Foutcode P0A0D – hoogspanningsysteem interlock circuit hoog

Foutcode P0A0D klinkt als “hoogspanningsysteem interlock circuit hoog”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “High Voltage System Interlock Circuit High” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0A0D

De P0A0D-foutcode is alleen bedoeld voor hybride auto’s. Geeft aan dat de Powertrain Control Module (PCM) een hoog signaalniveau in het hoogspanningsvergrendelingscircuit heeft gedetecteerd.

Foutcode P0A0D – hoogspanningsysteem interlock circuit hoog

Het hoogspanningssysteem van een hybride voertuig is uitgerust met verschillende veiligheidsvoorzieningen. Deze zijn bedoeld om het risico van elektrische schokken tijdens reparatiewerkzaamheden aan het voertuig of bij een ongeval te beperken.

Als de Engine Control Module (PCM) detecteert dat een van de veiligheidsvoorzieningen is uitgeschakeld of niet is aangesloten, wordt het hybride systeem uitgeschakeld. Wanneer de PCM detecteert dat het hybride systeem is uitgeschakeld, stelt hij de code P0A0D in.

Dit probleem is een elektrische storing en wordt meestal veroorzaakt door slecht geplaatste connectoren of een “controle” van de hoogspanningsbatterij, nadat reparaties zijn uitgevoerd.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0A0D voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Het hoogspanningssysteem werkt misschien niet.
 3. In veel gevallen zal de auto helemaal niet functioneren.

De P0A0D-fout is vrij ernstig, omdat er problemen met het elektrische systeem kunnen optreden. Het kan ook de volledige functionaliteit van het voertuig beïnvloeden.

Oorzaken van de fout

Code P0A0D kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Losse of kortgesloten hoogspanningsvergrendeling.
 • Service disconnect plug is verkeerd aangesloten (splitpen).
 • Falen van de hoogspanningsbeveiliging.
 • Defecte omvormer.
 • Storing in de vermogensregelmodule.
 • De software van de powermodule wordt uitgevoerd met een fout en moet worden bijgewerkt.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0A0D wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0A0D:

 1. Controleer de kabelbomen en connectoren op beschadigingen.
 2. Controleer of de serviceontkoppelingsstekker correct is aangesloten.
 3. Controleer de omvormer.
 4. Controleer de zekeringen, vervang de doorgebrande.
 5. Als de fout blijft bestaan, controleer dan de PCM-module.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap in het P0A0D-probleemoplossingsproces is het controleren van de Technische Servicebulletins (TSB’s). Voor bekende problemen met een bepaald voertuig.

Als er reparaties zijn verricht en connectoren zijn losgekoppeld voordat de fout optrad, moeten deze worden gecontroleerd. Er moet ook gekeken worden naar de hoogspanningsaansluiting van de accu.

De verdere probleemoplossing moet worden voortgezet met een visuele inspectie van de kabelboom op mogelijke schade of fouten. Eventuele schade moet onmiddellijk worden hersteld.

Als de P0A0D-fout na deze stappen blijft bestaan, kunt u het beste contact opnemen met een gespecialiseerd servicecentrum. Voor verdere stappen is specialistische kennis nodig om de storing op te lossen.

Het is soms mogelijk dat de PCM defect is geraakt of dat er een probleem is met de software. In dit geval moet de PCM vervangen en opnieuw geprogrammeerd worden, wat moeilijk te doen is zonder speciale kennis.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0A0D kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Hyundai
 • Kia (Niro, Optima)
 • Lexus (CT 200h, RX400h, RX450h)
 • Toyota (Alphard, Aqua, Auris, Camry, Prius)

Bij foutcode P0A0D kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0A0A, P0A0B, P0A0C, P0A0E.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen