Foutcode P2017 – circuit inlaatspruitstukpositie sensor/schakelaar hoog (Bank 1)

Foutcode P2017 klinkt als “circuit inlaatspruitstukpositie sensor/schakelaar hoog (Bank 1)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Intake Manifold Runner Position Sensor/Switch Circuit High (Bank 1)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2017

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P2017 wordt beschouwd als een generieke code, aangezien hij van toepassing is op alle merken en modellen van voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2017 – circuit inlaatspruitstukpositie sensor/schakelaar hoog (Bank 1)

De P2017-foutcode heeft vooral betrekking op de waarde die de inlaatspruitstukdebietregelklep/sensorpositiesensor levert. Wordt ook IMRC-klep/sensor genoemd (gewoonlijk aan één kant van het inlaatspruitstuk). Dat helpt de PCM van het voertuig om de hoeveelheid lucht die de motor binnenkomt bij verschillende snelheden te regelen.

De code is ingesteld voor bank 1, dat is een groep cilinders die cilinder nummer 1 omvat. Dit kan een mechanische fout of een fout in het elektrische circuit zijn, afhankelijk van de voertuigfabrikant en het brandstofsysteem.

De procedures voor het oplossen van problemen kunnen per fabrikant verschillen. Evenals het type brandstofsysteem en het type inlaatspruitstukklepstand/positiesensor (IMRC) en draadkleuren.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2017 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het waarschuwingslampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden.
 2. Gebrek aan kracht.
 3. Schokken / overslaan van de ontsteking.
 4. Verhoogd brandstofverbruik.

Fout P2017 wordt als vrij ernstig beschouwd, aangezien het optreden ervan motor- en afhandelingsproblemen kan veroorzaken. De motor kan onregelmatig lopen bij stationair toerental of instabiel zijn bij het optrekken van het voertuig.

Oorzaken van de fout

Code P2017 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Vastgelopen / defecte gasklep / behuizing.
 • Vastgelopen/defecte IMRC-klep (Bank 1).
 • Defecte IMRC actuator / sensor (Bank 1).
 • Zelden, defecte Powertrain Control Module (PCM) (vereist programmering na vervanging).

Hoe kan ik foutcode P2017 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2017:

 1. Reset of verhelp vooraf eventuele andere soorten storingen.
 2. Controleer het systeem op lekken bij de inlaat en de uitlaat.
 3. Inspecteer de bedrading van de IMRC-sensor om problemen op te sporen.
 4. Maak de connectors los en controleer ze op oxidatie of roest.
 5. Vervang de IMRC-sensor als deze de diagnose niet doorstaat.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste punt is altijd om de Technische Servicebulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig te controleren. Uw P2017 probleem kan een bekende oplossing van de fabrikant zijn. En kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

Het volgende wat u moet doen is kijken of er andere diagnostische foutcodes zijn. Als een van deze zaken verband houdt met het inlaat-/motorsysteem, stel dan eerst een diagnose.

Controleer of er geen lekken zijn bij de inlaat of de uitlaat. Een inlaatlek of vacuümlek resulteert in een arm mengsel. Een uitlaatlek geeft de indruk dat de motor met een arm mengsel loopt. Terwijl de lucht de lucht/brandstof/zuurstof-verhoudingssensor (AFR/O₂) passeert.

Bedradingstest

Zoek vervolgens de IMRC-klep/sensor (Bank 1) op uw specifieke voertuig. Controleer de connectoren en de kabelboom. Let op slijtage, krassen, blootliggende draden of gesmolten plastic connectoren.

Haal de stekkers los en kijk goed naar de klemmen in de stekkers. Zorg ervoor dat ze niet verbrand, geoxideerd of verroest zijn. In geval van twijfel kunt u bij elke onderdelenwinkel een elektrische contactreiniger kopen als u de klemmen wilt reinigen.

Als dit niet mogelijk is, haal dan medische alcohol en een klein plastic borsteltje met haren om ze schoon te maken. Laat ze aan de lucht drogen na het schoonmaken. Vul de connectorholte met diëlektrisch middel en zet hem weer in elkaar.

Met een foutscanner, wis de diagnostische foutcodes uit het geheugen en kijk of de code terugkomt. Zo niet, dan is er waarschijnlijk een probleem met de bedrading.

Controleer de sensor

Als foutcode P2017 terugkeert, moeten we ook de spanningssignalen van de klep/IMRC-sensor controleren. Bekijk de spanning van de IMRC-sensor op uw diagnoseapparaat.

Wanneer een foutscanner niet beschikbaar is, is het de moeite waard het signaal van de IMRC-sensor te controleren met een digitale voltmeter. Als de sensor is aangesloten, moet de rode draad van de voltmeter worden aangesloten op de signaalkabel van de IMRC-sensor. En de zwarte draad van de voltmeter moet met massa worden verbonden.

Start de motor en controleer de ingang van de IMRC-sensor. Het signaal van de IMRC-sensor moet veranderen naarmate het motortoerental toeneemt. Controleer de specificaties van de fabrikant. Ze zouden een tabel moeten hebben met informatie over de spanning bij een bepaald toerental.

Na deze test moet u ervoor zorgen dat de IMRC-klep beweegt en niet vastloopt in het inlaatspruitstuk. Verwijder de IMRC-sensor / actuator en pak de pen of hendel die de platen / kleppen in het inlaatspruitstuk beweegt.

Houd er rekening mee dat er een sterke terughaalveer aan vast kan zitten, zodat ze bij het draaien vast kunnen komen te zitten.

Controleer bij het draaien van de platen/kleppen of ze niet vastzitten. Als dit het geval is, moet u ze vervangen. In de meeste gevallen betekent dit dat het hele inlaatspruitstuk moet worden vervangen. Dit is een taak die het beste kan worden overgelaten aan professionals.

Als de IMRC-platen/kleppen draaien zonder vast te lopen of te los te zitten, moet u de IMRC-sensor/actuator vervangen en opnieuw testen.

Het kan niet genoeg benadrukt worden dat eerst alle andere codes moeten worden vastgesteld. Omdat problemen die andere codes veroorzaken ook deze code kunnen veroorzaken.

Er zij ook op gewezen dat sommige IMRC-platen/kleppen op hun plaats worden gehouden met de sensor/actuator-assemblage en niet afzonderlijk kunnen worden vervangen. Pogingen om ze te demonteren kunnen leiden tot breuk. Als u niet zeker bent over uw voertuig, neem dan contact op met een professionele automonteur.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2017 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chrysler (Sebring)
 • Dodge (Avenger, Caliber, Charger, Journey)
 • Ford
 • Hyundai (Santa Fe)
 • Infiniti
 • Jeep (Compass, Patriot)
 • Lexus
 • Mercedes-Benz (W211)
 • Nissan
 • Skoda
 • Toyota (Camry, Venza)
 • Volkswagen (Passat)

Bij foutcode P2017 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0500, P0700, P0842, P2004, P2008, P2014, P2015, P2016, P2018.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen