Foutcode P0898 – transmissiebesturingssysteem MIL request circuit low

Foutcode P0898 klinkt als “transmissiebesturingssysteem MIL request circuit low”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Transmission Control System MIL Request Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0898

Deze diagnostische foutcode (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P0898 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0898 – transmissiebesturingssysteem MIL request circuit low

Veel voertuigen hebben een controlemodule voor de automatische transmissie, een zogenaamde transmissiecontrolemodule (TCM). De motorregelmodule (PCM) communiceert met de TCM. Om de automatische transmissie op fouten te controleren.

Als uw auto code P0898 behoudt, geeft dit aan dat de transmissiecontrolemodule (PCM) een gegevensinvoersignaal heeft ontvangen. Dit geeft aan dat het Transmission Control System (TCS) een probleem heeft gedetecteerd waardoor het Malfunction Indicating Lamp (MIL) moet worden geactiveerd.

Het storingslampje (MIL) moet gaan branden om de bestuurder attent te maken op het probleem. Maar het MIL brandt niet omdat er een laag signaal wordt gedetecteerd in het circuit.

P0898 is alleen een informatiecode. Wat niet duidt op een direct motorprobleem, maar alleen op een algemene fout in de transmissie. Verdere diagnostiek is nodig om het exacte beeld te bepalen. Hiervoor is een diagnosescanner nodig om met de transmissiemodule te communiceren.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0898 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het kan moeilijk zijn om te schakelen tijdens het rijden.
 2. Onstabiele of plotselinge versnellingen.
 3. Schakelen duurt lang.
 4. De transmissie kan in de noodmodus worden gezet.

Een opgeslagen code P0898 wijst op een mogelijk ernstige fout in het TCS. De omstandigheden die ertoe hebben bijgedragen dat de code is opgeslagen, moeten zo snel mogelijk worden gecorrigeerd.

Oorzaken van de fout

Code P0898 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Kortsluiting in TCM (Transmission Control Module).
 • De TCM (Transmission Control Module) kan defect zijn.
 • Kortgesloten of kapotte bedrading.

Hoe kan ik foutcode P0898 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0898:

 1. Controleer de kabelbomen op onderbrekingen, zekeringen.
 2. Controleer alle PCM/TCM connectoren één voor één.
 3. Test de PCM / TCM modules.

Na het uitvoeren van alle bovenstaande acties, verwijdert u foutcode DTC P0898 met behulp van een scantool. Het is dan de moeite waard een testrit te maken om te zien of de fout terugkeert.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste wat u moet doen bij de diagnose van een P0898 fout is het elektrische gedeelte controleren op schade. In moderne auto’s vereisen elektrische en elektronische signalen een goede bekabeling voor een goede gegevensoverdracht. Fouten zoals breuken, losgeraakte connectoren of corrosie kunnen de signalen onderbreken, waardoor de transmissie niet goed werkt.

Controleer de accu, want sommige PCM- en TCM-modules zijn gevoelig voor lage spanning. Als de batterij bijna leeg is, kan het systeem dit als een fout detecteren. Controleer of de accu minimaal 12 volt levert en of de dynamo goed werkt, minimaal 13 volt bij stationair toerental.

Een laag ATF-vloeistofpeil kan leiden tot geen druk in de bak, wat ook een probleem kan zijn dat de TCM herkent als een fout. Zekeringen mogen ook niet over het hoofd worden gezien, want een doorgebrande zekering is een veel voorkomend probleem.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0898 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet (Impala)
 • Dodge
 • Ford
 • GMC
 • Kia
 • Mercedes-Benz
 • Peugeot

Bij foutcode P0898 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0802, P0897, P0899.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen