Foutcode P2101 – gasklepactuator “A” bedieningsmotor circuit bereik prestaties

Foutcode P2101 klinkt als “gasklepactuator “A” bedieningsmotor circuit bereik prestaties”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Throttle Actuator “A” Control Motor Circuit Range Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2101

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P2101 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen van voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2101 – gasklepactuator

De “A”-gasklepbediening is gewoonlijk aan de voorzijde van de motor gemonteerd. Bovenop de motor, in de wielkasten of tegen het schutbord. TA-A wordt geregeld door een elektrisch signaal van de Powertrain Control Module (PCM).

De PCM ontvangt inputs om te bepalen wanneer en hoeveel tijd hij nodig heeft om de aandrijving te bedienen. Deze ingangen zijn spanningssignalen van de koelvloeistoftemperatuur en de inlaatluchttemperatuursensoren. Ook worden gegevens over motortoerental en aircodruk gebruikt. Zodra de PCM deze invoergegevens ontvangt, kan hij het signaal naar de demper wijzigen.

P2101 wordt meestal ingesteld door elektrische problemen in het circuit, maar kan ook worden veroorzaakt door mechanische problemen. Zoals het mechanisch kleven van de gasklep aan een elektrisch bediende aandrijving. Zowel elektrische als mechanische problemen mogen niet over het hoofd worden gezien tijdens de fase van probleemoplossing. Vooral bij incidentele problemen.

Probleemoplossingsstappen kunnen variëren afhankelijk van de fabrikant, het type gasklepbediening en de draadkleuren.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2101 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).

De motor kan niet worden opgevoerd en de gasrespons reageert niet.

Zwevend stationair toerental (het toerental kan lager of hoger zijn dan normaal).

P2101 is een ernstige fout door een effect op het koelsysteem. Omdat het een elektrische of mechanische fout kan zijn. De PCM kan het niet helemaal oplossen. Gedeeltelijke correctie door de PCM betekent gewoonlijk dat de motor een vast stationair toerental instelt (gewoonlijk rond 1000 – 1200 toeren).

Oorzaken van de fout

Code P2101 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Open of kortsluiting in het gasklepbedieningscircuit – waarschijnlijk.
 • Defecte gashendel (mechanisch of elektrisch) – waarschijnlijk.
 • Failed PCM – onwaarschijnlijk.

Hoe kan ik foutcode P2101 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2101:

 1. Controleer de codes in de ECU.
 2. Diagnosticeer de code volgens de verificatietest van de fabrikant om het signaal te controleren.
 3. Controleer met het gaspedaal de gaskleppositiesensoren en de werking van de actuator.
 4. Controleer kabelboom en verbinding visueel op problemen, corrigeer indien nodig.
 5. Test de aandrijving volgens de door de fabrikant voorgeschreven puntentest.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste wat u moet doen is de onderhoudsbulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig controleren. Uw probleem kan bekend zijn met een bekende oplossing van de fabrikant. Dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

Zoek dan de ‘A’ gashendel op uw specifieke auto. Deze actuator wordt gewoonlijk aan de voorkant van de motor gemonteerd. Bovenop de motor, in de wielkasten of tegen het schutbord.

Testen van de kabelboom

Controleer de connector en de kabelboom visueel. Let op krassen, schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic. Maak de connector los en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector.

Kijk of ze er verbrand uitzien of een groene tint hebben die op corrosie wijst. Als de aansluitingen moeten worden schoongemaakt, gebruik dan een reinigingsmiddel voor elektrische contacten en een borstel met kunststof haren. Laat drogen en breng elektrisch vet aan op de contactzones van de klemmen.

Als u een diagnostisch scanapparaat hebt, wis dan de diagnostische foutcodes uit het geheugen en kijk of code P2101 terugkeert. Zo niet, dan is er waarschijnlijk een probleem met de bedrading.

Aandrijvingscontrole

Als code P2101 terugkomt, moeten we de actuator en de bijbehorende circuits testen. Normaal zijn er 2 draden op elke gasklepbediening. Maak eerst de kabelboom van de gasklepbediening los.

Gebruik een digitale multimeter en sluit één draad van de meter aan op een klem op de actuator. Sluit de resterende meetkabel aan op de andere klem van de actuator. Deze mag niet open of kortgesloten zijn.

Controleer de weerstandskarakteristieken voor uw specifieke auto. Als de actuator is kortgesloten, zal de weerstand oneindig of onbestaande zijn. Vervang in dat geval de gasklepbediening.

Als deze test geslaagd is, controleer dan met een multimeter of er 12 V op het voedingscircuit van de gasklepbediening staat. Rode draad naar het voedingscircuit van de actuator, zwarte draad naar een goede aarding.

Schakel met een diagnoseapparaat dat de gasklepbediening kan activeren, de bediening in. Als er geen 12 volt op de actuator staat, repareer dan de bedrading van de PCM of het relais naar de actuator. Ook in dit geval kan de PCM defect zijn.

Als alles in orde is, zorg dan voor een goede massaverbinding bij de gasklepbediening. Sluit het testlampje aan op de plus van de 12V accu (rode draad). En sluit het andere uiteinde van het controlelampje aan op het massacircuit. Het gasklepbedieningscircuit aan massa.

Gebruik een diagnosegereedschap om de gasklepbediening te bedienen. Controleer of het controlelampje gaat branden telkens wanneer het diagnosegereedschap de gasklepbediening bedient.

Als het lampje niet gaat branden, wijst dit op een defect circuit. Als het lampje brandt, moet u aan de bedradingsbundel die naar de actuator loopt, schudden. Kijk of het controlelampje knippert, wat duidt op een onderbroken verbinding.

Als alle voorgaande tests geslaagd zijn en u blijft fout P2101 krijgen. Dan heeft u waarschijnlijk een defecte gasklepbediening. Hoewel een defecte PCM niet kan worden uitgesloten totdat de gasklepactuator is vervangen.

Als u niet zeker bent, vraag dan de hulp van een gekwalificeerde autodiagnosticus. De PCM moet geprogrammeerd of gekalibreerd zijn voor het specifieke voertuig om het correct te kunnen installeren.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2101 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A4)
 • Chevrolet (Aveo, Captiva, Cruze, Impala, TrailBlazer)
 • Chrysler
 • Citroen (Berlingo, C3)
 • Dodge (Avenger)
 • Ford (Focus)
 • Geely (Emgrand)
 • Honda (Accord)
 • Hummer
 • Hyundai (Solaris, i30)
 • Infiniti
 • Jeep (Grand Cherokee)
 • Kia (Ceed, Sportage)
 • Lifan (X60)
 • Mazda (6)
 • Mercedes-Benz
 • Mitsubishi (ASX, Airtrek, Carisma, Cedia, Colt, Delica, Dion, Eclipse, Endeavor, Fuso, Galant, Grandis, L200, Lancer, Mirage, Montero, Outlander, Pajero, Space Star, Strada)
 • Nissan (Altima, Juke, Versa)
 • Opel (Astra, Corsa, Vivaro, Zafira)
 • Peugeot (206, 3008, Partner)
 • Renault (Logan, Trafic)
 • Skoda (Fabia, Octavia)
 • Ssangyong
 • Suzuki
 • Volkswagen (Jetta, Polo, Tiguan, Touareg)
 • LADA (Granta, Kalina, Niva)
 • VAZ

Bij foutcode P2101 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0011, P0030, P0036, P0102, P0121, P0123, P0135, P0141, P0223, P0449, P0455, P0638, P0745, P1516, P1545, P1551, P1682, P2100, P2102, P2103, P2106, P2107, P2110, P2118, P2119, P2135, P2143, P2176, C0700.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen