Foutcode P222A – storing barometrische druksensor “B” circuit

Foutcode P222A klinkt als “storing barometrische druksensor “B” circuit”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Barometric Pressure (BARO) Sensor “B” Circuit Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P222A

OBD-II diagnosecode P222A wordt gedefinieerd als een barometrische druksensor (BARO) fout. Deze wordt ingesteld wanneer de barometrische druksensorwaarden niet overeenkomen met de huidige motorbelasting en gasopening. Ook als ze niet overeenkomen met de metingen van de absolute druksensor (MAP).

Foutcode P222A – storing barometrische druksensor

De meeste Powertrain Control Modules (PCM’s) vertrouwen op een wisselend aantal metingen om de motor nauwkeurig te voorzien van de optimale lucht/brandstofverhouding. Gewoonlijk worden barometrische luchtdruksensoren (BARO) gebruikt wanneer er ook absolute spruitstukdruksensoren (MAP) aanwezig zijn.

BARO-sensoren worden gebruikt om de atmosferische druk te meten. Deze waarde is een integraal onderdeel voor de bepaling van brandstofmengsels. Aangezien de motorbesturingseenheid de atmosferische druk moet vergelijken met de druk in het inlaatspruitstuk. Om het brandstofmengsel nauwkeurig af te stemmen op de behoeften van de bestuurder in een bepaalde periode van de rit.

In een volledig functionerend systeem leveren de MAP- en inlaatluchttemperatuursensoren ook invoergegevens voor de PCM.

De gecombineerde gegevens (van de drie sensoren) bepalen uiteindelijk de mate van gasopening. Evenals het volume en de timing van de brandstoftoevoer om zich aan te passen aan het ontstekingstijdstip. Dit zorgt ervoor dat de motor op elk moment optimaal presteert.

De ingangswaarde van de atmosferische druksensor (BARO) wordt vergeleken met de referentiespanning. Als de afwijking van de verwachte waarde vier opeenvolgende seconden aanhoudt, stelt de PCM code P222A in en gaat het storingslampje branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P222A voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De motor slaat af of start slecht.
 3. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 4. Ontsteking slaat over onder belasting of bij stationair draaien.
 5. Verminderde gasrespons.
 6. Verminderde motorprestaties.
 7. Brandstofgeur.
 8. Slechte acceleratie.
 9. Verhoogd brandstofverbruik.
 10. In sommige gevallen zijn er geen andere symptomen dan een opgeslagen foutcode.

De fout P222A is een ernstige fout, want die kan motorproblemen veroorzaken. Als er echter geen symptomen zijn en alleen het controlelampje gaat branden, kan het OBD-II-systeem opnieuw worden gestart en zal het voertuig normaal blijven rijden.

Oorzaken van de fout

Code P222A kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte of beschadigde luchtdruksensor (BARO).
 • Beschadigde of versleten luchtbarometrische druksensorconnector.
 • Beschadigde kabelboom.
 • Mechanisch defect veroorzaakt verandering in BARO gegevens.
 • Verstopte katalysator.
 • Ernstige uitlaatgaslekkage vóór de zuurstof- of NOx-sensoren.
 • Defecte gaskleppositiesensor
 • Defecte of vervuilde massa-luchtstroomsensor (MAF).
 • Spruitstukdruksensor is defect.
 • Inlaatluchttemperatuursensor (IAT) defect.
 • Motor in slechte mechanische staat of aanhoudende ontstekingscodes in een of meer cilinders.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P222A wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P222A:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met de auto om te zien of de code P222A opnieuw verschijnt.
 3. Als de code opnieuw verschijnt, controleer dan alle kabels en relevante connectoren die naar de BARO, MAP, MAF of TPS sensoren leiden. Controleer of ze niet gebroken of gerafeld zijn. Repareer of vervang indien nodig.
 4. Inspecteer en test deze sensoren.
 5. Vervang zo nodig de defecte sensoren.
 6. Als een defecte PCM-module de oorzaak is, moet u deze vervangen of opnieuw programmeren.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer op zichtbare schade aan de sensoren, bedrading en connectoren. Start dan de diagnoseprocedure met een scantool. Om te bepalen of fout P222A de enige fout is, kan het de moeite waard zijn eerst de andere foutcodes uit te zoeken.

Als er geen problemen zijn met beschadigde of gecorrodeerde connectoren, voer dan een grondige inspectie uit van alle bijbehorende bedrading. Repareer of vervang indien nodig beschadigde bedrading.

Controleer op verstopt luchtfilter, schade aan katalysator. Kijk ook naar beschadigde of losgekoppelde luchtinlaat, losgeraakte of gebroken vacuümleidingen en verstoppingen in de inlaatleiding. Vervang slangen, kanalen, filterelement of vacuümleidingen indien nodig.

Controleer de BARO-sensor

Als de code blijft, controleer dan de referentiespanning op de connector van de BARO-sensor. Controleer ook aarding en continuïteit, vooral in de signaaldraad tussen PCM en BARO-sensorconnector. Als de weerstand oneindig is, repareer dan de breuk in het signaalcircuit van de luchtdruksensor.

Als de continuïteit van het circuit in orde is, controleer dan of de BARO-sensor in werking is door de scantool op het voertuig aan te sluiten. De spanning van de BARO-sensor moet geleidelijk afnemen van 5 volt tot 1 volt of iets minder, en weer toenemen tot ongeveer 5 volt. Als de signaalspanning niet verandert volgens de specificaties van de fabrikant, moet u de sensor vervangen.

Vaak blijven de metingen van de BARO-sensor steken op 4,5 volt, ongeacht de bedrijfsomstandigheden van de motor. Dit wijst op een kortsluiting tussen de signaalkabel en de 5 volt referentiedraad. Repareer zo nodig de bedrading om de kortsluiting op te heffen.

Als er geen spanning op de signaallijn staat wanneer de connector van de BARO-sensor wordt losgekoppeld, is er een interne kortsluiting en moet de sensor worden vervangen.

In sommige gevallen kan het PCM defect zijn of defect raken. Maar dit is uiterst zeldzaam. Daarom is het het beste om, voordat je hem vervangt, alles nog eens grondig te controleren.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P222A kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Acura
 • BMW
 • Cadillac
 • Chevrolet
 • Ford
 • GMC
 • Honda
 • Hyundai
 • Isuzu
 • Mazda
 • Mercedes-Benz
 • Saab
 • Volvo

Bij foutcode P222A kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2226, P2227, P2228, P2229, P222B, P222C, P222D, P222E, P222F, P2230.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen