Foutcode P073B – vast in versnelling 6

Foutcode P073B klinkt als “vast in versnelling 6”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Stuck in Gear 6” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P073B

OBD-II foutcode P073B wordt gedefinieerd als “vastzitten in de 6e versnelling”. Het wordt ingesteld wanneer de automatische transmissie niet uit versnelling #6 kan schakelen.

Foutcode P073B – vast in versnelling 6

Wanneer wij in een voertuig rijden, controleren en regelen talrijke modules en computers een enorm aantal onderdelen en systemen. Om het voertuig soepel en efficiënt te laten rijden. De automatische transmissie is ook een van deze onderdelen.

De automatische transmissie heeft veel bewegende delen die de transmissie in de voor de bestuurder juiste versnelling houden. Een ander belangrijk onderdeel van dit alles is de transmissiebedieningsmodule (TCM).

De belangrijkste functie van de TCM is het bewaken, regelen en correleren van de verschillende waarden en het effectief schakelen van de versnellingen in het voertuig.

De automatische transmissie selecteert het optimale vermogen en koppel van de motor op basis van de door de bestuurder gewenste acceleratie en snelheid. Hij kiest automatisch verschillende overbrengingsverhoudingen voor de gewenste aandrijving op een bepaald moment.

Als de TCM detecteert dat de automatische transmissie vastzit in versnelling 6, wordt code P073B ingesteld. Bovendien kan het storingslampje (MIL) gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P073B voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De automatische transmissie zit vast in de 6e versnelling.
 3. De transmissie schakelt misschien niet goed.
 4. ATF vloeistof lekt.
 5. Beperkte voertuigsnelheid.
 6. Abnormaal motorgeluid.
 7. Verminderde gasrespons.
 8. Minder motorvermogen.

P073B automatische transmissie gerelateerde fout moet onmiddellijk verholpen worden. Het voertuig kan worden bestuurd, maar er kan verdere schade ontstaan.

Oorzaken van de fout

Code P073B kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Laag ATF-niveau.
 • Vuile of verkeerde ATF vloeistof.
 • Verstopt hydraulisch transmissiesysteem.
 • Probleem met de versnellingspook.
 • Defecte bedrading of connectoren.
 • Soms is de TCM of PCM module de oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P073B wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P073B:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Om na te gaan wanneer en onder welke omstandigheden fout P073B verschijnt.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Controleer ATF-vloeistof op verontreiniging, niveau en lekken.
 4. Controleer de bedrading en connectoren op beschadigingen.
 5. Test de schakelcontrole solenoïde.
 6. Controleer met een multimeter de spanning en massa van de besturingsmodule (PCM).
 7. Controleer de werking van de besturingsmodule (PCM) volgens de procedure van de voertuigfabrikant.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Om fout P073B te wissen, sluit u het scanapparaat aan op de diagnosepoort van het voertuig en haalt u alle opgeslagen codes en gegevens op. Noteer deze informatie voor het geval de code intermitterend blijkt te zijn.

Gebruik de peilstok om het ATF-vloeistofpeil te controleren en zorg ervoor dat deze schoon en vrij van vuil is. Als u zich niet kunt herinneren dat de transmissie ooit is onderhouden, controleer dan de gegevens en laat deze onderhouden.

Controleer het ATF-niveau op een vlakke ondergrond voor een nauwkeurige aflezing. Gebruik de door de fabrikant aanbevolen vloeistof.

Controleer de transmissiecontrolemodule (TCM) op schade, controleer op tekenen van binnendringend water. Tekenen van corrosie op de carrosserie of de aansluitingen zijn ook een duidelijk teken van problemen. Het is ook de moeite waard om de elektrische leidingen te inspecteren en te testen.

Naast de basiscontroles om een P073B-fout op te sporen, zijn er diepgaande controles met behulp van een servicescanner. Het probleem kan ook mechanisch zijn, in de doos, maar het beste is een vakman in te schakelen om het op te lossen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P073B kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A1, A3)
 • Ford
 • Mazda
 • Nissan
 • Seat
 • Skoda (Yeti)
 • Volkswagen (Tiguan)

Bij foutcode P073B kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P072A, P072B, P072C, P072D, P072E, P072F, P073A, P073C.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen