Foutcode P2254 – O2-sensor negatief circuit regelcircuit open (Bank 2, Sensor 1)

Foutcode P2254 klinkt als “O2-sensor negatief circuit regelcircuit open (Bank 2, Sensor 1)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “O2 Sensor Negative Circuit Control Circuit Open (Bank 2, Sensor 1)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2254

Opgeslagen code P2254 betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een open min-circuit in zuurstofsensor 1 voor cilinderblok 2 heeft gedetecteerd. Om het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen te controleren. Naast de efficiëntie van de katalysator gebruikt de PCM ook input van verwarmde zuurstofsensoren (HO2S).

Foutcode P2254 – O2-sensor negatief circuit regelcircuit open (Bank 2, Sensor 1)

De zuurstofsensoren zijn ontworpen met een zirkoniumdioxidedetectie-element in het midden van de geventileerde stalen behuizing. Tussen het sensorelement en de draden in de connector van de zuurstofsensor worden kleine platina-elektroden gesoldeerd. De connector van de O₂-sensorbundel is verbonden met het Controller Area Network (CAN) dat de zuurstofsensorbundel verbindt met de PCM-connector.

Elke HO2S-sensor is zo geplaatst dat het sensorelement zich dichter bij het midden van de pijp bevindt. Uitlaatgassen komen de zuurstofsensor binnen via speciale openingen in de stalen behuizing en stromen rond het sensorelement. Door de verhitte lucht produceren de zuurstofionen energie, die door het PCM als spanning wordt gedetecteerd.

Wanneer de pulserende zuurstofionen tussen de platinalagen bewegen, verandert de uitgangsspanning van HO2S. De PCM detecteert deze veranderingen in de uitgangsspanning van de zuurstofsensor als veranderingen in de zuurstofconcentratie in de uitlaatgassen.

Als het PCM een spanningsniveau detecteert dat niet binnen de aanvaardbare parameters valt. Foutcode P2254 wordt opgeslagen en het storingslampje (MIL) kan gaan branden.

Bij de meeste voertuigen duurt het een aantal ontstekingscycli (in geval van storing) voordat het lampje gaat branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2254 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. Bovendien kunnen codes voor ontstekingsfouten en te lage/rijke uitlaat aanwezig zijn.
 3. Motorvermogenverlies.
 4. De motor trekt niet goed op, of trilt tijdens het optrekken.
 5. Verhoogd brandstofverbruik.

De foutcode P2254 wordt als ernstig beschouwd. Aangezien een kortsluiting van de O₂-sensor zeer slechte motorprestaties en diverse rijproblemen kan veroorzaken.

Oorzaken van de fout

Code P2254 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Zuurstofsensor O₂ is defect.
 • Probleem met de verbindingsdraden en connector in de vorm van gesmolten of gebroken.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2254 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2254:

 1. Sluit eerst een OBD-II scanner aan op de boordcomputer van het voertuig en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit.
 2. Wis vervolgens de foutcodes uit het geheugen van de PCM en maak een proefrit met de auto om te zien of fout P2254 weer verschijnt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan de kabelbomen en connectoren.
 4. Test de sensor, vervang hem indien nodig.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Sluit het scanapparaat aan op de diagnosepoort van de auto en haal alle opgeslagen codes op. Wis ze dan en maak een proefrit met de auto. Als er geen code verschijnt, was de fout tijdelijk. Als het verschijnt, ga dan door met testen.

Inspecteer visueel de kabelboom en de connectoren van de zuurstofsensor (HO2S). Vervang de beschadigde bedrading of connectoren als u schade aantreft. Reset daarna de fouten opnieuw, maak een testrit en lees ze opnieuw uit.

Als code P2254 opnieuw wordt gevonden, start dan de motor. Laat hem op temperatuur komen bij stationair draaien. Sluit het scanapparaat aan op de diagnosepoort en let op de ingang van de zuurstofsensor.

Als de zuurstofsensor O₂ normaal functioneert, varieert de spanning voor de katalysator continu van 1 tot 900 millivolt. De sensoren na de katalysator schakelen ook tussen 1 en 900 millivolt. Een niet goed werkende HO2S-sensor moet als defect worden beschouwd als de motor in orde is.

Als de HO2S-sensor batterijspanning of geen spanning weergeeft in de datastroom van de scantool. Gebruik een multimeter om real-time gegevens van de HO2S-sensoraansluiting te verkrijgen. Als de uitgang hetzelfde blijft, is er kortsluiting in de HO2S-sensor en moet deze worden vervangen.

Het kan gebeuren dat code P2254 nog steeds wordt weergegeven wanneer alle tests zijn geslaagd, dit duidt hoogstwaarschijnlijk op een defecte zuurstofsensor O₂. Maar een defecte PCM-module kan ook niet worden uitgesloten totdat de sensor is vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2254 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Acura (MDX, TL)
 • Audi (Q7)
 • BMW
 • Chevrolet (Captiva)
 • Ford (Mustang)
 • Honda (Accord, Odyssey, Pilot)
 • Kia
 • Lexus
 • Mazda
 • Peugeot
 • Toyota
 • Volkswagen

Bij foutcode P2254 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2251, P2252, P2253, P2255, P2256.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen