Foutcode P0727 – ingangscircuit motortoerental geen signaal

Foutcode P0727 klinkt als “ingangscircuit motortoerental geen signaal”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Engine Speed Input (RPM) Circuit No Signal” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0727

Diagnostische foutcode P0727 betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een circuitfout heeft gedetecteerd met het ingangssignaal van de toerentalsensor. Dit type code kan worden veroorzaakt door een elektrisch probleem.

Foutcode P0727 – ingangscircuit motortoerental geen signaal

Deze sensor wordt soms de toerentalsensor voor de motor of de toerentalsensor voor de ingaande as genoemd. Deze bevindt zich gewoonlijk in het carter van de versnellingsbak, aan de voorzijde van de primaire as.

De werking van de sensor is gebaseerd op het Hall-effect. Het is zo gemonteerd dat de getande ring in de nabijheid van zijn magnetische punt kan passeren. De uitstekende delen van de tanden dienen om het ingangscircuit van de motorsnelheid elektromagnetisch af te sluiten, terwijl de uitsparingen tussen de tanden het circuit onderbreken.

Deze snelle onderbrekingen genereren een elektronische golfvorm die een specifieke frequentie en spanningsgraad weergeeft. De golfvorm wordt door het PCM herkend als de ingangssnelheid van de motor.

Als de PCM gedurende een bepaalde periode en onder bepaalde omstandigheden de corresponderende input voor het motortoerental niet ziet. Dan wordt foutcode P0727 opgeslagen en kan het storingslampje gaan branden.

In sommige gevallen kan de Transmission Control Module (TCM) of Engine Control Module (PCM) het voertuig in een failsafe- of noodmodus zetten.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0727 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Snelheidsmeter of toerenteller werkt niet of slecht.
 4. Defecte of gebrekkige werking.
 5. Transmissie slipt of schakelt vertraagd in.
 6. Versnellingsbak schakelt niet of onregelmatig.
 7. Het schakelen gaat stroef.
 8. Verhoogd brandstofverbruik.

De fout P0727 is vrij ernstig, aangezien de omstandigheden die tot het aanhouden ervan hebben geleid, schade aan de versnellingsbak kunnen veroorzaken.

Oorzaken van de fout

Code P0727 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte motortoerentalsensor.
 • Beschadigde of versleten krukassensorring.
 • Open of kortgesloten bedrading of connectoren in het ingangscircuit van de toerentalsensor.
 • Te veel metaalafzetting op de magnetische punt van de sensor.
 • Laag peil of vervuiling van de transmissievloeistof.
 • In zeldzame gevallen, storing in PCM of TCM.

Hoe kan ik foutcode P0727 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0727:

 1. Lees alle opgeslagen fouten uit met een OBD-II scantool.
 2. Wis de fouten en maak een testrit om te zien of fout P0727 opnieuw verschijnt.
 3. Als de code opnieuw verschijnt, controleer dan de draden en connectors op beschadigingen.
 4. Controleer het peil en de toestand van de transmissievloeistof.
 5. Test het ingangscircuit van de toerentalsensor, vervang de sensor als er een probleem is.
 6. Flash of vervang PCM/TCM indien nodig.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Bij de diagnose van transmissiegerelateerde foutcode P0727 begint u met het controleren van de toestand en het peil van de transmissievloeistof. Let ook op de geur van de transmissievloeistof. Als de vloeistof vies ruikt, erg zwart is of een metaalachtige tint heeft, is er waarschijnlijk een mechanisch defect aan de transmissie opgetreden.

Als het peil van de transmissievloeistof laag is, controleer dan de transmissie, de leidingen en de koeler op lekkage en repareer deze zo nodig. Vul de transmissie volgens de aanbevelingen van de fabrikant en controleer op lekken.

Als er een groot lek van transmissievloeistof is uit de buurt van de koppelomvormer, repareren. Het kan nodig zijn de transmissie te verwijderen en na onderzoek de omvang van de reparatie vast te stellen.

Bedrading controleren en testen

Zodra de transmissie vol is met vloeistof en er geen lekken meer zijn, inspecteert u de bedrading en connectoren visueel op schade, corrosie of smelten. Zodra u hebt vastgesteld dat er geen zichtbare schade is aan de bedrading of connectoren, sluit u de scantool aan.

Vraag eventuele opgeslagen codes op, noteer deze informatie omdat die nuttig kan zijn bij het stellen van de diagnose. Wis de codes en maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P0727 opnieuw verschijnt.

Als de fout optreedt, sluit u het scanapparaat opnieuw aan en let u op het motortoerental dat op het gegevensdisplayscherm verschijnt. Maak een proefrit met het voertuig en noteer het toerental van de motor.

Indien het motortoerental aanzienlijk afwijkt van het toerental, is de toerentalsensor waarschijnlijk defect. Zie ook een beschadigde of versleten reactieve ring niet over het hoofd.

Gebruik een multimeter om de toerentalsensor van de motor te controleren. Zoek de specificaties op in de informatiebron van het voertuig en volg de testaanbevelingen op.

Controleer ook de magnetische punt van de sensor op overmatige metaalafzetting en de reactieve ring op defecten.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0727 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A4, A5)
 • BMW (X5)
 • Chevrolet
 • Daewoo (Nubira)
 • GMC
 • Hyundai
 • Jaguar
 • Kia (Picanto, Sorento, Sportage)
 • Opel
 • Saturn (SL2)
 • Volkswagen (Touran)
 • Volvo

Bij foutcode P0727 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0050, P0102, P0154, P0160, P0335, P0340, P0492, P0503, P0562, P0725, P0726, P0728, P1602, P1740.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen