Foutcode P2168 – gashendel/pedaalpositiesensor “F” maximale stopkracht

Foutcode P2168 klinkt als “gashendel/pedaalpositiesensor “F” maximale stopkracht”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Throttle/Pedal Position Sensor (PPS) “F” Maximum Stop Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2168

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P2168 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2168 – gashendel/pedaalpositiesensor

De gaskleppositiesensor (TPS) reageert op de beweging van het gaspedaal. Dit is een soort potentiometer. Deze zet de gaskleppositie om in een uitgangsspanning en stuurt het spanningssignaal naar de motorregelmodule (ECM). Het detecteert ook de openings- en sluitsnelheid van de gasklep en levert een spanningssignaal aan de ECU.

Code P2168 betekent dat de computer van het voertuig een sensorspanning heeft gedetecteerd die buiten het normale werkingsbereik ligt. Bij gesloten gasklep is het signaal ongeveer 0,45 volt en de ondergrens bij geopende gasklep is 0,17 – 0,20 volt.

Eenvoudig gezegd wordt de gaskleppositiesensor gebruikt om te bepalen in welke stand de gasklep zich bevindt. Indien de signaalwaarde sterk afwijkt van de referentie, wordt deze code ingesteld.

Wanneer deze code is opgeslagen, zet de PCM het voertuig normaal gesproken in de failsafe- of noodmodus. In deze modus kan de motoracceleratie sterk worden beperkt of volledig worden uitgeschakeld.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2168 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het dashboard gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Ontsteking schokt/mislukt bij stationair toerental of onder belasting.
 3. De motor slaat af of start slecht.
 4. De motor kan niet versneld worden, de gasrespons reageert niet.
 5. Slechte acceleratie.
 6. Vermogensverlies door trage gasrespons.
 7. Cruise control werkt niet.

Storing P2168 wordt als ernstig beschouwd, omdat deze problemen met de motor en het rijgedrag kan veroorzaken. Als de code is ingesteld, wordt aanbevolen de storing zo snel mogelijk te verhelpen.

Oorzaken van de fout

Code P2168 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte gaskleppositiesensor “F” of gaspedaalpositiesensor.
 • Storing in het gasklepbedieningscircuit of slechte elektrische verbinding van TPS, PPS en PCM-sensoren.
 • TPS, PPS sensor kabelboom is kortgesloten.
 • De retourveer van de gasklep zit vast.
 • Gasklepverstopping.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2168 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2168:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Uitzoeken wanneer en onder welke omstandigheden fout P2168 verscheen.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Controleer de elektrische bedrading en aansluitingen van de gaskleppositiesensor “F” of de gaspedaalpositiesensor visueel op loszitten en beschadiging.
 4. Test de TPS, PPS sensor.
 5. Controleer of de retourveer werkt.
 6. Wis de foutcode weer uit het computergeheugen, maak een proefrit met het voertuig om te zien of het probleem is opgelost.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer zorgvuldig de gaskleppositiesensor (TPS) of de gaspedaalpositiesensor (PPS). Controleer de connector en de bedrading op openingen, gecorrodeerde contacten, enz. Repareer of vervang indien nodig om fout P2168 te wissen.

Controleer de spanning bij TPS, PPS, deze moet tussen 0,45-0,17 volt liggen (sommige voertuigen kunnen andere waarden hebben). Een te lage of te hoge spanning wijst op een probleem. Vervang de sensor indien nodig.

Indien onlangs vervangen, kan het nodig zijn de TPS, PPS af te stellen. Bij sommige auto’s vereisen de installatie-instructies de juiste instelling of afstelling (raadpleeg de reparatiehandleiding voor details).

Als er geen symptomen zijn, kan het probleem intermitterend zijn en kan het wissen van de code het probleem tijdelijk oplossen. In dat geval moet u beslist de kabelboom controleren om er zeker van te zijn dat deze nergens schuurt of rafelt, enz.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2168 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Chrysler
 • Dodge (RAM)
 • Ferrari
 • Ford (F-150)
 • Jeep
 • Kia
 • Peugeot
 • Toyota
 • Volkswagen

Bij foutcode P2168 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2163, P2164, P2165, P2166, P2167.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen