Foutcode P070A – storing in het circuit van de transmissievloeistofsensor

Foutcode P070A klinkt als “storing in het circuit van de transmissievloeistofsensor”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Transmission Fluid Level Sensor Circuit Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P070A

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P070A wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P070A – storing in het circuit van de transmissievloeistofsensor

Veel voertuigen hebben een transmissieregelmodule die transmissieregelmodule (TCM) wordt genoemd. De motorregelmodule (PCM) communiceert met de TCM. Om de automatische transmissie te controleren op fouten.

Als uw auto code P070A behoudt, betekent dit dat de transmissiecontrolemodule (PCM) een signaal heeft ontvangen van een speciale circuitfoutsensor. De transmissievloeistofniveausensor (TFL) wordt gebruikt om een waarschuwingslampje op het instrumentenpaneel te laten branden wanneer het vloeistofpeil laag is.

Wanneer het vloeistofniveau binnen het aanvaardbare bereik ligt, wordt de schakelaar geaard. Wanneer de transmissievloeistof onder het vooraf ingestelde niveau zakt, gaat de schakelaar open. Op het instrumentenpaneel verschijnt dan een waarschuwing “laag vloeistofpeil transmissie”.

De TFL-sensoren ontvangen een referentiespanning van de PCM. De PCM bewaakt het circuit en wanneer hij detecteert dat de schakelaar open is, schakelt hij de waarschuwing voor te weinig vloeistof op het instrumentenpaneel in.

Als fout P070A verschijnt, heeft de PCM of TCM een storing in het circuit van de transmissievloeistofsensor gedetecteerd.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P070A voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Het lampje voor het lage peil van de transmissievloeistof gaat branden.
 3. Het kan moeilijk zijn om tijdens het rijden te schakelen.
 4. Onstabiele of plotselinge versnellingen.
 5. Schakelen duurt lang.
 6. De transmissie kan in de noodmodus staan.

Een opgeslagen code P070A geeft aan dat er een mogelijk ernstige fout in de transmissie is geconstateerd. De omstandigheden die hebben bijgedragen tot de opgeslagen code moeten zo snel mogelijk worden gecorrigeerd.

Oorzaken van de fout

Code P070A kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De transmissievloeistofniveausensor (TFL) is defect.
 • Laag peil van de transmissievloeistof.
 • Kortgesloten of gebroken draden of andere bedradingsproblemen.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P070A wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P070A:

 1. Controleer de draden op scheuren, gesmolten draden, enz.
 2. Controleer het peil van de transmissievloeistof.
 3. Controleer de sensor voor het transmissievloeistofpeil (TFL), vervang deze indien nodig.
 4. Test de PCM / TCM modules.

Na het uitvoeren van alle bovenstaande acties, verwijdert u foutcode DTC P070A met behulp van een scantool. Het is ook de moeite waard een testrit te maken om te zien of de fout terugkeert.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste wat u moet doen wanneer P070A defect is, is het elektrische gedeelte controleren op schade. In moderne auto’s vereisen elektrische en elektronische signalen een goede bekabeling voor een goede gegevensoverdracht. Storingen zoals breuken, losgeraakte connectoren of corrosie kunnen de signalen onderbreken, waardoor de transmissiebesturing uitvalt.

Controleer de accu, want sommige PCM- en TCM-modules zijn gevoelig voor lage spanning. Als de batterij bijna leeg is, kan het systeem dit als een fout detecteren. Controleer of de accu minimaal 12 volt levert en of de dynamo goed werkt, minimaal 13 volt bij stationair toerental.

Een laag ATF-vloeistofpeil kan leiden tot geen druk in de bak, wat ook een probleem kan zijn dat de TCM herkent als een fout. Zekeringen mogen ook niet over het hoofd worden gezien, want een doorgebrande zekering is een veel voorkomend probleem.

Heel vaak verschijnt foutcode P070A door een defecte sensor. Om dit te controleren schakelt u het contact uit en stelt u de multimeter in op ohm.

Verwijder de connector van de transmissievloeistofniveausensor en sluit de meter aan op de sensorklemmen. Als de aflezing buiten de in de technische handleiding aangegeven toelaatbare grenzen valt, moet de sensor worden vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P070A kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Citroen
 • Dodge (RAM)
 • Ford
 • Hyundai
 • Toyota

Bij foutcode P070A kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P070B, P070C, P070D, P070E, P070F.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen