Foutcode P2108 – gasklep actuator controle module prestaties

Foutcode P2108 klinkt als “gasklep actuator controle module prestaties”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Throttle Actuator Control (TAC) Module Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2108

OBD-II-foutcode P2108 is een mogelijke code die aangeeft dat de Powertrain Control Module (PCM) een prestatieprobleem van de gasklepregelmodule heeft gedetecteerd. Het beperkt derhalve de werking van het besturingssysteem van de gashendel.

Foutcode P2108 – gasklep actuator controle module prestaties

Het elektronische regelsysteem gebruikt gegevens van verschillende sensoren om de gasklepstand te regelen, te beheren en te bewaken. De belangrijkste sensoren in deze systemen zijn gewoonlijk de gaspedaalpositiesensor en de gaskleppositiesensor. Deze genereren signaalspanningen die worden gebruikt om de stappenmotor in het gasklephuis te activeren.

De geïntegreerde gaskleppositiesensor controleert de stand van de gasklep. Deze informatie wordt gebruikt om de pedaalpositie te correleren met de werkelijke gasklepstand. De PCM vergelijkt de actuele gasklepstand met de gewenste of ingestelde gasklepstand, rekening houdend met de huidige bedrijfsomstandigheden.

Wanneer de PCM een afwijking in een van de betrokken onderdelen van het gasklepbesturingssysteem constateert, kan de gasklep dus niet worden uitgeschakeld. die de veilige en betrouwbare werking van het elektronische gasklepbesturingssysteem kan beïnvloeden, wordt code P2108 ingesteld.

Deze fout treedt op wanneer een prestatieprobleem met de gasklepregelmodule wordt gedetecteerd.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2108 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Het voertuig schakelt over op failsafe of noodmodus.
 4. De motor kan niet versneld worden en de gasrespons reageert niet.
 5. Automatische transmissie kan niet geschakeld worden.
 6. Motor slaat af of start slecht.
 7. Minder motorvermogen.
 8. Zwarte rook uit de uitlaat.
 9. Verhoogd brandstofverbruik.

De ernst van code P2108 kan gemiddeld tot ernstig zijn, afhankelijk van de specifieke fout. Het is dus de moeite waard om er goed op te letten.

Oorzaken van de fout

Code P2108 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Open of kortsluiting in controlecircuit van gasklepactuator of verwante systemen.
 • Defecte gasklepaandrijving door mechanische slijtage van de aandrijftandwielen.
 • Overmatige vervuiling op de gasklep.
 • Defecte pedaalpositiesensor.
 • Defecte gaskleppositiesensor.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2108 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2108:

 1. Diagnosticeer de code volgens de verificatietest van de fabrikant om het signaal te controleren.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of code P2108 opnieuw verschijnt.
 3. Controleer met het gaspedaal de gaskleppositiesensoren en de werking van de actuator.
 4. Controleer het gaspedaal en de gasklep op vastzitten in de open of gedeeltelijk open stand.
 5. Controleer kabelboom en verbindingen visueel op problemen en repareer deze indien nodig.
 6. Test de aandrijving volgens de door de fabrikant voorgeschreven spottest.
 7. Als er geen probleem wordt gevonden, controleer en vervang dan zo nodig de motorbesturingsmodule (PCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste wat u moet doen is de Technische Servicebulletins (TSB) voor uw specifieke auto raadplegen. Uw P2108 probleem kan een bekend probleem zijn met een bekende oplossing van de fabrikant. Dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

Zoek dan de gashendel op uw specifieke auto. Deze actuator wordt gewoonlijk aan de voorkant van de motor gemonteerd. Bovenop de motor, in de wielkasten of tegen het schutbord.

Testen van de kabelboom

Controleer de connector en de kabelboom visueel. Let op krassen, schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic. Maak de connector los en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector.

Kijk of ze er verbrand uitzien of een groene tint hebben die op corrosie wijst. Als de aansluitingen moeten worden schoongemaakt, gebruik dan een reinigingsmiddel voor elektrische contacten en een borstel met kunststof haren. Laat drogen en breng elektrisch vet aan op de contactzones van de klemmen.

Als u een diagnostisch scanapparaat hebt, wis dan de diagnostische foutcodes uit het geheugen en kijk of code P2108 terugkeert. Zo niet, dan is er waarschijnlijk een probleem met de bedrading.

Controleer de actuator

Als code P2108 terugkomt, moeten we de actuator en de bijbehorende circuits testen. Er zijn normaal 2 draden op elke gashendel. Maak eerst de kabelboom van de gasklepbediening los.

Sluit met een digitale multimeter één poot van de meter aan op een klem op de actuator. Sluit de resterende meetkabel aan op de andere actuatoraansluiting. Hij mag niet open of kortgesloten zijn.

Controleer de weerstandskenmerken voor uw specifieke auto. Als de actuator is kortgesloten, is de weerstand oneindig of onbestaande. Vervang in dat geval de gashendel.

Is deze test geslaagd, controleer dan met een multimeter of er 12V op het voedingscircuit van de gashendel staat. Rode draad naar actuator voedingscircuit, zwarte draad naar aarde.

Schakel de gashendel in met een diagnoseapparaat dat de gashendel kan activeren. Als er geen 12 volt op de actuator staat, repareer dan de bedrading van de PCM of het relais naar de actuator. Ook in dit geval kan de PCM defect zijn.

Als alles in orde is, zorg dan voor een goede massaverbinding bij de gashendel. Sluit het testlampje aan op de pluskant van de 12V-accu (rode draad). En raak het andere uiteinde van de testlamp aan het aardcircuit. Het gasklepbedieningscircuit naar aarde.

Gebruik een diagnosegereedschap om de gasklepbediening te bedienen. Controleer of het controlelampje gaat branden telkens wanneer het diagnoseapparaat de gashendel bedient.

Als het lampje niet gaat branden, wijst dit op een defect circuit. Als het oplicht, trek dan aan de kabelboom naar de actuator. Kijken of het controlelampje knippert, wat wijst op een onderbroken verbinding.

Als alle voorgaande tests zijn geslaagd en u blijft fout P2108 krijgen. Je hebt waarschijnlijk een defecte gashendel. Hoewel een defecte PCM niet kan worden uitgesloten totdat de gashendel is vervangen.

Als u niet zeker bent, vraag dan de hulp van een gekwalificeerde autodiagnosticus. De PCM moet geprogrammeerd of gekalibreerd zijn voor het specifieke voertuig om hem correct te kunnen installeren.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2108 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Alfa Romeo
 • Audi (A4, A6)
 • Cadillac
 • Chevrolet (Cruze, Impala, Silverado)
 • Dodge (RAM)
 • Fiat (Bravo)
 • Ford (Focus, Mondeo)
 • GMC
 • Mazda
 • Mercedes-Benz
 • Nissan (Almera)
 • Opel
 • Renault (Logan, Sandero)
 • Skoda
 • Toyota
 • Volkswagen (Caddy)
 • Volvo (XC90)
 • LADA (Largus)

Bij foutcode P2108 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2107, P2111, P2112, P2118, P2119.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen