Foutcode P0809 – circuit koppelingspositiesensor intermitterend/foutief

Foutcode P0809 klinkt als “circuit koppelingspositiesensor intermitterend/foutief”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Clutch Position Sensor Circuit Intermittent/Erratic” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0809

Als uw OBD-II uitgeruste voertuig code P0809 heeft opgeslagen. Dit geeft aan dat de Powertrain Control Module (PCM) een intermitterend signaal in het circuit van de koppelingspositiesensor heeft gedetecteerd. Deze code is alleen van toepassing op voertuigen met een handgeschakelde transmissie.

Foutcode P0809 – circuit koppelingspositiesensor intermitterend/foutief

De PCM controleert bepaalde functies van de handgeschakelde versnellingsbak. De stand van de versnellingsbak en het koppelingspedaal behoren tot deze functies. Bij sommige modellen worden de in- en uitvoersnelheden van de turbo ook gecontroleerd om de mate van slip van de koppeling te bepalen.

De koppeling is een mechanische koppeling die de motor met de transmissie verbindt. Wanneer de hoofdkoppelingscilinder wordt ingedrukt, wordt hydraulische vloeistof in de koppelingscilinder geperst. De slaafcilinder bedient de drukplaat van de koppeling. De motor kan naar behoefte worden in- en uitgeschakeld.

De belangrijkste functie van de koppelingsschakelaar is te fungeren als veiligheidsvoorziening om te voorkomen dat de motor wordt gestart wanneer de transmissie per ongeluk wordt ingeschakeld. De PCM en andere regelaars gebruiken ook de input van de koppelingsschakelaar voor diverse berekeningen van de motorregeling. Deze omvatten automatische remfuncties en de uitvoering van hill-hold.

Diagnosecode DTC P0809 wordt ingesteld wanneer de PCM of TCM een intermitterend spannings- of weerstandssignaal detecteert in het circuit van de koppelingspositiesensor. Het waarschuwingslampje voor de motor of de transmissie gaat ook branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0809 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Slechte start van de motor.
 3. In sommige gevallen start de motor niet, ook al is het koppelingspedaal volledig ingedrukt.
 4. In zeldzame gevallen zijn er helemaal geen symptomen.

Een opgeslagen code P0809 kan ertoe leiden dat diverse stuur-, veiligheids- en tractiefuncties uitvallen. Daarom moet deze fout als ernstig worden beschouwd.

Oorzaken van de fout

Code P0809 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte koppelingspositie sensor.
 • Niet goed afgestelde koppelingsschakelaar.
 • Kortgesloten, gebroken bedrading of losgeraakte connectoren in het circuit van de koppelingspositiesensor.
 • Slechte elektrische verbinding in het circuit.
 • Zekering of smeltlood doorgebrand.
 • Defecte PCM of andere besturingsmodule, mogelijk ook een programmeerfout.

Hoe kan ik foutcode P0809 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0809:

 1. Controleer de kabelboom op schade, slijtage, breuken en kortsluiting. Als de kabelboom beschadigd is, repareert of vervangt u hem.
 2. Wis eventuele diagnostische foutcodes uit de PCM en voer een testrit uit om te zien of diagnostische foutcode P0809 terugkomt.
 3. Controleer de koppelingspositiesensor, zo nodig vervangen.
 4. Controleer de zekering of het smeltlood.
 5. Als alles in orde is, moet de PCM misschien vervangen en opnieuw geprogrammeerd worden.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Om alle variaties van fout P0809 uit te sluiten, moet u de bedrading naar de koppelingspositiesensor visueel inspecteren. Controleer alle zekeringen van het systeem en vervang deze indien nodig. Controleer ook de accu onder belasting, de kabelverbindingen en de dynamo.

Zoek de diagnoseaansluiting, sluit een scanner aan en haal alle opgeslagen codes en gegevens op. Noteer deze informatie, want het kan u helpen bij de verdere diagnose. Wis de codes en maak een proefrit met het voertuig om te zien of code P0809 na het resetten weer verschijnt.

Spanningscontrole

Controleer de spanning op het ingangscircuit van de koppelingspositiesensor. Als er spanning is in het ingangscircuit, trap dan het koppelingspedaal in en controleer de spanning in het uitgangscircuit. Als er geen spanning op het uitgangscircuit staat, kan de sensor defect zijn.

Wanneer aan beide zijden van de sensor spanning staat en het pedaal wordt ingetrapt, controleer dan het ingangscircuit van de PCM. Als het ingangssignaal naar het PCM aanwezig is, kan er sprake zijn van een defect PCM of een programmeerfout.

Als er geen ingangssignaal van de koppelingspositiesensor op de PCM-stekker is, moeten alle bijbehorende regelaars worden losgekoppeld. Gebruik een multimeter om de weerstand van alle systeemcircuits te controleren. Repareer of vervang zo nodig gesloten of open circuits.

Als fout P0809 optreedt, is het een goed idee de systeemzekeringen te controleren met ingetrapt koppelingspedaal. Zekeringen die bij de eerste test normaal lijken, kunnen bij belasting van het circuit ontluchten.

Vaak wordt een versleten koppelingsarm of koppelingspedaalbus verkeerd gediagnosticeerd als een defecte koppelingspositiesensor.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0809 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Chrysler
 • Citroen
 • Dodge
 • Ford (Escort, Focus)
 • Jeep
 • Land Rover
 • Mercedes-Benz
 • Smart
 • Toyota
 • VAZ (2114)

Bij foutcode P0809 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0805, P0806, P0807, P0808, P080A.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen