Foutcode P2203 – stikstofoxidesensor-circuit hoog (Bank 1)

Foutcode P2203 klinkt als “stikstofoxidesensor-circuit hoog (Bank 1)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Nitrogen Oxides (NOx) Sensor Circuit High (Bank 1)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2203

Diagnosecode P2203 is een generieke code die wordt gedefinieerd als een hoog signaalniveau in het stikstofoxidesensorcircuit (bank 1). Deze wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een storing of fout in de NOx-sensor zelf of in het regelcircuit detecteert.

Foutcode P2203 – stikstofoxidesensor-circuit hoog (Bank 1)

De regelmodule controleert een groot aantal sensoren om uw motor efficiënt, betrouwbaar en draaiend te houden. Het controleert ook actief de emissies en zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk koolwaterstoffen in de atmosfeer terechtkomen.

PCM gebruikt NOx-sensoren om het niveau van stikstofoxide in de uitlaat te controleren om een indicatie te geven van de hoeveelheid uitgestoten koolwaterstoffen. Aangezien NOx een van de belangrijkste verontreinigende stoffen is die dieselmotoren produceren.

De ECU activeert fout P2203 en bijbehorende codes wanneer hij een hoog signaal van de NOx-sensor of zijn circuits controleert. In de meeste gevallen zal dit een mechanische fout zijn, vooral gezien de omstandigheden van de sensor.

Wanneer de PCM een hoog signaalniveau in de NOx-sensor of het controlecircuit ervan detecteert, stelt hij code P2203 in en gaat het waarschuwingslampje branden. Als het waarschuwingslampje knippert, wijst dit op een ernstig probleem dat de katalysator kan aantasten.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2203 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het dashboard gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Een toename van schadelijke emissies.
 3. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 4. Ontsteking slaat over onder belasting of bij stationair draaien.
 5. Verminderde motorprestaties.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.
 7. Overmatige uitlaatgassen.

Fout P2203 wordt niet als een zeer ernstige fout beschouwd, maar zoals bij elk probleem is het raadzaam deze te corrigeren. Met deze code is de kans groot dat u de emissietest niet haalt, omdat de emissies worden overschreden.

Oorzaken van de fout

Code P2203 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte of beschadigde NOx-sensor.
 • Er zit vuil op de NOx sensor.
 • Beschadigde of versleten NOx sensor connector.
 • Beschadigde bedrading.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2203 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2203:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met de auto om te zien of code P2203 opnieuw verschijnt.
 3. Als de code opnieuw verschijnt, controleer dan de kabels en bijbehorende connectoren die naar de NOx-sensor leiden. Controleer of ze niet gebroken of gerafeld zijn. Repareer of vervang indien nodig.
 4. Inspecteer en test de NOx-sensor, vervang hem indien nodig als hij defect is.
 5. Als een defecte PCM de oorzaak is, moet u deze vervangen of opnieuw programmeren.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer op zichtbare schade aan de sensor, bedrading en connectoren. Start dan de diagnoseprocedure met de scantool. Om te bepalen of P2203 de enige fout is, kan het de moeite waard zijn eerst de andere foutcodes uit te zoeken.

Als er geen defecte of gecorrodeerde connectoren worden gevonden, voer dan een grondige inspectie uit van alle bijbehorende bedrading. Repareer of vervang indien nodig beschadigde bedrading.

Bedrading en NOx-sensor controleren

Als er geen zichtbare schade aan de bedrading is, maak dan een test van de referentiespanning, aarding, weerstand en continuïteit. Maak de sensor los van de kabelboom om de PCM niet te beschadigen en kortsluiting te voorkomen.

De NOx-sensor maakt deel uit van het regelcircuit en moet ook worden getest. Vergelijk alle metingen op de sensor met de waarden in de handleiding. Vervang de sensor als de aflezing buiten het opgegeven bereik of de opgegeven waarde valt.

Zorg er bij het vervangen van de NOx-sensor voor dat alle aansluitingen goed vastzitten en dat alle bedrading uit de buurt van hete onderdelen wordt gehouden. Start vervolgens de motor en laat deze op temperatuur komen, zodat de nieuwe sensor in de gesloten-lusmodus kan komen.

De belangrijkste oorzaak van fout P2203 is een defecte NOx-sensor, dus vervanging daarvan zou het probleem moeten oplossen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2203 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • BMW
 • Chevrolet
 • Dodge (RAM)
 • Ford
 • GMC
 • Jeep
 • Mercedes-Benz (ML350, Sprinter, W163,  W203, W211)
 • Ssangyong (Kyron, Rexton)
 • Volkswagen

Bij foutcode P2203 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2200, P2201, P2202, P2204.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen