Foutcode P2158 – storing voertuigsnelheidssensor “B” VSS

Foutcode P2158 klinkt als “storing voertuigsnelheidssensor “B” VSS”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Vehicle Speed Sensor “B” VSS Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2158

Deze diagnostische foutcode (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P2158 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2158 – storing voertuigsnelheidssensor

OBD2-foutcode P2158 geeft aan dat de door de voertuigsnelheidssensor (VSS) afgelezen voertuigsnelheid niet is zoals verwacht. De voertuigsnelheidssensor (VSS) geeft informatie over de voertuigsnelheid door aan de ECU (Engine Control Module). Voor weergave op de snelheidsmeter en kilometerteller.

Hij doet dit door een signaal van 4 pulsen voor elke omwenteling van de rotoras uit te zenden, dat via een aangedreven tandwiel de uitgaande as laat draaien. De VSS is gewoonlijk een elektromagnetische sensor die de rotatie gebruikt om een signaal door te geven aan de ECU.

De VSS is zodanig in de behuizing van de versnellingsbak gemonteerd dat de impulsen van de bak er vlak langs kunnen. Wanneer de box pulsen de VSS solenoid lug passeren. Inkepingen en groeven worden gebruikt om het circuit snel te sluiten en te onderbreken.

Deze manipulaties worden door de PCM-module herkend als de uitgangssnelheid van de transmissie of de snelheid van het voertuig. Hierdoor zien we de bekende snelheidsweergave op de snelheidsmeter.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2158 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Uitschakelen van het antiblokkeerremsysteem (ABS) en het tractiecontrolesysteem (TCS) van het voertuig.
 2. De controlelampjes (ABS) of remlichten in het instrumentenpaneel kunnen gaan branden.
 3. De snelheidsmeter of kilometerteller werkt mogelijk niet goed of helemaal niet.
 4. De toerenbegrenzer van het voertuig kan lager zijn dan normaal.
 5. De automatische transmissie kan problemen hebben met schakelen.
 6. Andere symptomen kunnen aanwezig zijn.

Storing P2158 is een vrij ernstige storing, omdat het antiblokkeerremsysteem wordt uitgeschakeld. Als deze code wordt aangetroffen, wordt aanbevolen het probleem zo snel mogelijk te verhelpen om een gevaarlijke situatie op de weg te voorkomen.

Oorzaken van de fout

Code P2158 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De snelheidssensor “B” (VSS) van de auto leest niet goed uit en heeft daarom een te lage waarde.
 • Open of gerafelde draad naar de snelheidssensor van het voertuig.
 • Slechte verbinding in het circuit van de voertuigsnelheidssensor (VSS).
 • De PCM-module van het voertuig is onjuist ingesteld voor de gebruikte bandenmaat.
 • Schade aan het rondsel van de snelheidssensor.
 • De motorregelmodule (ECM) kan defect zijn.

Hoe kan ik foutcode P2158 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2158:

 1. Lees eerst alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis vervolgens de foutcodes en maak een proefrit met de auto om er zeker van te zijn dat er een probleem is.
 3. Controleer vervolgens de snelheidssensor van het voertuig en alle relevante draden op slijtage en schade.
 4. Controleer ook op een snelheidssensorsignaal wanneer de auto in beweging is met behulp van een scantool.
 5. Als er geen problemen zijn zoals hierboven beschreven, controleer dan de spanning van de snelheidssensor van de auto met een multimeter.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het is de moeite waard om eerst de Technical Service Bulletins (TSB) voor uw specifieke automerk met fout P2158 op te zoeken. Als het bestaande probleem is beschreven, kan het volgen van de instructies u tijd en geld besparen bij het diagnosticeren en verhelpen van het probleem.

Inspecteer visueel alle bedrading en connectoren die naar de snelheidssensor leiden. Let goed op schaafwonden, blootliggende draden of breuken. Let ook op gesmolten of anderszins beschadigde plekken. Repareren indien nodig.

De plaats van de sensor hangt af van uw voertuig, hij is niet altijd in de doos gemonteerd. Het kan zich bevinden op de achteras van de transmissie of op de wielnaaf (rem).

Als er niets mis is met de bedrading en connectoren, controleer dan de spanning op de snelheidssensor. Nogmaals, de exacte procedure hangt af van uw merk en model auto. Het is zeer waarschijnlijk het probleem, dus vervang de sensor.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2158 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • BMW
 • Dodge
 • Ford
 • Honda
 • Lexus
 • Mazda
 • Mercedes-Benz
 • Subaru
 • Toyota

Bij foutcode P2158 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0036, P0056, P0102, P0130, P0136, P0325, P0444, P0500, P0501, P0502, P0503, P0505, P0600, P0700, P0717, P0720.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen