Foutcode P0811 – overmatige slip van koppeling “A”

Foutcode P0811 klinkt als “overmatige slip van koppeling “A””. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Excessive Clutch “A” Slippage” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0811

Als uw OBD-II uitgeruste voertuig code P0811 heeft opgeslagen. Dit betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een te grote slip van de A-koppeling heeft gedetecteerd. Deze code is alleen van toepassing op voertuigen met een handgeschakelde transmissie.

Foutcode P0811 – overmatige slip van koppeling

Het PCM regelt bepaalde functies van de handgeschakelde versnellingsbak. De stand van de versnellingsbak en het koppelingspedaal behoren tot deze functies. Bij sommige modellen worden de in- en uitvoersnelheden van de turbo ook gecontroleerd om de mate van slip van de koppeling te bepalen.

De koppeling is een mechanische koppeling die de motor met de transmissie verbindt. Wanneer de hoofdkoppelingscilinder wordt ingedrukt, wordt hydraulische vloeistof in de koppelingscilinder geperst. De slaafcilinder bedient de drukplaat van de koppeling. De motor kan naar behoefte worden in- en uitgeschakeld.

De belangrijkste functie van de koppelingsschakelaar is te fungeren als veiligheidsvoorziening om te voorkomen dat de motor wordt gestart wanneer de transmissie per ongeluk wordt ingeschakeld. De PCM en andere regelaars gebruiken ook de input van de koppelingsschakelaar voor diverse berekeningen van de motorregeling. Deze omvatten automatische remfuncties en de uitvoering van hill-hold.

Diagnosecode DTC P0811 wordt ingesteld wanneer de PCM of TCM een mate van koppelingsslip detecteert die de maximaal toegestane parameters overschrijdt. Het waarschuwingslampje voor de motor of de transmissie gaat ook branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0811 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De koppeling slipt.
 3. Versnellingen zijn stevig vastgezet.
 4. De koppeling grijpt bovenaan aan.
 5. Sterke geur van verbrand wrijvingsmateriaal.

Opgeslagen foutcode P0811 kan leiden tot storingen in diverse voertuigcontrole-, veiligheids- en tractiefuncties. Daarom moet deze fout als ernstig worden beschouwd.

Oorzaken van de fout

Code P0811 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De koppelingsplaat is versleten.
 • De koppelingsplaat heeft aanzienlijke slijtage.
 • Defecte ingangs- of uitgangssnelheidssensor.
 • Kortgesloten, kapotte bedrading of connectoren in ingangs- of uitgangssnelheidssensorcircuit.
 • Slechte elektrische verbinding in het circuit.
 • Zekering of smeltlood doorgebrand.
 • Defecte PCM of andere besturingsmodule, mogelijk ook een programmeerfout.

Hoe kan ik foutcode P0811 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0811:

 1. Controleer de kabelboom op schade, slijtage, breuken en kortsluiting. Als de kabelboom beschadigd is, repareert of vervangt u hem.
 2. Verwijder eventuele diagnostische foutcodes uit de PCM en voer een testrit uit om te zien of diagnostische foutcode P0811 terugkomt.
 3. Controleer de ingangs- en uitgangssnelheidssensoren.
 4. Controleer de zekering of het smeltlood.
 5. Vervang de defecte onderdelen indien de ontkoppelingsplaat of de koppeling niet werkt.
 6. Als alles in orde is, moet de PCM misschien vervangen en opnieuw geprogrammeerd worden.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Om alle variaties van fout P0811 uit te sluiten, moet u de bedrading naar de ingangs- en uitgangssnelheidssensoren visueel inspecteren. Controleer alle zekeringen van het systeem en vervang deze indien nodig. Controleer ook de accu onder belasting, de kabelverbindingen en de dynamo.

Zoek de diagnoseaansluiting, sluit een scanner aan en haal alle opgeslagen codes en gegevens op. Noteer deze informatie, want het kan u helpen bij de verdere diagnose. Verwijder de codes en maak een proefrit met het voertuig om te zien of code P0811 weer verschijnt na het resetten.

Spanningscontrole

Controleer de spanning op het ingangscircuit van de snelheidssensor. Als er spanning op het ingangscircuit staat, is er niets mis met het circuit. Als er geen spanning in het uitgangscircuit staat, kan de sensor defect zijn.

Als er aan beide zijden van de sensor spanning staat, controleer dan het ingangscircuit van de PCM. Als het ingangssignaal naar de PCM aanwezig is, kan er sprake zijn van een defecte PCM of een programmeerfout.

Als er geen sensoringangssignaal aanwezig is op de PCM-connector, ontkoppel dan alle aangesloten regelaars. Gebruik een multimeter om de weerstand van alle systeemcircuits te controleren. Repareer of vervang zo nodig gesloten of open circuits.

Het is een goed idee om de zekeringen van het systeem te controleren als fout P0811 optreedt. Zekeringen die bij de eerste test normaal lijken, kunnen het begeven wanneer het circuit onder belasting staat.

De meeste slipcodes voor de transmissie worden veroorzaakt door overmatige slijtage van interne koppelingsonderdelen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0811 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • BMW
 • Peugeot (207)
 • Volkswagen (Jetta, Passat, Polo)
 • Volvo
 • LADA (Granta, Priora, Vesta)
 • VAZ

Bij foutcode P0811 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0830, P0831, P0832.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen