Foutcode P201E – interne storing in de luchtregelaar van het inlaatspruitstuk (Bank 2)

Foutcode P201E klinkt als “interne storing in de luchtregelaar van het inlaatspruitstuk (Bank 2)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Intake Manifold Air Control Actuator Internal Malfunction (Bank 2)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P201E

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. De P201E-fout wordt beschouwd als een generieke code, aangezien hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P201E – interne storing in de luchtregelaar van het inlaatspruitstuk (Bank 2)

Het inlaatspruitstuk is ontworpen om de snelheid waarmee de inlaatlucht er doorheen gaat te verhogen of te verlagen. De afstelling geschiedt door middel van een regelaar.

De mate van opening hangt af van het motortoerental en andere bedrijfsomstandigheden. Zoals gasstand en snelheid. En ook omgevingsfactoren zoals luchtdruk en omgevingstemperatuur.

Voor een goede werking van het systeem is een hoge mate van controle vereist. Code P201E betreft voornamelijk elektrische open circuits in het besturingscircuit van de actuator. Maar vacuüm lekken, kunnen deze code in sommige gevallen ook veroorzaken. Omdat de sensoren een signaal kunnen produceren dat niet gewenst is.

Bij sommige voertuigen blijft deze code behouden en gaat het waarschuwingslampje branden bij de eerste storingscycli. Maar vaker komen er meerdere storingscycli voor voordat het controlelampje gaat branden.

Als de PCM ergens in het actuatorbesturingssysteem een interne fout ontdekt. die een effectieve communicatie tussen de PCM en de actuator verhindert, wordt code P201E ingesteld en gaat het waarschuwingslampje branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P201E voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. Slechte werking van de motor bij stationair toerental.
 3. Minder koppel en vermogensverlies bij lage toerentallen.
 4. Schokkerige en onregelmatige motorwerking bij het accelereren.

P201E wordt beschouwd als een ernstige fout, aangezien er gevaar bestaat voor motorschade door een onjuiste werking.

Oorzaken van de fout

Code P201E kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte actuatorbesturing.
 • Beschadigde, kortgesloten of gecorrodeerde draden en connectoren.
 • Beschadigde vacuümleidingen.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P201E wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P201E:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met de auto om te zien of de storing opnieuw optreedt.
 4. Als de code opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische bedrading, connectoren en vacuümleidingen op slijtage en schade.
 5. Meet de spanning in het bedieningscircuit met een multimeter.
 6. Reparatie of vervanging van beschadigde of defecte onderdelen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Voer een grondige visuele inspectie uit van alle bedrading en leidingen. Let op beschadigde, verbrande, losgeraakte of gecorrodeerde bedrading en connectoren. Voer zo nodig reparaties uit.

Controleer alle vacuümleidingen op scheuren, spaanders, verharding of perforatie. Zorg ervoor dat alle verbindingen goed vastzitten en dat alle vacuümkeerkleppen alleen luchtstromen in de aangegeven richting toelaten. Voer de nodige reparaties uit.

Als code P201E blijft, maar er is geen zichtbare schade aan de bedrading, test dan met een voltmeter op weerstand, massa en referentiespanning. Vergelijk alle verkregen metingen met de in de handleiding gegeven waarden. Ervoor zorgen dat alle elektrische waarden binnen het door de fabrikant gespecificeerde bereik liggen.

Verwijder alle codes na vervanging, maak een proefrit om te zien of de code terugkomt.

Door deze stappen te volgen, hebt u vrijwel zeker de P201E-code opgelost. Maar als de fout blijft bestaan, kan een defecte PCM het probleem veroorzaken. Een PCM-storing is echter uiterst zeldzaam; de meest waarschijnlijke oorzaak zijn intermitterende elektrische storingen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P201E kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Mercedes-Benz (W203)
 • Smart

Bij foutcode P201E kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P201B, P201C, P201D, P20F8, P20F9.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen