Foutcode P0A84 – hybride batterij koelventilator 1 controlecircuit laag

Foutcode P0A84 klinkt als “hybride batterij koelventilator 1 controlecircuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Hybrid Battery Pack Cooling Fan 1 Control Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0A84

Storingscode P0A84 is alleen bedoeld voor hybride auto’s. Geeft aan dat de Powertrain Control Module (PCM) een laag signaalniveau heeft gedetecteerd in het regelcircuit van de accukoelventilator van de hybride eenheid. Betreft koelventilator #1.

Foutcode P0A84 – hybride batterij koelventilator 1 controlecircuit laag

De hoogspanningsaccu wordt bestuurd door het hybride voertuigaccubeheersysteem (HVBMS). Die ook communiceert met de PCM en andere controllers. Accutemperatuur, celweerstand, laadniveau en algemene status behoren tot de functies die door het HVBMS worden bewaakt en berekend.

Het HVBMS gebruikt temperatuursensoren om te bepalen hoe warm de batterij van de hybride auto is. Op basis van deze resultaten worden de koelventilatoren aangestuurd. De ventilatoren worden dus gestart wanneer de temperatuur van de accu een vooraf bepaald niveau bereikt.

De snelheid van de ventilator wordt geregeld met behulp van een relais. De energiebeheermodule stuurt opdrachtsignalen naar de ventilatoreenheid van de batterij. Om de ventilatorsnelheid te krijgen die overeenkomt met de batterijtemperatuur van de hybride auto.

Als de HVBMS een ingangssignaal naar de PCM stuurt dat aangeeft dat er een laag signaal is gedetecteerd in het regelcircuit van de accukoelventilator. Dan wordt code P0A84 opgeslagen en kan het storingslampje gaan branden.

Bij de meeste voertuigen zijn meerdere storingscycli nodig voordat het MIL gaat branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0A84 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen andere codes zijn met betrekking tot de hoogspanningsbatterij.
 3. Verminderde prestaties van het voertuig.
 4. Verhoogd brandstofverbruik.
 5. Deactivering van de elektromotor.

De ernst van code P0A84 is hoog, omdat er een risico van oververhitting van de hoogspanningsaccu bestaat als de ventilator niet werkt. Hierdoor wordt het elektrische aandrijfsysteem uitgeschakeld.

Oorzaken van de fout

Code P0A84 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De hoogspanningsbatterijventilator is uitgevallen.
 • Het ventilatorrelais is uitgevallen.
 • Corrosie, losse of gebroken elektrische kabels en aansluitingen.
 • De koelventilatormodule is defect.
 • Defecte HVBMS sensor.
 • De 12 volt accu van het voertuig levert niet de vereiste spanning.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0A84 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0A84:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of code P0A84 opnieuw verschijnt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische kabels en connectoren naar de koelventilator.
 4. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 5. Test de hoogspanningsbatterijventilator.
 6. Controleer de werking van de hoogspanningsbatterijtemperatuursensor.
 7. Controleer het ventilatorbesturingsrelais en vervang het indien nodig.
 8. Test de accu en controleer of de systeemspanning normaal is.
 9. Als het probleem aanhoudt, controleer dan de motorbesturingsmodule (PCM) en vervang deze indien nodig.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap bij het oplossen van problemen met P0A84 is het raadplegen van de Technische Servicebulletins (TSB’s). Voor bekende problemen met een bepaald voertuig.

De geavanceerde diagnostische stappen zijn zeer voertuigspecifiek. Zij kunnen gespecialiseerde apparatuur en kennis vereisen om de stappen nauwkeurig uit te voeren.

Visuele controle

Voer een visuele inspectie uit, bekijk de ventilator en controleer of hij volledig functioneert. Draai de ventilator met de hand, als hij niet draait is er waarschijnlijk een probleem met de lagers en moeten die worden vervangen.

Controleer de elektrische aansluiting van de ventilator. Maak de connector los en controleer op corrosie of verbogen contacten. Zo nodig de klemmen repareren en van diëlektrisch vet voorzien.

Open de zekeringkast en controleer de zekeringen in het koelventilatorrelais. Als ze in orde zijn, verwijder dan het relais van de koelventilator en laat het testen. De onderkant van het deksel van de zekeringkast geeft meestal de locatie aan.

Controleer met een ohmmeter of er continuïteit is tussen de relaisaansluiting aan de ventilatorzijde en de connector op de ventilator. Als er een signaal is, is de ventilator defect. Anders is de kabelboom tussen de zekeringkast en de ventilator defect.

Controleer de hoogspanningsbatterijtemperatuursensor met een ohmmeter. Verwijder de connector, zet de ohmmeter op de 200000 schaal. Controleer ook de sensoren.

Als deze stappen de fout niet vinden, kan er een slechte verbinding met de PCM zijn of kan de PCM zelf defect zijn. In dat geval kunt u het beste een specialist raadplegen voor herprogrammering of vervanging van de besturingseenheid.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0A84 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Lexus
 • Toyota (Aqua, Camry, Prius)

Bij foutcode P0A84 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0A81, P0A82, P0A83, P0A85.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen