Foutcode P0910 – poortkeuzeschakeling geopend

Foutcode P0910 klinkt als “poortkeuzeschakeling geopend”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Gate Select Actuator Circuit Open” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0910

Deze diagnostische foutcode (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P0910 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0910 – poortkeuzeschakeling geopend

Transmissies met dubbele koppeling en automatische handgeschakelde transmissies maken vaak gebruik van een schakelactiveringsmodule (GSAM). De GSAM schakelt de koppeling in of uit en kiest een versnelling op basis van commando’s van de transmissiecontrolemodule (TCM).

De versnellingskeuzemagneet bedient een klep die hydraulische druk uitoefent om de as van de versnellingskeuze te bewegen. Vervolgens beweegt de schakelvork in de transmissie-eenheid naar de gewenste positie.

In de meeste gevallen wordt een schakelmagneet gebruikt om de versnelling in te schakelen en een koppelingsmagneet om de koppeling te bedienen. Dit proces maakt automatisch schakelen in het mechanische gedeelte van de versnellingsbak mogelijk.

Wanneer de controlemodule (TCM) een open circuit detecteert in de actuator voor de selectie van de schakelpositie. Foutcode P0910 wordt in het geheugen geschreven en er verschijnt een foutmelding op het bedieningspaneel.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0910 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De versnellingsbak schakelt niet goed.
 3. De versnellingen schakelen niet.
 4. Er kunnen geen andere symptomen zijn dan een opgeslagen foutcode.

Een opgeslagen foutcode P0910 wordt als ernstig beschouwd omdat deze rij- en veiligheidsproblemen kan veroorzaken. De omstandigheden die hebben bijgedragen tot de opgeslagen code moeten zo snel mogelijk worden gecorrigeerd.

Oorzaken van de fout

Code P0910 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Probleem met de versnellingspookknop.
 • De positiekeuzemagneet is defect.
 • Kortsluiting of schade aan de kabelboom.
 • Defecte connector van de kabelboom.
 • Transmission control module (TCM) kan defect zijn.

Hoe kan ik foutcode P0910 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0910:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P0910 opnieuw verschijnt.
 4. Controleer de relevante draden en connectoren visueel op beschadigingen.
 5. Controleer de versnellingspook.
 6. Vervang zo nodig de defecte onderdelen.
 7. Test de transmissiecontrolemodule (TCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste wat u moet doen bij de diagnose van code P0910 is het elektrische gedeelte controleren op schade. In moderne auto’s vereisen elektrische en elektronische signalen een goede bekabeling voor een goede gegevensoverdracht.

Eventuele storingen, zoals breuken, losgeraakte connectoren of corrosie, kunnen de signalen onderbreken, wat leidt tot storingen in de transmissiecontrole. Controleer vervolgens de accu, want sommige PCM- en TCM-modules zijn gevoelig voor lage spanning.

Als de batterij bijna leeg is, kan het systeem dit als een fout detecteren. Controleer of de accu ten minste 12 volt levert en of de dynamo correct werkt, met een minimum van 13 volt bij stationair toerental.

Als er geen fouten worden geconstateerd, controleer dan de versnellingspook. Het faalt meestal door het binnendringen van vocht en oxidatie van de contacten.

De transmissiecontrolemodule (TCM) gaat zeer zelden stuk, dus bij de diagnose van fout P0910 moet deze worden gecontroleerd als alle andere controles zijn uitgevoerd.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0910 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Ford
 • Honda (Civic)
 • Peugeot
 • Toyota (Corolla, Yaris)

Bij foutcode P0910 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0911, P0912, P0913.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen