Foutcode P0B04 – hulptransmissievloeistofpomp motorfase “V” stroom laag

Foutcode P0B04 klinkt als “hulptransmissievloeistofpomp motorfase “V” stroom laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Auxiliary Transmission Fluid Pump Motor Phase “V” Current Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0B04

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P0B04 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0B04 – hulptransmissievloeistofpomp motorfase

Moderne voertuigen hebben een controlemodule voor de automatische transmissie, de zogenaamde transmissiecontrolemodule (TCM). De motorregelmodule (PCM) communiceert met de TCM. Om de automatische transmissie te controleren op fouten.

Als uw voertuig code P0B04 weergeeft, betekent dit dat de transmissiecontrolemodule (PCM) een gegevensinvoersignaal heeft ontvangen. Dit geeft aan dat er een probleem is geconstateerd waarvoor het storingslampje (MIL) moet worden geactiveerd.

De transmissiecontroller activeert deze fout wanneer hij een storing in de pompmotor van de hulptransmissie ontdekt. In dit geval is het probleem te wijten aan een te lage stroom in de “V”-fase van de motor van de hulptransmissiepomp.

Bij sommige modellen kan het tot 8 rijcycli duren voordat het storingslampje gaat branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0B04 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. De versnellingspook werkt niet.
 2. Onstabiel of abrupt schakelen.
 3. Het duurt lang om te schakelen.
 4. Laag vermogen bij hoge belasting.
 5. De transmissie kan in de noodmodus staan.

Een opgeslagen code P0B04 geeft aan dat er een mogelijk ernstige fout is geconstateerd. Hierdoor kunnen de transmissie en de onderdelen ervan defect raken.

Oorzaken van de fout

Code P0B04 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte hulptransmissievloeistofpomp.
 • Corrosie van connectoren of contacten die een hoge weerstand veroorzaken.
 • Probleem met de bedrading, bijvoorbeeld een open circuit.
 • Defecte aandrijfmotor.
 • Defecte transmissievloeistofpomp controlerelais.
 • Doorgebrande zekering of smeltlood.
 • Soms is een defecte PCM of TCM-module de oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P0B04 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0B04:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes, maak een testrit en controleer of de P0B04-fout opnieuw verschijnt.
 3. Inspecteer visueel de elektrische kabels en connectoren.
 4. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 5. Controleer de zekering of het smeltlood.
 6. Controleer de hulptransmissievloeistofpomp.
 7. Test het pompbesturingsrelais.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste wat u moet doen bij de diagnose van een P0B04 fout is het elektrische gedeelte controleren op schade. In moderne voertuigen vereisen elektrische en elektronische signalen een goede bekabeling voor een goede gegevensoverdracht. Fouten zoals breuken, losgeraakte connectoren of corrosie kunnen de signalen onderbreken, met storingen in de transmissiebesturing tot gevolg.

Controleer de accu, want sommige PCM- en TCM-modules zijn gevoelig voor lage spanning. Als de batterij bijna leeg is, kan het systeem dit als een fout detecteren. Controleer of de accu ten minste 12 volt levert en of de dynamo correct werkt, met een minimum van 13 volt bij stationair toerental.

Als het voertuig geen storing detecteert die wordt veroorzaakt door defecte bedrading, is er waarschijnlijk een probleem met de pomp voor extra transmissievloeistof zelf. Vervanging zou het probleem met fout P0B04 moeten oplossen. Maar vergeet ook de zekeringen niet, want een doorgebrande zekering is een veel voorkomend probleem.

Zoals bij elke storing aan de transmissie moet u altijd het peil en de kwaliteit van de vloeistof op het juiste niveau controleren en deze in goede staat houden.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0B04 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Mercedes-Benz
 • Toyota

Bij foutcode P0B04 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0B00, P0B01, P0B02, P0B03, P0B05, P0B06, P0B07, P0B08.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen