Foutcode P079F – transmissie wrijvingselement “F” slip gedetecteerd

Foutcode P079F klinkt als “transmissie wrijvingselement “F” slip gedetecteerd”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Transmission Friction Element “F” Slip Detected” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P079F

Deze diagnostische foutcode (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P079F wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P079F – transmissie wrijvingselement

Het probleem met het wrijvingselement in de transmissie is meer van toepassing op automatische transmissies. De symptomen en oorzaken kunnen sterk variëren, afhankelijk van vele factoren. Maar het is belangrijk om de algemene toestand van de automatische transmissievloeistof (ATF) te bekijken.

Wanneer de transmissiecontrolemodule code P079F activeert, controleert en regelt deze ook andere sensoren en systemen om een goede zelfdiagnose te waarborgen. Daarom is het van essentieel belang dit probleem op te lossen voordat het een oorzaak wordt van verdere potentiële problemen.

Het kan een interne elektrische storing zijn, zoals kortsluiting, open circuit of binnendringend water.

De letter “F” zou in dit geval voor verschillende mogelijkheden kunnen staan. Het probleem kan liggen bij een bepaald circuit of een bepaalde draad. Het kan ook een bepaald wrijvingselement in de transmissie zijn.

Vanwege de grote variatie in de oorzaak van de fout kunt u het beste de servicehandleiding raadplegen voor specifieke locaties, verschillen en dergelijke.

Code P079F wordt gemeld door de PCM of TCM wanneer slip wordt gedetecteerd in het interne frictie-element “F” van de transmissie. Het storingslampje (MIL) gaat waarschijnlijk branden als deze fout blijft bestaan. Bij sommige voertuigen kan het enkele malen duren voordat het MIL oplicht.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P079F voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Transmissie slipt.
 3. Onstabiel schakelen.
 4. Transmissie schakelt hard of slipt.
 5. Abnormaal schakelen in de transmissie.
 6. Laag koppel.
 7. Abnormaal vermogen.
 8. ATF vloeistof lek.

De ernst van fout P079F is zo groot dat het raadzaam is het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Het lang negeren van het probleem kan leiden tot uitgebreidere en duurdere reparaties. Na verloop van tijd kunnen de prestaties van het voertuig zodanig verslechteren dat er niet meer mee gereden kan worden.

Oorzaken van de fout

Code P079F kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Versleten interne frictie element.
 • Mogelijk kortsluiting of draadbreuk.
 • Vervuiling of laag niveau van ATF transmissievloeistof.
 • Probleem dat ongelijke draaisnelheid veroorzaakt, bv. lage bandenspanning of vastzittende remmen.
 • Inconsistente bandenmaten.
 • Soms is een defecte PCM of TCM-module de oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P079F wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P079F:

 1. Vervang de ATF vloeistof en het filter.
 2. Vul de transmissievloeistof tot het vereiste niveau.
 3. Spoelen om de interne kanalen van de transmissie te reinigen.
 4. Controleer de bedrading en verhelp eventuele fouten.
 5. Mechanische storingen in de transmissie opsporen.
 6. Controleer connectoren en bedrading.
 7. Het flashen of vervangen van de PCM of TCM.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Raadpleeg om te beginnen altijd de Technische Servicebulletins (TSB) voor uw specifieke voertuig. Het P079F probleem kan al een bekend probleem zijn met een bekende oplossing van de fabrikant. Dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

De volgende stap is een visuele inspectie van de connectoren en bedrading naar de versnellingsbak. Let op krassen, schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic.

Maak de connector los en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector. Kijk of ze er verbrand uitzien of een groene tint hebben die op corrosie wijst. Als de aansluitingen moeten worden schoongemaakt, gebruik dan een reinigingsmiddel voor elektrische contacten en een borstel met kunststof haren. Laat drogen en breng elektrisch vet aan op de contactzones van de klemmen.

Wis met een diagnoseapparaat de foutcodes uit het geheugen en kijk of fout P079F terugkeert. Als de code terugkomt, moeten we de TFT-sensor en de bijbehorende circuits testen.

Bedradingstest

Met de contactsleutel uit maakt u de elektrische stekkers los. Sluit een digitale voltmeter aan. De zwarte draad naar massa en de rode draad naar de signaalaansluiting op de connector van de kabelboom.

Zet de contactsleutel aan. Afhankelijk van de specificaties van de fabrikant moet de voltmeter 12 of 5 volt aangeven. Beweeg de verbinding en kijk of de aflezing verandert. Als de spanning onjuist is, vervangt u de defecte draden of connector.

ATF vloeistof controleren

Het is van essentieel belang dat de basisonderhoudsprocedures correct worden gevolgd. ATF-vloeistof moet schoon en vrij van vuil zijn om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Als u zich niet kunt herinneren wanneer de transmissie is onderhouden, is het raadzaam de vloeistof en het filter te laten vervangen. Er kan vuil in de oude olie zitten.

Zorg er bij het onderhoud voor dat u de juiste ATF-olie gebruikt voor uw specifieke merk en model.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P079F kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Chrysler
 • Dodge
 • Ford
 • GMC
 • Honda
 • Toyota
 • Volkswagen

Bij foutcode P079F kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P07AC, P07AD, P2705.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen