Foutcode P0952 – auto shift manual control circuit laag

Foutcode P0952 klinkt als “auto shift manual control circuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Auto Shift Manual Control Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0952

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P0952 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0952 – auto shift manual control circuit laag

Deze code is van toepassing op voertuigen met een handmatige schakelfunctie op de automatische transmissie. Als deze functie aanwezig is, kunt u de transmissie handmatig schakelen door de schakelhendel in de inkeping naast de PRNDL-markeringen te plaatsen.

Als het circuit van de automatische versnellingshendel laag is. Code P0952 wordt ingesteld en de handmatige schakelfunctie wordt uitgeschakeld.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0952 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. De handmatige opheffingsfunctie is uitgeschakeld.
 2. Er kunnen geen andere symptomen zijn dan een opgeslagen foutcode.

De aanwezigheid van diagnosecode P0952 heeft geen significante invloed op het rijgedrag van het voertuig en veroorzaakt geen interne schade. Maar u zult waarschijnlijk niet handmatig kunnen schakelen.

Oorzaken van de fout

Code P0952 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte handmatige versnellingspook op de automatische transmissie.
 • Kortsluiting of beschadiging van de kabelboom in het schakelcircuit.
 • Defecte connector van de kabelboom.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0952 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0952:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P0952 opnieuw verschijnt.
 4. Controleer of de versnellingspook van de automatische transmissie goed werkt.
 5. Controleer de relevante draden en connectoren visueel op beschadigingen.
 6. Vervang zo nodig de defecte onderdelen.
 7. Test de PCM regelmodule.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Bij de diagnose van code P0952 is het de moeite waard het elektrische gedeelte te controleren op schade. In moderne auto’s vereisen elektrische en elektronische signalen een goede bekabeling voor een goede gegevensoverdracht.

Fouten zoals breuken, losgeraakte connectoren of corrosie kunnen de signalen onderbreken, wat leidt tot storingen in de transmissiecontrole. Controleer vervolgens de accu, want sommige PCM- en TCM-modules zijn gevoelig voor lage spanning.

Als de batterij bijna leeg is, kan het systeem dit als een fout detecteren. Controleer of de accu minimaal 12 volt levert en of de dynamo goed werkt, minimaal 13 volt bij stationair toerental.

De PCM besturingsmodule gaat zelden stuk, maar het kan gebeuren. Daarom moet bij de diagnose van fout P0952 worden nagegaan of alle andere stappen zijn uitgevoerd.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0952 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chrysler

Bij foutcode P0952 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0950, P0951, P0953, P0954.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen