Foutcode P0A5B – generator current sensor circuit low

Foutcode P0A5B klinkt als “generator current sensor circuit low”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Generator Current Sensor Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0A5B

De foutcode P0A5B is alleen bedoeld voor hybride voertuigen. Geeft aan dat de Powertrain Control Module (PCM) een laag signaal heeft gedetecteerd in het circuit van de alternatorspanningssensor.

Foutcode P0A5B – generator current sensor circuit low

De oorzaak van deze storing kan de resolver zijn, dat is een sensor. Het wordt gebruikt om de magnetische poolposities van de rotor te bepalen, wat nodig is voor een nauwkeurige motorbesturing (MG2).

Elke resolver bevat een stator met een bekrachtigingsspoel en 2 detectiespoelen (S, C). Als de rotor draait, verandert de opening tussen stator en rotor omdat de rotor een ovale vorm heeft. Door de veldwikkeling vloeit een stroom met een bepaalde frequentie en de uitgangswisselstroom van de S- en C-detectiespoelen verandert overeenkomstig de rotorpositie van de sensor.

De in de omvormer geïnstalleerde MG ECU bepaalt de absolute rotorpositie op basis van de fasen en amplitudes van de signalen van de S- en C-veldwikkeling. Bovendien berekent de processor de positieverandering over een bepaald tijdsinterval, waardoor de resolver als snelheidssensor wordt gebruikt.

De MG ECU bewaakt de output van de alternator resolver. Als de MG ECU detecteert dat de uitgangssignalen niet overeenkomen met de referentiekarakteristieken, registreert hij een generatorresolver-fout.

De PCM van het hybride systeem schakelt dan het MIL-lampje in en geeft foutcode P0A5B weer.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0A5B voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere verwante foutcodes aanwezig zijn.
 3. De verbrandingsmotor kan niet gestart worden.

De ernst van fout P0A5B is hoog en de oorzaak moet zo snel mogelijk worden verholpen. Als het gebeurt, kan het ernstigere gevolgen hebben.

Oorzaken van de fout

Code P0A5B kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Probleem met de oscillator resolver.
 • Omvormer-omvormer assemblage.
 • Elektrische motor van het hybride systeem.
 • Hybride systeem dynamo.
 • Achterste tractiemotor met transmissie.
 • Kabelboom of connectoren (omvormer, alternator, elektrische motor, elektrische motor achteraan).

Hoe kan ik foutcode P0A5B wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0A5B:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P0A5B opnieuw verschijnt.
 4. Controleer visueel de draden en connectoren die naar de omvormer, de alternator, de elektrische motor en de achterste elektrische motor lopen.
 5. Controleer de inverter-invertercombinatie, de elektrische motor van het hybride systeem, de dynamo van het hybride systeem en de elektrische motor met transmissie achteraan.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap in het P0A5B-probleemoplossingsproces is het bestuderen van de Technical Service Bulletins (TSB). In sommige gevallen kan dit u op lange termijn veel tijd besparen door u in de juiste richting te wijzen.

Een veel voorkomende oorzaak van deze fout is het binnendringen van vocht in beschadigde of slecht vastgeklikte connectoren. U moet dus de connector van de omvormer, de alternator en de resolver op de kast controleren, en de connector op de elektromotor achteraan.

Het is ook de moeite waard om alle kabelbomen met betrekking tot de hierboven beschreven elektrische apparatuur te controleren. Het is de moeite waard om te letten op slijtage, smeltplekken en andere schade en zo nodig de kabelbomen te repareren of te vervangen.

Zodra de defecte connector of de beschadigde kabelboom is gerepareerd, is de P0A5B-fout waarschijnlijk verholpen. Zo niet, dan kan er een kortsluiting in het circuit ontstaan door het binnendringen van water.

De volgende stappen voor het oplossen van problemen kunt u dus het beste overlaten aan professionals, omdat het hierbij gaat om het testen van dure apparatuur. Indien gebreken worden vastgesteld, moeten deze door een vakman worden hersteld of vervangen.

Indien zich een kortsluiting tussen de fasen heeft voorgedaan, kan het nodig zijn de volledige hybride transmissie te vervangen om code P0A5B te wissen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0A5B kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Ford
 • Jeep

Bij foutcode P0A5B kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0A59, P0A5A, P0A5C.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen