Foutcode P0864 – TCM-communicatiecircuit bereik/prestaties

Foutcode P0864 klinkt als “TCM-communicatiecircuit bereik/prestaties”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “TCM Communication Circuit Range/Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0864

Als uw met OBD-II uitgeruste voertuig code P0864 bevat, betekent dit dat de PCM een afwijking in het communicatiecircuit van de TCM-module heeft gedetecteerd. De fout gaat gepaard met een oplichtend lampje in het instrumentenpaneel.

Foutcode P0864 – TCM-communicatiecircuit bereik/prestaties

In de meeste gevallen is de TCM-module geïntegreerd in één behuizing met de PCM. Het deel van de module dat de automatische transmissiefunctie regelt, kan echter afzonderlijk van stroom worden voorzien.

De TCM krijgt normaal gesproken alleen stroom als het contactslot in de aan-, start- of bedrijfspositie staat. Dit circuit is voorzien van een zekering, smeltlood of relais. Vaak krijgen de PCM en de TCM stroom van hetzelfde relais, zij het op afzonderlijke circuits.

De elektronische powertrain control systemen in voertuigen met OBD-II worden bestuurd door een netwerk van computers, controlemodules genaamd. Dit houdt in dat de verschillende controlemodules voortdurend met elkaar communiceren via een netwerk van controllers (CAN).

Telkens wanneer de motor wordt gestart, voert de PCM een zelftest uit van alle regelaars. Als er geen normaal signaal wordt gedetecteerd in het communicatiecircuit. Code P0864 wordt opgeslagen en het storingslampje kan gaan branden.

Bij sommige modellen kan de transmissiecontroller de bediening in de alarmstand zetten.  Dit betekent dat slechts 2-3 versnellingen beschikbaar zullen zijn om te reizen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0864 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Scherp of onstabiel schakelen.
 4. Vertraagde versnelling.
 5. Noodtransmissie.
 6. Intermitterende of volledig defecte snelheidsmeter.
 7. Het elektronische tractiecontrolesysteem kan worden uitgeschakeld.
 8. Deactivering van het antiblokkeerremsysteem (ABS).

Diagnosecode P0864 wordt als ernstig beschouwd omdat de transmissie in de noodmodus kan staan, waardoor het voertuig moeilijk te besturen is. Daarom moet deze storing zo snel mogelijk worden verholpen.

Oorzaken van de fout

Code P0864 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte PCM of TCM vermogensrelais.
 • Zekering doorgebrand.
 • Open of kortsluiting in CAN-circuit.
 • Beschadigde, gecorrodeerde kabelboom of connectoren.
 • Defecte snelheidssensor.
 • Storing in de mechanische transmissie.
 • Defecte TCM, PCM-module of programmeerfout.

Hoe kan ik foutcode P0864 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0864:

 1. Controleer de kabelboom op schade, slijtage, breuken en kortsluiting. Als de kabelboom beschadigd is, repareert of vervangt u hem.
 2. Verwijder alle diagnostische foutcodes uit de PCM en voer een testrit uit om te zien of diagnostische foutcode P0864 terugkeert.
 3. Als de code terugkomt, controleer dan de TCM, PCM relais om er zeker van te zijn dat het goed werkt.
 4. Inspecteer en controleer de zekering en het smeltlood.
 5. Controleer het bedradingsschema van het relais- en zekeringssysteem.
 6. Wis de foutcodes opnieuw en maak een testrit.
 7. Steek de sleutel in het contactslot en draai hem in de aan-stand. Als het motorcontrolelampje niet gaat branden, maar de code in het geheugen opnieuw wordt weergegeven, kan het relais defect zijn.
 8. Als het relais defect is, kan het nodig zijn de TCM, PCM te vervangen en opnieuw te programmeren.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Om alle mogelijkheden voor fout P0864 uit te sluiten, moet u de bedrading visueel inspecteren en de accuspanning controleren. Controleer ook de accupolen en kabels op losse verbindingen.

Controleer of de systeemspanning overeenkomt met de specificaties in de handleiding. Het laadsysteem is volledig operationeel en de accu is in goede conditie, begin de diagnoseprocedure.

Zoek het beginpunt van het TCM-voedingscircuit. Dit is meestal het contactslot, dus gebruik een digitale multimeter om de spanning op deze draad of klem te controleren. Vergelijk de aflezing met de waarde in de handleiding en repareer zo nodig indien een afwijking wordt geconstateerd.

Als de code blijft bestaan, maar de stroomtoevoer van en naar het contactslot binnen het gespecificeerde bereik ligt. Let op en test de stroomtoevoer naar de zekeringkast en vervolgens naar de TCM-connector. Indien afwijkingen worden geconstateerd, moeten de nodige reparaties worden uitgevoerd. Ervoor zorgen dat alle elektrische parameters binnen de specificaties van de fabrikant vallen.

De hierboven beschreven stappen zullen helpen om fout P0864 op te heffen, maar in sommige gevallen waar de oorzaak niet duidelijk is, kan er sprake zijn van intermitterende storingen. Als de TCM al beschadigd is, moet hij misschien door een gespecialiseerde werkplaats worden gerepareerd.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0864 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (Q7)
 • Dodge
 • Ford
 • Honda (Accord)
 • Porsche (Cayenne)
 • Skoda (Octavia)
 • Volkswagen (Beetle, Jetta, Passat, Polo, Tiguan, Touareg)

Bij foutcode P0864 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0863, P0865, P0866.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen