Foutcode P0859 – tractiecontrole-ingangssignaal hoog

Foutcode P0859 klinkt als “tractiecontrole-ingangssignaal hoog”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Traction Control Input Signal High” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0859

OBD-II-foutcode P0859 wordt gedefinieerd als een hoog ingangssignaal van de tractiecontrole. Deze wordt ingesteld als er een communicatiefout is gedetecteerd tussen de PCM en de tractieregelingsmodule.

Foutcode P0859 – tractiecontrole-ingangssignaal hoog

Het tractiecontrolesysteem is ontworpen om te voorkomen dat de wielen doordraaien op natte of gladde oppervlakken. Het werkt samen met het ABS-systeem om selectief remkracht toe te passen op de draaiende aandrijfwielen.

In de praktijk maken tractieregelsystemen gebruik van een ontwerpkenmerk van differentiëlen waardoor de aandrijfwielen onafhankelijk van elkaar kunnen draaien. Zo vertraagt het binnenste aandrijfwiel wanneer het voertuig draait. Terwijl de snelheid van het buitenste aandrijfwiel toeneemt naarmate het een grotere afstand moet afleggen.

Tijdens de tractiecontrole kan de regelmodule de druk op het gaspedaal door de bestuurder beperken of zelfs negeren. Om te voorkomen dat het schakelen de wielslip verergert.

In de praktijk gebruikt het tractieregelsysteem dezelfde wielsnelheidssensoren als het ABS-systeem en alle andere componenten.

Het systeem is dus afhankelijk van effectieve communicatie tussen alle betrokken sensoren. Zoals wielsnelheidssensoren, motortoerental, gaskleppositie en diverse transmissiesensoren.

Als de communicatie tussen de sensoren en de controlemodules om welke reden dan ook wordt onderbroken, met name tussen het PCM en de tractieregelingsmodule. De PCM beseft dat hij het tractiecontrolesysteem niet effectief kan regelen, waardoor code P0859 wordt ingesteld en het waarschuwingslampje gaat branden.

Bij sommige voertuigen kan het instellen van deze code niet alleen het tractiecontrolesysteem uitschakelen. Stabiliteitscontrole, cruise control en ook de ABS-remfunctie kunnen ook stoppen met werken.

Welke systemen worden uitgeschakeld en of het voertuig al dan niet in de beperkte modus terechtkomt, hangt af van het voertuig.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0859 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het instrumentenpaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Het tractiecontrolesysteem is uitgeschakeld.
 3. Stabiliteitscontrole werkt niet.
 4. Cruise control kan niet geactiveerd worden.
 5. De ABS remfunctie is uitgeschakeld.

Fout P0859 wordt niet als zeer ernstig beschouwd, het voertuig zal verder kunnen rijden. Het is echter beter het probleem zo snel mogelijk op te lossen, omdat deze storing storingen in de hulpsystemen kan veroorzaken.

Oorzaken van de fout

Code P0859 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte tractiecontrole schakelaar.
 • Defecte wielsnelheidssensor of bijbehorende tandwielring.
 • Beschadigde, doorgebrande, kortgesloten, losgekoppelde of gecorrodeerde kabelboom of connectoren.
 • Defecten, storingen of defecten in het ABS-systeem.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0859 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0859:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met de auto om te zien of fout P0859 opnieuw verschijnt.
 4. Controleer de tractiecontrole schakelaar.
 5. Inspecteer visueel de kabelbomen en connectoren van de tractiecontrole en het ABS-systeem.
 6. Controleer de wielsnelheidssensor of de bijbehorende tandwielring.
 7. Test de motorbesturingsmodule (PCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

De diagnose van de P0859 fout moet beginnen met het controleren van de Technische Service Bulletins (TSB) voor uw specifieke voertuig. Uw probleem kan bekend zijn, wat u tijd en geld kan besparen bij de diagnose.

De meest voorkomende oorzaak van deze fout is een defecte tractiecontrole schakelaar. Het moet getest worden met een multimeter.

Verdere diagnostische stappen omvatten een visuele inspectie van alle relevante draden en connectoren van het systeem. Controleer ook de wielsnelheidssensor en de bijbehorende schakelring op schade en functionaliteit.

Indien fout P0859 na de uitgevoerde tests blijft bestaan, moet de motorbesturingsmodule worden getest. Maar dit moet worden toevertrouwd aan professionals, aangezien het onwaarschijnlijk is dat dit thuis gebeurt.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0859 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Ford

Bij foutcode P0859 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0856, P0857, P0858.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen