wis de foutcodes opnieuw en maak een testrit.
 6. Steek de sleutel in het contactslot en draai hem in de aan-stand. Als het motorcontrolelampje niet gaat branden, maar de code in het geheugen opnieuw verschijnt, kan het relais defect zijn.
 7. Als het relais defect is, kan het nodig zijn de PCM te vervangen en opnieuw te programmeren.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Om alle mogelijkheden voor fout P06AB uit te sluiten, moet u de bedrading visueel inspecteren en de accuspanning controleren. Controleer ook de accupolen en kabels op losse verbindingen.

Controleer of de systeemspanning overeenkomt met de specificaties in de handleiding. Het laadsysteem is volledig operationeel en de accu is in goede conditie, begin de diagnoseprocedure.

Zoek het beginpunt van het ECM/PCM/TCM-voedingscircuit. Dit is meestal het contactslot, dus gebruik een digitale multimeter om de spanning op deze draad of klem te controleren. Vergelijk de aflezing met de waarde in de handleiding en repareer zo nodig indien een afwijking wordt geconstateerd.

De meeste, maar niet alle, controlemodules hebben een referentiespanning van ongeveer 9 volt nodig. De spanningsvereisten variëren naargelang het jaar en het model van het voertuig.

Als de code behouden blijft, maar de stroomtoevoer van en naar het contactslot binnen het gespecificeerde bereik ligt. Let op en test de stroomtoevoer naar de zekeringkast en vervolgens naar de PCM-connector. Indien afwijkingen worden geconstateerd, moeten de nodige reparaties worden uitgevoerd. Ervoor zorgen dat alle elektrische parameters in overeenstemming zijn met de specificaties van de fabrikant.

De hierboven beschreven stappen zullen helpen om fout P06AB op te lossen, maar in sommige gevallen waar de oorzaak niet duidelijk is, kan er sprake zijn van terugkerende storingen. Als het PCM al beschadigd is, moet het misschien door een gespecialiseerde werkplaats worden gerepareerd.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P06AB kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • BMW
 • Dodge
 • Ford
 • Honda
 • Mazda
 • Volkswagen

Bij foutcode P06AB kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P06AA, P06AC, P06AD, P06AE.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen