Foutcode P202D – verminderde lekkage

Foutcode P202D klinkt als “verminderde lekkage”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Reductant Leakage” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P202D

Opgeslagen code P202D betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een lek in de hersteller heeft gedetecteerd. Deze code wordt alleen weergegeven op voertuigen met een dieselmotor.

Foutcode P202D – verminderde lekkage

Uitlaatgasrecirculatiesystemen (EGR) zijn ontworpen om de NOx in de uitlaatgassen te verminderen. Maar de huidige krachtige dieselmotoren kunnen met EGR alleen niet aan de strenge emissienormen voldoen.

Daarom worden ook dieseldeeltjesfilters, katalysatoren en NOx-vangers gebruikt om verontreinigende stoffen te inactiveren. Selectieve katalytische reductie (SCR) systemen werden daarom uitgevonden.

SCR-systemen injecteren een reducerende stof (ureum) in de uitlaat vóór het deeltjesfilter of de katalysator. Precies getimede injectie verhoogt de temperatuur van het filterelement en laat het efficiënter werken.

Daardoor gaat het filterelement langer mee en stoot het minder schadelijke uitlaatgassen uit.

Het gehele SCS-systeem wordt bewaakt en bestuurd door het PCM of door een afzonderlijke regelaar die met het PCM communiceert. De regelaar controleert de sensoren voor O₂, NOx en uitlaatgastemperatuur om het juiste tijdstip voor de inspuiting van het reductiemiddel te bepalen.

De reduceerpomp wordt gebruikt om het DEF-systeem indien nodig op druk te brengen. Het PCM controleert de voedingspompspanning op constante schommelingen en belastingspercentage. Het PCM controleert ook een of meer druksensoren in het toevoersysteem van het reductiemiddel om te bepalen of er een lek in het systeem zit.

Als de PCM een herstellerlekkage detecteert, wordt code P202D opgeslagen op basis van de gegevens van de druksensoren. Het storingslampje (MIL) kan ook gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P202D voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Minder motorvermogen.
 4. Zwarte rook uit de uitlaat.
 5. Verhoogd brandstofverbruik.
 6. De motor komt in de noodmodus.

Opgeslagen foutcode P202D moet als ernstig worden beschouwd en zo spoedig mogelijk worden gerepareerd. Het SCR-systeem kan worden uitgeschakeld, waardoor het roetfilter en de katalysator beschadigd raken.

Oorzaken van de fout

Code P202D kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Lek in de reductievloeistoftank of leidingen.
 • Interne lekkage van de reductiepomp.
 • Defecte druksensor in het reduceervat.
 • Open of kortsluiting in het sensorcircuit.
 • Een probleem met de herstelmodule.
 • Slechte elektrische verbinding in het circuit van de herstelmodule.
 • In zeldzame gevallen, PCM storing of programmeerfout.

Hoe kan ik foutcode P202D wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P202D:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Uitzoeken wanneer en onder welke omstandigheden fout P202D verschijnt.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische leidingen en connectoren.
 4. Controleer het systeem op lekken.
 5. Inspecteer en test de druksensor in de reduceertank visueel.
 6. Vervang zo nodig de reservoirdruksensor en eventuele defecte bedrading.
 7. Controleer de herstelmodule.
 8. Als er geen defecten zijn, controleer dan de PCM-module en het bijbehorende softwaregedeelte.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Voordat u begint met het oplossen van problemen met P202D, moet u de Technical Service Bulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig bestuderen. In sommige gevallen kan dit veel tijd besparen door u in de juiste richting te wijzen.

Controleer of het terugwinningssysteem geen druk verliest, schakel de drukpomp in en controleer het systeem op externe lekken. Gebruik een brandstofdruktester om het reduceersysteem handmatig te controleren.

Controleer de voedingspomp en de injector op lekken; als er lekken worden gevonden, moeten deze worden gerepareerd voordat u verdergaat met de diagnose.

De diagnose zelf moet beginnen met een visuele inspectie van de kabelbomen en connectoren van het restauratiesysteem. Verbrande of beschadigde bedrading en connectoren moeten worden gerepareerd of vervangen alvorens verder te testen.

Test met een multimeter de voeding van het SCR-besturingssysteem. Controleer de zekeringen bij belasting van het circuit om een verkeerde diagnose te voorkomen.

Gebruik een multimeter om de druksensoren van het terugwinningssysteem te testen volgens de specificaties van de fabrikant. Onderdelen die niet binnen de maximaal toegestane parameters worden getest, moeten als defect worden beschouwd.

Als de terugwinningspomp bruikbaar is, gebruik dan een multimeter om de ingangs- en uitgangssignaalcircuits van het zekeringpaneel, de PCM en het contactslot te testen. Ontkoppel alle controllers voordat u een multimeter gebruikt om fout P202D te testen.

Een veel voorkomende oorzaak van deze code is de verdringerpomp, die een inwendig lek kan hebben.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P202D kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Dodge
 • Ford
 • Mercedes-Benz (Vito, W203)
 • Toyota
 • Volvo

Bij foutcode P202D kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P202A, P202B, P202C, P202E, P202F.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen