Foutcode P2050 – circuit van reductie-injectieklep open (Bank 2, Eenheid 1)

Foutcode P2050 klinkt als “circuit van reductie-injectieklep open (Bank 2, Eenheid 1)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Reductant Injection Valve Circuit Open (Bank 2, Unit 1)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2050

Opgeslagen code P2050 betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een open circuit heeft gedetecteerd in het circuit van de Restorer Injection Nozzle (Bank 2, Module 1). Bank 2 verwijst naar een motorgroep die niet cilinder 1 bevat. Module 1 geeft aan dat meerdere regenerantinjectiesystemen of SCR-systemen kunnen worden gebruikt.

Foutcode P2050 – circuit van reductie-injectieklep open (Bank 2, Eenheid 1)

Uitlaatgasrecirculatiesystemen (EGR) zijn ontworpen om de NOx in de uitlaatgassen te verminderen. Maar de huidige krachtige dieselmotoren kunnen met EGR alleen niet aan de strenge emissienormen voldoen.

Daarom worden ook dieseldeeltjesfilters, katalysatoren en NOx-vangers gebruikt om de verontreinigende stoffen te inactiveren. Selectieve katalytische reductie (SCR) systemen werden daarom uitgevonden.

SCR-systemen injecteren een reducerende stof (ureum) in de uitlaat vóór het deeltjesfilter of de katalysator. Precies getimede injectie verhoogt de temperatuur van het filterelement en laat het efficiënter werken.

Daardoor gaat het filterelement langer mee en stoot het minder schadelijke uitlaatgassen uit.

Het gehele SCS-systeem wordt bewaakt en bestuurd door het PCM of door een afzonderlijke regelaar die met het PCM communiceert. De regelaar controleert de sensoren voor O₂, NOx en uitlaatgastemperatuur om het juiste tijdstip voor de inspuiting van het reductiemiddel te bepalen.

De reduceerpomp wordt gebruikt om het DEF-systeem indien nodig op druk te brengen. Het PCM controleert de voedingspompspanning op constante schommelingen en belastingspercentage.

Als de PCM een open circuit detecteert in het circuit van de injectieverstuiver (bank 2, module 1), wordt code P2050 opgeslagen. Het storingslampje (MIL) kan ook gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2050 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Minder motorvermogen.
 4. Zwarte rook uit de uitlaat.
 5. Verhoogd brandstofverbruik.
 6. De motor komt in de noodmodus.

Opgeslagen foutcode P2050 moet als ernstig worden beschouwd en zo spoedig mogelijk worden gerepareerd. Het SCR-systeem kan worden uitgeschakeld, waardoor het dieseldeeltjesfilter en de katalysator beschadigd raken.

Oorzaken van de fout

Code P2050 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Het inspuitstuk van de remover is defect.
 • Open of kortsluiting in het circuit van het regeneratie-injectiestuk.
 • Onvoldoende reductievloeistof in het reservoir.
 • Probleem met de herstelmodule.
 • Slechte elektrische verbinding in het circuit van de herstelmodule.
 • In zeldzame gevallen, PCM storing of programmeerfout.

Hoe kan ik foutcode P2050 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2050:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Uitzoeken wanneer en onder welke omstandigheden fout P2050 verscheen.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische leidingen en connectoren.
 4. Inspecteer en test het inspuitstuk van de reconditioneerder visueel.
 5. Vervang zo nodig het inspuitstuk van de reconditioneerder en eventuele defecte draden.
 6. Controleer de reductievloeistof in het reservoir.
 7. Controleer de herstelmodule.
 8. Als er geen defecten zijn, controleer dan de PCM-module en het bijbehorende softwaregedeelte.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Voordat u begint met het oplossen van problemen met P2050, moet u de Technische Servicebulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig bestuderen. In sommige gevallen kan dit veel tijd besparen door u in de juiste richting te wijzen.

De diagnose zelf moet beginnen met een visuele inspectie van de kabelbomen en connectoren van het terugwinningssysteem. Verbrande of beschadigde bedrading en connectoren moeten worden gerepareerd of vervangen alvorens verder te gaan met testen.

Test met een multimeter de voeding van het SCR-besturingssysteem. Controleer de zekeringen bij belasting van het circuit om een verkeerde diagnose te voorkomen.

Gebruik een multimeter om het inspuitstuk van de reconditioneerder te testen volgens de specificaties van de fabrikant. Onderdelen die de test niet doorstaan binnen de maximaal toegestane parameters moeten als defect worden beschouwd.

Indien de parameters van het regeneratieve inspuitstuk binnen de specificaties vallen, blijft code P2050 behouden en is de sensor in kwestie in orde. Gebruik een multimeter om de ingangs- en uitgangssignaalcircuits tussen het injectiestuk van de fabrikant en de PCM/SCR-regelaar te controleren.

Herstelcodes voor injectoren worden gewoonlijk in verband gebracht met een defecte of losgekoppelde injector.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2050 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Dodge (RAM)
 • Ford
 • Mercedes-Benz (S600, Sprinter, W211)

Bij foutcode P2050 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2043, P2047, P204A, P204B, P204E, P204F, P2051, P2052, P2054, P2056, P2057, P2058, P2082.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen