Foutcode P0A1D – storing besturingsmodule hybride aandrijflijn

Foutcode P0A1D klinkt als “storing besturingsmodule hybride aandrijflijn”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Hybrid Powertrain Control Module (HPCM) Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0A1D

OBD-II-foutcode P0A1D is een veel voorkomende foutcode voor hybride auto’s, die wordt gedefinieerd als “Hybrid Powertrain Control Module fault”. In dit geval geeft de fout aan dat bij het testen van de interne componenten van de module een fout is geconstateerd.

Foutcode P0A1D – storing besturingsmodule hybride aandrijflijn

De elektronische module (HPCM) is bedoeld om een hybride aandrijflijn te bewaken en te besturen en is specifiek ontworpen voor gebruik met een specifiek voertuig. De hardware bestaat uit microprocessoren en geheugenchips die de ingangen aansturen om de uitgangen continu te controleren.

De software is ook zeer specifiek, van toepassing op het specifieke model, de motor, de transmissie en het type carrosserie. De software wordt gewoonlijk in de fabriek geïnstalleerd.

Moderne besturingseenheden kunnen bij de dealer worden geprogrammeerd met behulp van het diagnose-instrument van de fabriek.

De regelmodule bewaakt zichzelf en de andere regelaars in het netwerk voortdurend. Als het een interne fout ontdekt, zoals een processorfout, stelt het de diagnosecode P0A1D in.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0A1D voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. De motor slaat af of start slecht.
 4. Minder motorvermogen.
 5. Probeert af te slaan of slaat volledig af onder belasting.
 6. Er kunnen geen andere symptomen zijn dan een opgeslagen foutcode.

Storingscode P0A1D wijst op een probleem met de Hybrid Powertrain Control Module (HPCM). Afhankelijk van de symptomen kan de fout ernstig of matig zijn.

Oorzaken van de fout

Code P0A1D kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De elektronische regelmodule (HPCM) is defect.
 • Lage batterijspanning.
 • Open of kortsluiting in de kabelboom van de Hybrid Power Pack Control Module (HPCM).
 • Losse of beschadigde connectoren.
 • Slechte aarding is een veel voorkomende oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P0A1D wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0A1D:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Om na te gaan wanneer en onder welke omstandigheden fout P0A1D verschijnt.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische kabels en de connector van de controlemodule (HPCM).
 4. Meet de batterijspanning en vergelijk de waarde met de in de specificaties van de fabrikant opgegeven waarde.
 5. Controleer de integriteit van de voedings- en aardingscircuits van de bedieningsmodule (HPCM) met behulp van een multimeter.
 6. Evalueer de werking van de controlemodule (HPCM) volgens de procedure van de voertuigfabrikant.
 7. Wis de foutcode weer uit het computergeheugen, maak een proefrit met het voertuig om vast te stellen of het probleem is opgelost.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Wanneer een P0A1D-foutcode optreedt, kunnen er soms andere fouten aanwezig zijn. Geassocieerde codes hebben meestal betrekking op andere regeleenheden zoals de transmissie. Ook mismatchcodes voor het prestatiebereik, die betrekking kunnen hebben op verschillende sensoren.

Als er geen bijkomende codes zijn, moet eerst de batterij worden gecontroleerd om de laadtoestand en de algemene werking ervan vast te stellen. Als de batterij leeg of beschadigd is, moet u deze opladen of vervangen.

Bedrading controleren

Na controle van de accu, controleert u visueel alle bedrading van de hybride powertrain control module. Zo nodig repareren of vervangen om de betrouwbaarheid van het circuit te garanderen.

Als er geen zichtbare tekenen van kortsluiting of andere schade zijn, gebruik dan een voltmeter om de weerstand en de aarding te controleren. Zo nodig vervangen zodat alle elektrische waarden binnen de door de fabrikant gespecificeerde grenzen liggen.

Controleer de bedrading systematisch aan de hand van het aansluitschema en de contactwaarden. Als u de verkeerde aansluiting controleert, kan de HPCM of de bijbehorende module defect raken.

Zoek ook alle zekeringen die op enigerlei wijze verbonden zijn met het laadsysteem. Vervang na controle eventueel beschadigde of verdachte zekeringen.

Als fout P0A1D blijft bestaan, moet u de hybride powertrain control module zelf controleren. Maar het beste is om het te laten controleren door een vakman in een gespecialiseerde werkplaats.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0A1D kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Lexus
 • Toyota (Prius)

Bij foutcode P0A1D kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0A1A, P0A1B, P0A1C, P0A1E, P0A1F, P0AC4.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen