Foutcode P07B6 – transmissie parkpositiesensor/schakelaar “A” circuit prestaties hoog

Foutcode P07B6 klinkt als “transmissie parkpositiesensor/schakelaar “A” circuit prestaties hoog”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Transmission Park Position Sensor/Switch “A” Circuit Performance High” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P07B6

Diagnostische foutcode P07B6 (DTC) verwijst naar de parkeerschakelaar van de transmissie. Dit is een van de mogelijke codes die verband houden met het transmissie-parkeersensorcircuit “A”.

Foutcode P07B6 – transmissie parkpositiesensor/schakelaar

De fout geeft aan dat de transmissiecontrolemodule (PCM) een fout heeft gedetecteerd die het circuit van de parkeerpositiesensor van de transmissie beïnvloedt. In dit specifieke geval is het probleem een hoog werkingsbereik van de schakeling.

Het circuit van de parkeerpositiesensor van de transmissie is ontworpen om de status van de transmissie te controleren. Dit circuit stuurt een signaal naar de PCM wanneer de transmissie in de parkeerstand wordt gezet.

Afhankelijk van het specifieke voertuig is deze fout meestal een veiligheidsvoorziening. Voorkomt dat de starter de automatische transmissie inschakelt wanneer een versnelling is ingeschakeld.

Code P07B6 wordt ingesteld door de PCM wanneer een hoog werkingsbereik wordt gedetecteerd in het “A” parkeerpositiesensorcircuit. Wanneer de code is ingesteld, gaat het storingslampje in de instrumentengroep branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P07B6 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De auto kan niet gestart worden en de starter start niet.
 3. De startmotor slaat alleen aan als er een versnelling is ingeschakeld.
 4. De transmissie kan niet uit de parkeerstand worden gezet.
 5. Transmissie kan niet in park gezet worden.

De ernst van fout P07B6 varieert van gemiddeld tot ernstig, afhankelijk van de specifieke fout. De motor kan stoppen met starten. De transmissie kan ook in noodloop gaan. Als de fout niet wordt verholpen, kan de ernstgraad toenemen.

Oorzaken van de fout

Code P07B6 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Transmissie parkeerpositie sensor defect.
 • Kortsluiting, open circuit, beschadigde of defecte kabelboom.
 • Beschadigde sensorconnector.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P07B6 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P07B6:

 1. Lees alle gegevens en foutcodes opgeslagen in het PCM geheugen met een OBD-II scan tool.
 2. Reset de opgeslagen codes en maak een proefrit met de auto.
 3. Is de fout terug, controleer dan de connectoren en de kabelboom op beschadigingen of slecht contact.
 4. Controleer de parkeerpositiesensor van de transmissie, indien nodig vervangen.
 5. Als de code nog steeds actief is, kan een defecte PCM worden vermoed.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer altijd eerst de Technische Servicebulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig. Probleem P07B6 kan al een bekend probleem zijn met een bekende oplossing van de fabrikant. Dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

De volgende stap is het lokaliseren van de transmissie-parkeersensor. Controleer de connector en de kabelboom visueel. Let op krassen, slijtage, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic.

Maak de connector los en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector. Kijk of ze er verbrand uitzien of een groene tint hebben die op corrosie wijst. Als de aansluitingen moeten worden schoongemaakt, gebruik dan een reinigingsmiddel voor elektrische contacten en een borstel met kunststof haren. Laat drogen en breng elektrisch vet aan op de contactzones van de klemmen.

Wis met een diagnoseapparaat de foutcodes uit het geheugen en kijk of fout P07B6 terugkeert. Als de code terugkomt, moeten we de sensor en de bijbehorende circuits testen.

Bedradingstest

Koppel de elektrische connector van de sensor los met de contactsleutel uit. Sluit een digitale voltmeter aan. De zwarte draad naar massa en de rode draad naar de signaalaansluiting van de bedradingsbundel van de parkeerstandsensor van de transmissie.

Zet de contactsleutel aan. Afhankelijk van de specificaties van de fabrikant moet de voltmeter 12 of 5 volt aangeven. Beweeg de verbinding en kijk of de aflezing verandert. Als de spanning onjuist is, vervangt u de defecte draden of connector.

Controleer de sensor

Sluit een poot van een ohmmeter aan op de signaalaansluiting van de parkeerpositiesensor van de transmissie en de andere op de massa. Controleer de weerstand aan de hand van de specificaties van de fabrikant. Beweeg de connector op de sensor en controleer de weerstand. Als de meting van de ohmmeter afwijkt van de aanbevelingen van de fabrikant, moet u de sensor vervangen.

Als de bedrading en de sensortests zijn voltooid, maar u nog steeds code P07B6 krijgt. Je moet kijken naar de PCM / TCM module en naar interne transmissiefouten. Maar doe dit na het vervangen van de sensor. Meestal is diegene het probleem.

Als u niet zeker bent, vraag dan de hulp van een gekwalificeerde voertuigdiagnosticus.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P07B6 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Dodge
 • Ford
 • Honda
 • Land Rover
 • Toyota
 • Volkswagen

Bij foutcode P07B6 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P07B2, P07B3, P07B4, P07B5, P07B7, P07BE.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen