Foutcode P0873 – transmissie vloeistof druk sensor

Foutcode P0873 klinkt als “transmissie vloeistof druk sensor”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Transmission Fluid Pressure Sensor/Switch “C” Circuit High” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0873

Deze diagnostische foutcode (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P0873 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0873 – transmissie vloeistof druk sensor

De transmissievloeistofdruksensor (TFPS) is gewoonlijk gemonteerd op het klephuis, in de transmissie. Maar bij sommige voertuigen is hij in het carter of de transmissie geschroefd.

De TFPS zet de mechanische transmissiedruk om in een elektrisch signaal dat wordt doorgegeven aan de transmissieregelmodule (PCM). Doorgaans informeert de PCM/TCM dan de andere regelaars via de voertuiggegevensbus.

De PCM/TCM ontvangt een spanningssignaal om de werkdruk van de transmissie te bepalen of wanneer er geschakeld wordt. Deze code wordt ingesteld als ingang “C” niet overeenkomt met de normale bedrijfsspanningen die in het PCM/TCM-geheugen zijn opgeslagen.

Soms kan het probleem te wijten zijn aan interne mechanische problemen in de transmissie. Maar vaker is fout P0873 een probleem met het elektrische circuit van de TFPS-sensor. Dit mag niet over het hoofd worden gezien, vooral bij een incidenteel probleem.

Probleemoplossingsacties kunnen variëren afhankelijk van de fabrikant, het type TFPS-sensor en de draadkleuren.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0873 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het dashboard gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. De auto start in de 2e of 3e versnelling (noodloop).
 3. Kan niet schakelen.
 4. Transmissie schakelt hard of slipt.
 5. Transmissie oververhit.
 6. Problemen met het in- en uitschakelen van de convertorkoppeling.
 7. Verhoogd brandstofverbruik.

De ernst van P0873 is vrij hoog, en het wordt aanbevolen het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Langdurige onwetendheid over het probleem kan leiden tot uitgebreidere en duurdere reparaties. Na verloop van tijd kunnen de prestaties van het voertuig zo sterk afnemen dat er niet meer mee gereden kan worden.

Oorzaken van de fout

Code P0873 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Mogelijk kortsluiting in de aarde in het TFPS-sensorsignaalcircuit.
 • Mogelijke fout in de TFPS-sensor (interne kortsluiting).
 • Vervuiling of laag niveau van ATF transmissievloeistof.
 • Verstopte of geblokkeerde transmissie vloeistof passages.
 • Mechanisch defect in de transmissie.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0873 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0873:

 1. Vervang de ATF vloeistof en het filter.
 2. Vul de transmissievloeistof tot het vereiste niveau.
 3. Spoelen om de interne kanalen van de transmissie te reinigen.
 4. Testen en zo nodig vervangen van defecte magneetklep voor drukregeling.
 5. Oplossen van mechanische storingen in de transmissie.
 6. Controleer connectoren en bedrading.
 7. Het flashen of vervangen van de PCM.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Raadpleeg om te beginnen altijd de Technische Servicebulletins (TSB) voor uw specifieke voertuig. Het probleem P0873 kan al een bekend probleem zijn met een bekende oplossing van de fabrikant. Dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

De volgende stap is het lokaliseren van de transmissievloeistofdruksensor (TFPS). Controleer de connector en de kabelboom visueel. Let op krassen, slijtage, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic.

Maak de connector los en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector. Kijk of ze er verbrand uitzien of een groene tint hebben die op corrosie wijst. Als de aansluitingen moeten worden schoongemaakt, gebruik dan een reinigingsmiddel voor elektrische contacten en een borstel met kunststof haren. Laat drogen en breng elektrisch vet aan op de contactzones van de klemmen.

Wis met een diagnoseapparaat de foutcodes uit het geheugen en kijk of fout P0873 terugkeert. Als de code terugkomt, moeten we de TFPS-sensor en de bijbehorende circuits testen.

Bedradingstest

Koppel de elektrische connector van de TFPS-sensor los met de contactsleutel uit. Sluit een digitale voltmeter aan. De zwarte draad naar massa en de rode draad naar de signaalklem op de connector van de bedradingsbundel van de TFPS-sensor.

Zet de contactsleutel aan. Afhankelijk van de specificaties van de fabrikant moet de voltmeter 12 of 5 volt aangeven. Beweeg de verbinding en kijk of de aflezing verandert. Als de spanning niet juist is, vervang dan de defecte draden of connector.

Controleer de sensor

Sluit een poot van een ohmmeter aan op de signaalaansluiting van de TFPS-sensor en de andere op de massa. Controleer de weerstand volgens de specificaties van de fabrikant. Trek aan de connector van de transmissievloeistofdruksensor en controleer de weerstand. Vervang de TFPS-sensor als de meting van de ohmmeter afwijkt van de aanbevelingen van de fabrikant.

Als de bedrading en de sensortests zijn voltooid, maar u blijft een P0873-code ontvangen. Je moet kijken naar de PCM / TCM module en naar interne transmissiefouten. Maar doe dit na het vervangen van de TFPS-sensor. Meestal is diegene het probleem.

Als u niet zeker bent, vraag dan de hulp van een gekwalificeerde voertuigdiagnosticus.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0873 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Acura (MDX)
 • Chevrolet (Cruze)
 • Chrysler
 • Dodge
 • Honda (Pilot)
 • Opel (Antara)
 • Toyota

Bij foutcode P0873 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0870, P0871, P0872, P0874, P2714.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen