Foutcode P0923 – schakelen vooruit actuator circuit hoog

Foutcode P0923 klinkt als “schakelen vooruit actuator circuit hoog”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Gear Shift Forward Actuator Circuit High” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0923

Deze diagnostische foutcode (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P0923 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0923 – schakelen vooruit actuator circuit hoog

Transmissies met dubbele koppeling en automatische handgeschakelde transmissies maken vaak gebruik van een schakelactiveringsmodule (GSAM). De GSAM schakelt de koppeling in of uit en kiest een versnelling op basis van commando’s van de transmissiecontrolemodule (TCM).

De versnellingskeuzemagneet bedient een klep die hydraulische druk uitoefent om de as van de versnellingskeuze te bewegen. Vervolgens beweegt de schakelvork in de transmissie-eenheid naar de gewenste positie.

In de meeste gevallen wordt een schakelmagneet gebruikt om de versnelling in te schakelen en een koppelingsmagneet om de koppeling te bedienen. Dit proces maakt automatisch schakelen in het mechanische gedeelte van de versnellingsbak mogelijk.

Wanneer de controlemodule (TCM) een hoog signaalniveau detecteert in het vooruitschakelingscircuit. Foutcode P0923 wordt in het geheugen geschreven en er verschijnt een foutmelding op het bedieningspaneel.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0923 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het dashboard gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De versnellingsbak schakelt niet goed.
 3. De versnellingen schakelen niet.
 4. Er kunnen geen andere symptomen zijn dan een opgeslagen foutcode.

Opgeslagen foutcode P0923 wordt als ernstig beschouwd, omdat het rij- en veiligheidsproblemen kan veroorzaken. De omstandigheden die hebben bijgedragen tot de opgeslagen code moeten zo snel mogelijk worden gecorrigeerd.

Oorzaken van de fout

Code P0923 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Probleem met de versnellingspook.
 • Solenoid voorwaartse versnellingskeuze defect.
 • Kortsluiting of schade aan de kabelboom.
 • Defecte connector van de kabelboom.
 • Transmission control module (TCM) kan defect zijn.

Hoe kan ik foutcode P0923 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0923:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P0923 opnieuw verschijnt.
 4. Inspecteer de relevante draden en connectoren visueel op beschadigingen.
 5. Controleer de versnellingsbak.
 6. Vervang zo nodig de defecte onderdelen.
 7. Test de transmissiecontrolemodule (TCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste wat u moet doen bij de diagnose van code P0923 is het elektrische gedeelte controleren op schade. In moderne auto’s vereisen elektrische en elektronische signalen een goede bekabeling voor een goede gegevensoverdracht.

Fouten, zoals breuken, losgeraakte connectoren of corrosie, kunnen de signalen onderbreken, wat leidt tot storingen in de transmissiecontrole. Controleer vervolgens de accu, want sommige PCM- en TCM-modules zijn gevoelig voor lage spanning.

Als de batterij bijna leeg is, kan het systeem dit als een fout detecteren. Controleer of de accu ten minste 12 volt levert en of de dynamo correct werkt, met een minimum van 13 volt bij stationair toerental.

Als er geen storing wordt geconstateerd, controleer dan de versnellingspook en de schakelactor. Het faalt meestal door het binnendringen van vocht en oxidatie van de contacten.

De transmissiecontrolemodule (TCM) gaat zeer zelden stuk, dus bij de diagnose van fout P0923 moet deze worden gecontroleerd als alle andere controles zijn uitgevoerd.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0923 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Ford
 • Opel
 • Volkswagen

Bij foutcode P0923 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0920, P0921, P0922.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen