Foutcode P2068 – brandstofniveausensor “B” circuit hoge ingang

Foutcode P2068 klinkt als “brandstofniveausensor “B” circuit hoge ingang”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Fuel Level Sensor “B” Circuit High Input” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2068

OBD-II-foutcode P2068 is gedefinieerd als “Hoog ingangssignaalniveau in brandstofmeter ‘B’-sensorcircuit”. Ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een hoog signaal detecteert van de brandstofniveausensor.

Foutcode P2068 – brandstofniveausensor

Aanvankelijk weet de PCM niet hoeveel brandstof er in de brandstoftank zit. De enige informatie die de regelaar heeft over het brandstofniveau is gebaseerd op de door de zendeenheid gegenereerde signaalspanning.

Of de tank nu vol of leeg is, de regelaar verwacht een vooraf bepaalde signaalspanning te zien die met die toestand overeenkomt. Indien bijvoorbeeld een kortsluiting een weerstand veroorzaakt die niet verenigbaar is met een van deze toestanden, zal de regelaar code P2068 instellen en de signaallamp activeren.

Deze fout is een elektrische fout, met andere woorden, als het ingangscircuit van de zendeenheid volledig functioneert, zal de code normaliter niet worden ingesteld. Als er een mechanisch probleem is waardoor de vlotterhendel niet kan bewegen. De aflezing van de brandstofmeter zal de veranderingen in het werkelijke brandstofniveau in de tank niet weergeven.

Als het brandstofniveausignaal naar de brandstofpompmodule gedurende een bepaalde tijd meer dan 5 volt bedraagt. De module die het brandstofniveaucircuit regelt, zal deze foutcode registreren.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2068 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Het aangegeven brandstofpeil kan afwijken van het werkelijke peil.
 3. Het brandstofpeillampje kan gaan branden, hoewel er voldoende brandstof in de tank zit.
 4. De motor kan worden uitgeschakeld hoewel de brandstofniveaumeter aangeeft dat er voldoende brandstof is.

De ernst van foutcode P2068 is laag. Het voertuig zal kunnen blijven rijden, maar de bestuurder zal waarschijnlijk niet nauwkeurig kunnen bepalen hoeveel brandstof er in de tank zit.

Oorzaken van de fout

Code P2068 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Storing in de brandstofniveausensor.
 • Het signaalcircuit van de brandstofsensor is open.
 • Het massacircuit is open of heeft een hoge weerstand door roest.
 • Open circuit in de sensorweerstand van de brandstofhendel naar aarde.
 • Schade aan de vlotter van de brandstofniveausensor.
 • Schade aan de brandstoftank kan problemen veroorzaken in het brandstofniveaucircuit.
 • Soms is een defecte PCM module de oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P2068 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2068:

 1. Lees alle opgeslagen foutcodes uit met een OBD-II scantool.
 2. Wis vervolgens de foutcodes uit het geheugen van de PCM en probeer vast te stellen onder welke omstandigheden fout P2068 voor het eerst optrad.
 3. Controleer of de brandstofniveausensor de juiste waarde aangeeft.
 4. Controleer de bedrading, vervang indien nodig.
 5. Als het probleem aanhoudt, test dan de PCM-module.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De brandstofniveausensor werkt normaal zonder storingen gedurende de hele levensduur van de brandstofpomp. Als u nog steeds code P2068 hebt, moet u daarom de brandstoftank en de kabelboom visueel inspecteren.

Zoek naar schade aan de tank die wijst op een botsing die de brandstofpomp of de sensor kan hebben beschadigd. Controleer op de aanwezigheid van aardbogen waar de brandstoftank aan het frame is geaard en op overmatige roestvorming.

Controleer de connector van de kabelboom op beschadigingen, repareer deze zo nodig. Controleer of de spanning op de brandstofniveausensor aanwezig is in de kabelboom van de brandstofpomp. Als het niet aanwezig is, repareer dan het open of kortgesloten circuit in de kabelboom.

Voer een spanningsvaltest uit tussen de positieve accupool en de massa op het chassis van het voertuig. Bij het testen van de spanningsval moet deze ongeveer 0,1 volt bedragen.

Hogere waarden wijzen op een fout in het ingangscircuit. Repareer of vervang zo nodig de kabelboom.

Controleer na de bedrading de brandstofniveausensor zelf. Deze sensoren zijn vrij betrouwbaar, maar soms is het een defecte sensor die fout P2068 veroorzaakt.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2068 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet (Captiva, Equinox)
 • Chrysler (300)
 • Dodge (Charger, Journey)
 • Ford (Edge, Mustang)
 • Hyundai (Santa Fe)
 • Jeep (Grand Cherokee)
 • Kia (Sorento)
 • Mercedes-Benz (Sprinter, Vito)
 • GAZelle (Business, Next)

Bij foutcode P2068 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2065, P2066, P2067, P2069.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen