Foutcode P2008 – inlaatspruitstuk runner control circuit open (Bank 1)

Foutcode P2008 klinkt als “inlaatspruitstuk runner control circuit open (Bank 1)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Intake Manifold Runner Control (IMRC) Circuit Open (Bank 1)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2008

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P2008 wordt beschouwd als een generieke code, aangezien hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2008 – inlaatspruitstuk runner control circuit open (Bank 1)

De spruitstukkleppen zijn ontworpen om de snelheid waarmee de inlaatlucht door het inlaatspruitstuk stroomt, te verhogen of te verlagen. De kleppen worden versteld door middel van een actuator.

De mate van opening is afhankelijk van het motortoerental en andere bedrijfsomstandigheden. Zoals gasstand en snelheid. En ook omgevingsfactoren zoals luchtdruk en omgevingstemperatuur.

Voor een goede werking van het systeem is een hoge mate van controle vereist. Code P2008 betreft voornamelijk elektrische open circuits in het besturingscircuit van de actuator. Maar vacuüm lekken, kunnen deze code in sommige gevallen ook veroorzaken. Aangezien de kleppositiesensor een signaal kan produceren dat niet overeenkomt met de gewenste positie.

Bij sommige voertuigen blijft deze code behouden en gaat het waarschuwingslampje branden bij de eerste storingscycli. Vaker echter treden er meerdere storingscycli op voordat het controlelampje gaat branden.

Wanneer fout P2008 optreedt, zijn de wervelkleppen zelf de grootste zorg. Dat komt omdat ze in het inlaatspruitstuk zitten. Als ze falen, kunnen onderdelen eraf vallen en in de motor terechtkomen. Omgevallen schroeven die in de cilinders komen, veroorzaken bijvoorbeeld zeer ernstige schade.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2008 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. Slechte werking van de motor bij stationair toerental.
 3. Minder koppel en vermogensverlies bij lage toerentallen.
 4. Schokkerige en onregelmatige motorwerking bij het accelereren.

Storing P2008 wordt als ernstig beschouwd, omdat het risico bestaat dat een beschadigde regelklep van het inlaatspruitstuk of onderdelen daarvan in de motor terechtkomen. Dit kan leiden tot ernstige schade en zelfs totale vernietiging van de motor.

Oorzaken van de fout

Code P2008 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte inlaatspruitstuk geometrie wijziging magneetventiel.
 • Beschadigde, kortgesloten of gecorrodeerde draden en connectoren.
 • Defecte regelklep van het inlaatspruitstuk (Bank 1).
 • Vuile draaikleppen.
 • Beschadigde vacuümleidingen.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2008 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2008:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met de auto om te zien of de storing opnieuw optreedt.
 4. Als de code opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische bedrading, connectoren en vacuümleidingen op slijtage en schade.
 5. Controleer de positiesensor en het magneetventiel van de inlaatspruitstukgeometrie visueel op beschadigingen.
 6. Controleer de werking van de elektromagnetische regelklep van het inlaatspruitstuk en de demper met behulp van een handvacuümpomp.
 7. Meet de spanning in het controlecircuit met een multimeter.
 8. Reparatie of vervanging van beschadigde of defecte onderdelen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Voer een grondige visuele inspectie uit van alle bedrading en leidingen. Let op beschadigde, doorgebrande, losgeraakte of gecorrodeerde bedrading of connectoren. Voer indien nodig reparaties uit.

Controleer alle vacuümleidingen op scheuren, barsten, verharding of perforatie. Zorg ervoor dat alle verbindingen goed vastzitten en dat alle vacuümkeerkleppen alleen luchtstromen in de aangegeven richting toelaten. Voer de nodige reparaties uit.

Als code P2008 blijft, maar er is geen zichtbare schade aan de bedrading, test dan met een voltmeter op weerstand, aarde en referentiespanning. Vergelijk alle verkregen metingen met de in de handleiding gegeven waarden. Ervoor zorgen dat alle elektrische waarden binnen het door de fabrikant gespecificeerde bereik liggen.

Controleer de positieschakelaar en vervang deze indien nodig. Kijk naar de vacuümautomaat om te zien of het vacuüm blijft. Als het vacuüm daalt, zij het langzaam, dan is de aandrijving defect en moet deze worden vervangen.

Verwijder eventuele codes na vervanging, maak een proefrit om te zien of de code terugkomt.

Als u een elektrische aandrijving hebt, gebruik dan een scanner om de kleppen vanuit de volledig gesloten positie meerdere keren volledig te openen. Om te controleren op een onstabiele toestand. De weergegeven signaalspanning moet altijd hetzelfde zijn in zowel de volledig geopende als de volledig gesloten stand, ongeacht hoe vaak het systeem door de scanner wordt geactiveerd.

Door deze stappen te volgen, heeft u vrijwel zeker code P2008 opgelost. Maar als de fout blijft bestaan, kan een defecte PCM het probleem veroorzaken. Een PCM-storing is echter uiterst zeldzaam; de meest waarschijnlijke oorzaak is een intermitterende elektrische storing.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2008 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A4, A6, Q7)
 • Chevrolet (Captiva, Cobalt, Cruze)
 • Chrysler (Pacifica)
 • Dodge (Journey)
 • Ford (C-Max, Focus, Galaxy, Mondeo, S-Max)
 • Jeep
 • Land Rover (Freelander)
 • Mazda (3)
 • Nissan (Juke, Note)
 • Opel (Corsa, Insignia)
 • Skoda (Octavia)
 • Ssangyong (Actyon, Kyron)
 • Subaru
 • Toyota (Avensis)
 • Volkswagen (Jetta, Passat, Tiguan, Touareg)
 • Volvo (S40, S80, V50)

Bij foutcode P2008 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0010, P0243, P0245, P0444, P200A, P2004, P2011, P2015, P2017.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen