Foutcode P2094 – “B” nokkenaspositie actuatorbesturingscircuit laag (Bank 2)

Foutcode P2094 klinkt als “”B” nokkenaspositie actuatorbesturingscircuit laag (Bank 2)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “”B” Camshaft Position Actuator Control Circuit Low (Bank 2)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2094

Foutcode P2094 is een algemene foutcode die wordt gedefinieerd als “Laag signaalniveau in nokkenaspositiebedieningscircuit ‘B’ (bank 2)”. Het wordt ingesteld wanneer de PCM detecteert dat de stuurspanning onder het minimaal aanvaardbare niveau is gezakt.

Foutcode P2094 –

VVT/VCT-systemen gebruiken de motoroliedruk om de nokkenaspositie te regelen en aan te passen. Dit wordt gedaan om het motorvermogen te verhogen en de uitlaatemissies te verminderen.

De positie van de nokkenas wordt bewaakt door een speciale sensor en vervolgens vergeleken met de positie van de krukas. Afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden past de PCM de timing aan. Om automatisch het motorvermogen te verhogen bij bepaalde toerentallen en belastingen.

Voor een goede werking van het systeem moet het elektrische circuit van het oliecontroleventiel dus perfect werken. De ingangs- en terugkoppelspanningen moeten binnen de gespecificeerde grenzen liggen.

Bij een storing in het circuit kan de PCM de werkelijke afwijking van de nokkenas ten opzichte van de basisinstelling niet detecteren. Dit heeft een ernstig negatief effect op de efficiëntie van de motor, het brandstofverbruik en de uitlaatemissies.

Wanneer de PCM een lage ingangsspanning op de olieregelklep detecteert, beseft hij dat hij de nokkenastiming niet effectief kan regelen. Dit zal code P2094 instellen en het waarschuwingslampje op het instrumentenpaneel activeren.

Deze fout heeft betrekking op nokkenas “B” (Bank 2), die zich aan de motorzijde bevindt waar cilinder 1 zich niet bevindt.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2094 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 4. Er kunnen ontstekingspieken in de motorcilinders optreden. Het voertuig kan ook een onregelmatige werking van de motor vertonen.
 5. Verhoogd brandstofverbruik.
 6. Minder motorvermogen.
 7. De motor kan niet goed accelereren.
 8. Problemen met de katalysator door slechte verbranding.
 9. Er kunnen geen andere symptomen zijn dan een opgeslagen foutcode.

Afhankelijk van de symptomen kan code P2094 matig of zeer ernstig zijn. Als de fout wordt veroorzaakt door een defecte tandwielaandrijving, kan interne motorschade het gevolg zijn.

Oorzaken van de fout

Code P2094 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte elektromagnetische klep van de variabele noktiming.
 • Kortgesloten, gecorrodeerde of beschadigde elektrische kabels of connectoren.
 • De zekering of het smeltlood is doorgebrand.
 • Versleten distributieriem of ketting.
 • De distributieriem of distributieketting is versleten.
 • Afzetting van motorolie (door gebrek aan olieverversing).
 • Verstopte olieleidingen.
 • Motoroliepeil te laag.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2094 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2094:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de fouten uit het computergeheugen en maak een proefrit met de auto om te zien of code P2094 opnieuw verschijnt.
 3. Als de storing opnieuw optreedt, controleer dan het oliepeil en de oliedruk.
 4. Controleer of de onderdelen van de timing goed passen en niet beschadigd zijn.
 5. Controleer de elektrische bedrading en connectoren, repareer defecte indien nodig.
 6. Controleer met een scanner de werking van de nokkenas- en krukaspositiesensoren.
 7. Controleer de magneetklep van de variabele nokkenastiming.
 8. Als er geen problemen worden gevonden, controleer dan de PCM-module.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Eerst moeten alle opgeslagen gegevens en foutcodes worden uitgelezen met een OBD-II scanner. Om te bepalen wanneer en onder welke omstandigheden de fout is opgetreden.

De foutcodes moeten dan uit het geheugen van de PCM worden gewist en het voertuig moet worden getest. Dit zal helpen bepalen of code P2094 opnieuw verschijnt en of de fout intermitterend is.

Daarna moet u het oliepeil en de conditie ervan controleren, de juiste druk speelt een sleutelrol in de werking van dit circuit. Lokaliseer vervolgens alle onderdelen van het elektrische circuit en voer een grondige visuele inspectie uit.

Controleer de bedrading op duidelijke gebreken zoals slijtage, schaafwonden, blootliggende draden of gesmolten plekken. Controleer vervolgens de connectoren op veiligheid, corrosie en beschadigde contacten.

Bedradingstest

Als de code aanhoudt, moet u weerstandstests uitvoeren op alle bijbehorende bedrading. Zorg ervoor dat u de sensor en de bedrading ervan loskoppelt van de PCM om beschadiging van de regelaar tijdens de weerstandstest te voorkomen.

Vergelijk alle metingen met de waarden in de handleiding en repareer of vervang ze indien nodig. Controleer naast de bedrading ook de oliecontroleklep en de nokkenas- en krukaspositiesensoren.

Wis alle codes nadat de reparatie is voltooid en maak een proefrit voordat u het systeem opnieuw scant om te zien of de fout terugkeert.

Als code P2094 niet terugkeert, kan de reparatie als geslaagd worden beschouwd. Als de code echter terugkeert, kan er sprake zijn van een defecte PCM of een intermitterende fout die tijdens de diagnose niet is opgelost.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2094 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Cadillac
 • Dodge
 • Mazda
 • Mercedes-Benz
 • Subaru (Impreza)

Bij foutcode P2094 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2088, P2089, P2090, P2091, P2092, P2093, P2095.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen