Foutcode P088B – transmissievloeistoffilter zeer verslechterd

Foutcode P088B klinkt als “transmissievloeistoffilter zeer verslechterd”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Transmission Fluid Filter Very Deteriorated” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P088B

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P088B wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P088B – transmissievloeistoffilter zeer verslechterd

Veel voertuigen hebben een controlemodule voor de automatische transmissie, een zogenaamde transmissiecontrolemodule (TCM). De motorregelmodule (PCM) communiceert met de TCM. Om de automatische transmissie te controleren op fouten.

Als de code P088B in uw auto is opgeslagen, betekent dit dat de transmissiecontrolemodule (PCM) een data-invoersignaal heeft ontvangen. Dit geeft aan dat er een probleem is geconstateerd waardoor het storingslampje (MIL) moet gaan branden.

Als fout P088B door de transmissieregelmodule wordt geregistreerd, wordt de foutcode opgeslagen en gaat het storingslampje (MIL) branden. De code treedt meestal op wanneer het transmissievloeistoffilter erg versleten is of het begeven heeft.

Bij sommige modellen kan het tot 8 rijcycli duren voordat het storingslampje gaat branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P088B voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het kan moeilijk zijn om te schakelen tijdens het rijden.
 2. Onstabiele of plotselinge versnellingen.
 3. Schakelen duurt lang.
 4. De transmissie kan in de noodmodus worden gezet.

Een opgeslagen code P088B geeft aan dat er een mogelijk ernstige fout is geconstateerd. De omstandigheden die ertoe hebben bijgedragen dat de code is opgeslagen, moeten zo snel mogelijk worden gecorrigeerd.

Oorzaken van de fout

Code P088B kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Het filter van de transmissievloeistof is versleten en moet worden vervangen.
 • Corrosie, open of kortgesloten bedrading of connectoren.

Hoe kan ik foutcode P088B wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P088B:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes, maak een testrit en controleer of de P088B-fout opnieuw verschijnt.
 3. Inspecteer visueel de elektrische kabels en connectoren.
 4. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 5. Vervang het filter van de transmissievloeistof.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste wat u moet doen bij de diagnose van een P088B storing is het elektrische gedeelte controleren op schade. In moderne auto’s vereisen elektrische en elektronische signalen een goede bekabeling voor een goede gegevensoverdracht. Fouten zoals breuken, losgeraakte connectoren of corrosie kunnen de signalen onderbreken, waardoor de transmissiebesturing uitvalt.

Controleer de accu, want sommige PCM- en TCM-modules zijn gevoelig voor lage spanning. Als de batterij bijna leeg is, kan het systeem dit als een fout detecteren. Controleer of de accu minimaal 12 volt levert en of de dynamo goed werkt, minimaal 13 volt bij stationair toerental.

Als het voertuig geen storing vertoont die wordt veroorzaakt door defecte bedrading, wordt het probleem waarschijnlijk veroorzaakt door een versleten transmissievloeistoffilter. Vervanging zou het probleem met fout P088B moeten oplossen. Maar vergeet ook de zekeringen niet, een doorgebrande zekering is een veel voorkomend probleem.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P088B kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Mercedes-Benz
 • Nissan
 • Renault

Bij foutcode P088B kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P088A, P0814, P0819, P0894.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen