Foutcode P2143 – regelcircuit uitlaatgasrecirculatie open

Foutcode P2143 klinkt als “regelcircuit uitlaatgasrecirculatie open”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Exhaust Gas Recirculation Vent Control Circuit Open” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2143

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P2143 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2143 – regelcircuit uitlaatgasrecirculatie open

EGR-systemen (uitlaatgasrecirculatie) worden voortdurend bewaakt en geregeld door de ECM (Engine Control Module). Met uitlaatgasrecirculatiesystemen kan de motor van uw voertuig het brandstof/luchtmengsel opnieuw gebruiken. die het verbrandingsproces hebben doorlopen, maar nog niet volledig en efficiënt zijn verbrand.

Door dit “halfverbrande” mengsel terug te voeren in de motor. Uitlaatgasrecirculatie verhoogt het brandstofverbruik. Om nog maar te zwijgen van de verbetering van de totale uitstoot van het voertuig.

De uitlaatgasrecirculatiekleppen worden elektronisch geregeld door middel van elektrische solenoïden. En ook mechanisch, door middel van vacuümgestuurde solenoïden. Maar er zijn andere manieren, afhankelijk van uw merk en model auto.

De ontluchtingssolenoïde voor het uitlaatgasrecirculatiesysteem wordt voornamelijk gebruikt om onnodig verwerkte uitlaatgassen te verwijderen. Deze onverwerkte uitlaatgassen worden gewoonlijk terug in het uitlaatsysteem geloosd om in de atmosfeer terecht te komen. Na het passeren van katalysatoren, resonatoren, dempers enz.

Het is belangrijk op te merken dat de katalysator het grootste deel van de onverbrande brandstof zal verbranden om een drastische toename van de voertuigemissies te voorkomen.

De ECM (Engine Control Module) bestuurt en regelt talrijke sensoren, schakelaars en andere systemen. De activering van fout P2143 of verwante codes P2144 en P2145 treedt op wanneer er een probleem is met de regeling van de uitlaatgasrecirculatie.

In het geval van code P2143 – betekent dit dat er een algemene fout is of een storing in het elektrische circuit van het regelsysteem van de uitlaatgasrecirculatie.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2143 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Minder motorvermogen.
 3. Zwevend toerental bij stationair toerental.
 4. Slechte acceleratie.
 5. Verhoogd brandstofverbruik.
 6. Symptomen vergelijkbaar met ontstekingsproblemen.

P2143 fout is van gemiddelde ernst. Uitlaatgasrecirculatie (EGR) is niet essentieel voor de werking van de motor. Het vermindert echter wel de uitstoot en helpt ook de motor soepel te draaien in verschillende omstandigheden.

De EGR-werking is dus essentieel als u wilt dat uw auto optimaal loopt en functioneert. Ook moet worden opgemerkt dat roet dat langs deze systemen komt, zich kan ophopen en in de toekomst problemen kan veroorzaken. Onderhoud uw EGR-systeem goed om onnodige gevolgen in de toekomst te voorkomen.

Oorzaken van de fout

Code P2143 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Vervuild of verstopt uitlaatgasrecirculatiesysteem (uitlaatgasrecirculatieklep).
 • Defecte uitlaatgasrecirculatie regelklep.
 • De ontluchting van het uitlaatgasrecirculatiesysteem is verstopt.
 • Defecte uitlaatgasrecirculatiekleppositiesensor of absolute inlaatspruitstukluchtdruksensor.
 • Schade aan de vacuümleidingen of slangen.
 • Kortgesloten of gebroken elektrische leidingen van het uitlaatgasrecirculatiesysteem.
 • Losse, gecorrodeerde of beschadigde elektrische connectoren met betrekking tot het uitlaatgasrecirculatiesysteem.
 • In zeldzame gevallen, storing in de motorregelmodule (ECM).

Hoe kan ik foutcode P2143 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2143:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de code P2143 opnieuw verschijnt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische leidingen en aansluitingen van het uitlaatgasrecirculatiesysteem.
 4. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 5. Als het probleem aanhoudt, controleer dan de kanalen van het uitlaatgasrecirculatiesysteem op verstopping. Controleer de vacuümleidingen en voer een grondige controle uit op vacuümlekken.
 6. Controleer de werking van de uitlaatgasrecirculatieklep en de magneetklep van de ventilatiebediening.
 7. Controleer de werking van de sensor voor de positie van de uitlaatgasrecirculatieklep en de absolute luchtdruksensor van het inlaatspruitstuk.
 8. Meet met een digitale multimeter de spanning in het circuit van het magneetventiel van de systeemontluchting.
 9. Vergelijk de gemeten waarde met de waarde op het gegevensblad van de fabrikant, vervang zo nodig de defecte klep.
 10. Als het probleem aanhoudt, controleer en vervang dan zo nodig de motorbesturingsmodule (ECM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap in het opsporen van storingen is het bestuderen van de Technical Service Bulletins (TSB). Voor bekende problemen met een bepaald voertuig.

De geavanceerde diagnostische stappen zijn zeer voertuigspecifiek. Zij kunnen gespecialiseerde apparatuur en kennis vereisen om de stappen nauwkeurig uit te voeren.

Laat de motor van uw voertuig afkoelen. In de meeste gevallen zijn uitlaatgasrecirculatiesystemen zeer heet. Omdat ze gewoonlijk rechtstreeks op het uitlaatsysteem worden gemonteerd. Dus als je de motor niet laat afkoelen, kun je je verbranden.

Controleer alle vacuümleidingen, ze kunnen niet goed tegen hoge temperaturen, en dat is niet ongewoon in een recirculatiesysteem. Een verbrande of gebroken vacuümleiding moet worden vervangen of gerepareerd.

Leidingen zijn goedkoop, dus het is het beste om alle leidingen door nieuwe te vervangen, vooral als u merkt dat er een defect is. Als er één ernstige slijtage vertoont, is het waarschijnlijk dat de anderen niet ver achterblijven.

Controleer zorgvuldig de integriteit van de betrokken kabelbomen. Ze lopen vaak langs en rond de uitlaatpijp. Daarom is het een goed idee om losse draden af te binden. Als u een gesprongen draad vindt, soldeer dan de verbindingen en zorg voor een goede isolatie.

Controleer de ontluchtingssolenoïde op scheuren en binnendringend water. Controleer ook of de connectoren een goede elektrische verbinding hebben en of de vergrendelingen niet beschadigd of gebroken zijn.

Indien toegankelijk, kunt u de uitlaatgasrecirculatieklep verwijderen om de toestand ervan te controleren. Deze kleppen zijn gevoelig voor aanzienlijke roetaanslag. Gebruik carburateurreiniger en een tandenborstel om roet te verwijderen van alle vervuilde plekken.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2143 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Citroen
 • Dodge (RAM)
 • Ford
 • Mazda
 • Mercedes-Benz (Sprinter)
 • Peugeot
 • Pontiac

Bij foutcode P2143 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0011, P0121, P0449, P0455, P1516, P2101, P2145, C0700.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen