Foutcode P099E – shift solenoid “H” control circuit laag

Foutcode P099E klinkt als “shift solenoid “H” control circuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Shift Solenoid “H” Control Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P099E

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P099E wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P099E – shift solenoid

De P099E OBD-II foutcode wordt ingesteld wanneer de regelmodule (PCM) een laag signaalniveau detecteert. Er is een laag niveau gedetecteerd in het stuurcircuit van het magneetventiel “H” voor de overschakeling.

De schakelkleppen van de transmissie worden gebruikt om de vloeistofdruk en de goede werking van de automatische transmissie te regelen. De TCM ontvangt een elektronisch signaal op basis van de druk in het magneetventiel.

De automatische transmissie wordt geregeld door riemen en koppelingen die de versnellingen schakelen door op het juiste moment op de juiste plaats vloeistofdruk uit te oefenen.

Op basis van signalen van gekoppelde apparaten die de snelheid van het voertuig regelen, regelt de TCM de magneetkleppen. Om de vloeistof met de juiste druk naar de verschillende hydraulische circuits te leiden. die de overbrengingsverhouding op het juiste moment veranderen.

Tijdens de werking controleert de TCM de werking van de magneetkleppen, inclusief weerstandscontroles en controles van de snelheidssensor.

Als een van deze controles faalt, bijvoorbeeld een kortsluiting op het magneetventiel. De TCM schakelt dit controlecircuit uit en stelt code P099E in het geheugen van de controlemodule in.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P099E voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het instrumentenpaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De auto gaat in crash modus.
 3. De transmissie slipt bij het schakelen.
 4. De transmissie zit vast in de versnelling.
 5. Schakelen is moeilijk.
 6. Oververhitting van de transmissie.
 7. Verhoogd brandstofverbruik.
 8. Mogelijke symptomen vergelijkbaar met ontstekingsproblemen.

De ernst van foutcode P099E is meestal matig, omdat het rijgedrag geen probleem mag zijn. Problemen met de transmissie kunnen echter ernstig zijn als ze niet tijdig worden verholpen.

Oorzaken van de fout

Code P099E kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De magneetklep van de versnellingsbak is defect.
 • Vervuilde vloeistof of verstopt versnellingsbakfilter.
 • Laag peil van de transmissievloeistof.
 • De transmissie vloeistof passages zijn verstopt.
 • Defecte transmissie pomp of transmissie klephuis.
 • Andere mechanische storingen in de transmissie.
 • Bedradingsprobleem of beschadigde connector.
 • In zeldzame gevallen, storing in PCM of TCM.

Hoe kan ik foutcode P099E wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P099E:

 1. Vervang de ATF vloeistof en het filter.
 2. Vul de transmissievloeistof tot het vereiste niveau.
 3. Spoelen om de interne kanalen van de transmissie te reinigen.
 4. Test en vervang zo nodig het defecte schakelmagneetventiel.
 5. Defecte transmissie pomp en transmissie klephuis repareren of vervangen.
 6. Controleer connectoren en bedrading.
 7. Upgrade of vervang de PCM of TCM.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Voordat u begint met het oplossen van problemen met P099E, moet u de Technische Servicebulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig bestuderen. In sommige gevallen kan dit veel tijd besparen door u in de juiste richting te wijzen.

Vervolgens moet u het vloeistofpeil controleren en op verontreiniging controleren. Voordat u de vloeistof vervangt, moet u de gegevens van de auto controleren om na te gaan wanneer het filter en de vloeistof voor het laatst zijn vervangen.

Vervolgens moet u een gedetailleerde visuele inspectie uitvoeren om de toestand van de bedrading te controleren op duidelijke gebreken. Controleer de connectoren en bedrading naar het schakelventiel, de transmissiepomp en de PCM. Afhankelijk van de configuratie kan de transmissiepomp elektrisch of mechanisch worden aangedreven.

Normale waarden voor bedrading en aansluitingen moeten 0 ohm weerstand zijn. Continuïteitscontroles van de bedrading moeten altijd worden uitgevoerd terwijl de stroom is uitgeschakeld om kortsluiting en extra schade te voorkomen.

Weerstand of gebrek aan continuïteit wijst op defecte bedrading, die open of kortgesloten is. In dat geval zal reparatie of vervanging nodig zijn om code P099E op te lossen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P099E kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Honda
 • Jeep
 • Land Rover
 • Toyota

Bij foutcode P099E kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P099A, P099B, P099C, P099D, P099F.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen