Foutcode P2102 – gasklepactuator “A” bedieningsmotor circuit laag

Foutcode P2102 klinkt als “gasklepactuator “A” bedieningsmotor circuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Throttle Actuator “A” Control Motor Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2102

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P2102 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2102 – gasklepactuator

De “A”-gasklepbediening wordt gewoonlijk aan de voorzijde van de motor gemonteerd. Bovenop de motor, in de wielkasten of tegen het schutbord. De gashendel wordt aangestuurd door een elektrisch signaal van de Powertrain Control Module (PCM).

De PCM ontvangt inputs om te bepalen wanneer en hoeveel tijd hij nodig heeft om de actuator te bedienen. Deze ingangen zijn spanningssignalen van de koelvloeistoftemperatuur en de inlaatluchttemperatuursensoren. Ook worden gegevens over motortoerental en aircodruk gebruikt. Zodra de PCM deze invoergegevens ontvangt, kan hij het signaal naar de demper wijzigen.

P2102 is meestal ingesteld vanwege elektrische problemen in het circuit. Elektrische problemen mogen bij het oplossen van problemen niet over het hoofd worden gezien. Vooral bij incidentele problemen.

Probleemoplossingsstappen kunnen variëren afhankelijk van de fabrikant, het type gasklepbediening en de draadkleuren.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2102 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. De motor kan niet worden opgevoerd en de gasrespons reageert niet.
 3. Zwevend stationair toerental (het toerental kan lager of hoger zijn dan normaal).

P2102 is een ernstige fout vanwege het effect op het koelsysteem. Omdat het een elektrische storing is. De PCM kan het niet volledig elimineren. Gedeeltelijke correctie door de PCM betekent gewoonlijk dat de motor een vast stationair toerental instelt (gewoonlijk rond 1000 – 1200 toeren).

Oorzaken van de fout

Code P2102 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Open of kortsluiting in het gasklepbedieningscircuit – waarschijnlijk.
 • Defecte gasklepbediening – waarschijnlijk.
 • Failed PCM – onwaarschijnlijk.

Hoe kan ik foutcode P2102 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2102:

 1. Controleer de codes in de ECU.
 2. Diagnosticeer de code volgens de verificatietest van de fabrikant om het signaal te controleren.
 3. Controleer met het gaspedaal de gaskleppositiesensoren en de werking van de actuator.
 4. Controleer kabelboom en verbinding visueel op problemen, corrigeer indien nodig.
 5. Test de aandrijving volgens de door de fabrikant voorgeschreven puntentest.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste wat u moet doen is de Technische Servicebulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig raadplegen. Uw P2102 probleem kan een bekend probleem zijn met een bekende oplossing van de fabrikant. Dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

Zoek dan de ‘A’ gashendel op uw specifieke auto. Deze actuator wordt gewoonlijk aan de voorkant van de motor gemonteerd. Bovenop de motor, in de wielkasten of tegen het schutbord.

Testen van de kabelboom

Controleer de connector en de kabelboom visueel. Let op krassen, schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic. Maak de connector los en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector.

Kijk of ze er verbrand uitzien of een groene tint hebben die op corrosie wijst. Als de aansluitingen moeten worden schoongemaakt, gebruik dan een reinigingsmiddel voor elektrische contacten en een borstel met kunststof haren. Laat drogen en breng elektrisch vet aan op de contactzones van de klemmen.

Als u een diagnostisch scanapparaat hebt, wis dan de diagnostische foutcodes uit het geheugen en kijk of code P2102 terugkeert. Zo niet, dan is er waarschijnlijk een probleem met de bedrading.

Aandrijvingscontrole

Als code P2102 terugkomt, moeten we de actuator en de bijbehorende circuits testen. Er zijn normaal 2 draden op elke gashendel. Maak eerst de kabelboom van de gasklepbediening los.

Sluit met een digitale multimeter één draad van de meter aan op een klem op de actuator. Sluit de resterende meetkabel aan op de andere actuatoraansluiting. Hij mag niet open of kortgesloten zijn.

Controleer de weerstandskenmerken voor uw specifieke auto. Als de actuator is kortgesloten, is de weerstand oneindig of onbestaande. Vervang in dat geval de gashendel.

Is deze test geslaagd, controleer dan met een multimeter of er 12V op het voedingscircuit van de gashendel staat. Rode draad naar actuator voedingscircuit, zwarte draad naar aarde.

Schakel de gashendel in met een diagnoseapparaat dat de gashendel kan activeren. Als er geen 12 volt is bij de actuator, repareer dan de bedrading van de PCM of het relais naar de actuator. Ook in dit geval kan de PCM defect zijn.

Als alles in orde is, zorg dan voor een goede massaverbinding bij de gashendel. Sluit het testlampje aan op de pluskant van de 12V-accu (rode draad). En raak het andere uiteinde van de testlamp aan het aardcircuit. Het gasklepbedieningscircuit naar aarde.

Gebruik een diagnosegereedschap om de gasklepbediening te bedienen. Controleer of het controlelampje gaat branden telkens wanneer het diagnoseapparaat de gashendel bedient.

Als het lampje niet gaat branden, wijst dit op een defect circuit. Als het oplicht, trek dan aan de kabelboom naar de actuator. Kijken of het controlelampje knippert, wat wijst op een onderbroken verbinding.

Als alle voorgaande tests zijn geslaagd en u blijft fout P2102 krijgen. Je hebt waarschijnlijk een defecte gashendel. Hoewel een defecte PCM niet kan worden uitgesloten totdat de gashendel is vervangen.

Als u niet zeker bent, vraag dan de hulp van een gekwalificeerde autodiagnosticus. De PCM moet geprogrammeerd of gekalibreerd zijn voor het specifieke voertuig om hem correct te kunnen installeren.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2102 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A3)
 • Ford
 • Lexus (RX330)
 • Nissan
 • Peugeot
 • Skoda
 • Subaru
 • Suzuki
 • Toyota (Camry, Corolla)
 • Volkswagen

Bij foutcode P2102 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2100, P2101, P2103, P2119.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen