Foutcode P0833 – storing koppelingspedaalpositieschakelaar “B” circuit

Foutcode P0833 klinkt als “storing koppelingspedaalpositieschakelaar “B” circuit”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Clutch Pedal Position (CPP) Switch “B” Circuit Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0833

OBD-II-foutcode P0833 is een generieke code die wordt gedefinieerd als “Storing koppelingspedaalpositieschakelaar ‘B’-circuit”. Het wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een algemene fout detecteert.

Foutcode P0833 – storing koppelingspedaalpositieschakelaar

Er kan ook een defect zijn aan het koppelingspedaal, de positieschakelaar zelf of een elektrisch circuit dat rechtstreeks verbonden is met de positieschakelaar van het koppelingspedaal. Het is belangrijk het technisch handboek van het voertuig te raadplegen om te bepalen welk deel van de koppelingspedaalpositieschakelaar met een “B” is gemarkeerd.

Het doel van de koppelingspedaalpositieschakelaar is om als veiligheidsmaatregel de positie van het koppelingspedaal te regelen. Om te voorkomen dat de motor wordt gestart wanneer de handgeschakelde transmissie niet in de neutrale stand staat.

In de praktijk is de standenschakelaar van het koppelingspedaal een eenvoudige AAN/UIT-schakelaar. Die is zo ingesteld dat het koppelingspedaal er direct op werkt als het wordt ingedrukt.

In een volledig functionerend systeem maakt deze eenvoudige schakelaar het onmogelijk om de motor te starten als het koppelingspedaal niet volledig is ingedrukt. Merk echter op dat een fout of storing in de schakelaar, code P0833 zal instellen, maar dat het waarschuwingslampje mogelijk niet gaat branden.

Het circuit van koppelingspedaalschakelaar “B” is bedoeld om de PCM de stand van het koppelingspedaal te laten controleren. Dit gebeurt door de spanningsuitgang van de koppelingspositiesensor af te lezen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0833 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De motor wil niet starten.
 3. De motor start zonder de koppeling te bedienen.

De ernst van code P0833 is normaal gesproken middelmatig, maar het kan ernstig zijn als het voertuig wordt gestart met ontkoppelde koppeling, waardoor een veiligheidsrisico ontstaat.

Oorzaken van de fout

Code P0833 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De schakelaar van de koppelingspositiesensor is defect.
 • Verkeerd afgestelde koppelingspedaalpositieschakelaar.
 • Zekering of zekeringverbinding is doorgebrand.
 • Gecorrodeerde of beschadigde connector.
 • Defecte of beschadigde kabelboom.
 • Slechte elektrische verbinding in het circuit.
 • Soms is een defecte PCM module de oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P0833 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0833:

 1. Controleer de kabelboom op schade, slijtage, breuken en kortsluiting. Als de kabelboom beschadigd is, repareert of vervangt u hem.
 2. Wis eventuele diagnostische foutcodes uit de PCM en voer een testrit uit om te zien of diagnostische foutcode P0833 terugkomt.
 3. Controleer de schakelaar van de koppelingspositiesensor.
 4. Stel zo nodig de standenschakelaar van het koppelingspedaal bij.
 5. Controleer de zekering of het smeltlood.
 6. Als alles in orde is, moet de PCM misschien vervangen en opnieuw geprogrammeerd worden.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Om alle variaties van fout P0833 uit te sluiten, moet u de bedrading naar de ingangs- en uitgangssnelheidssensoren visueel inspecteren. Controleer alle zekeringen van het systeem en vervang deze indien nodig. Controleer ook de accu onder belasting, de kabelverbindingen en de dynamo.

Zoek de diagnoseaansluiting, sluit een scanner aan en haal alle opgeslagen codes en gegevens op. Noteer deze informatie, want het kan u helpen bij de verdere diagnose. Verwijder de codes en maak een proefrit met het voertuig om te zien of code P0833 weer verschijnt na het resetten.

Spanningscontrole

Zoek de schakelaar van de koppelingspositiesensor en controleer op duidelijke fysieke schade. Voer een grondige visuele inspectie uit, op duidelijke gebreken zoals krassen, slijtage, blootliggende draden of brandplekken.

Als de koppeling is uitgeschakeld, moet er 12 volt staan aan één kant van de schakelaar. Als de koppeling is ingeschakeld, moet er aan beide zijden van de schakelaar spanning staan. De elektromagneet van de starter of de starter moet ook van stroom worden voorzien, afhankelijk van de configuratie.

Als u merkt dat er geen voeding of aarde is, moet u wellicht de continuïteit van het circuit controleren. Controleer of de bedrading en de schakelaar van de koppelingspositiesensor in orde zijn.

Als de koppeling is ingeschakeld, zou je continuïteit door de schakelaar moeten zien. En als de koppeling wordt losgelaten, moet het instrument geen continuïteit via de schakelaar aangeven.

De continuïteitscontrole moet altijd worden uitgevoerd terwijl het circuit spanningsloos is, en de normale waarde voor bedrading en aansluitingen moet 0 ohm weerstand zijn. Weerstand of gebrek aan continuïteit wijst op defecte bedrading die open of kortgesloten is en gerepareerd of vervangen moet worden.

Het is niet onredelijk de systeemzekeringen te controleren als fout P0833 optreedt. Zekeringen die bij de eerste test normaal lijken, kunnen uitvallen wanneer het circuit belast wordt.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0833 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Cadillac
 • Chevrolet (Aveo, Cobalt)
 • Chrysler
 • Ford (Focus)
 • GMC
 • Jaguar
 • Nissan (Juke, Qashqai)
 • Opel (Corsa)
 • Pontiac
 • Renault (Duster, Laguna)
 • Saturn (Ion)
 • Ssangyong

Bij foutcode P0833 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0830, P0831, P0832, P0834, P0835, P083F.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen