Foutcode P2262 – turbocompressor/supercharger boostdruk niet gedetecteerd – mechanisch

Foutcode P2262 klinkt als “turbocompressor/supercharger boostdruk niet gedetecteerd – mechanisch”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Turbocharger/Supercharger Boost Pressure Not Detected – Mechanical” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2262

Een opgeslagen foutcode P2262 geeft aan dat de regelmodule (PCM) een probleem in het turbolader- of superchargersysteem heeft gedetecteerd. In dit geval is het niet detecteren van de laaddruk te wijten aan een mechanische fout.

Foutcode P2262 – turbocompressor/supercharger boostdruk niet gedetecteerd – mechanisch

In systemen met geforceerde inductie moet de inlaatdruk worden gevarieerd en geregeld naar gelang van het op dat moment vereiste vermogen. Hiervoor wordt een aanjaagklep gebruikt. Dit wordt bewaakt en geregeld door de motorregelmodule om de motor te voorzien van een ideaal brandstof/luchtmengsel.

Dit gebeurt door de turbolader/laadschoepen mechanisch af te stellen. De schoepen zijn verantwoordelijk voor het regelen van de hoeveelheid supercharger die lucht in de verbrandingskamer brengt. Als de PCM de controle over de supercharger verliest, leidt dit tot een onregelmatige werking van de motor.

Foutcode P2262 wordt geactiveerd wanneer de motorregelmodule detecteert dat er een mechanische fout is opgetreden waarbij de laaddruk niet wordt gedetecteerd. In dit geval wordt het specifieke probleem aangegeven, namelijk een mechanisch probleem.

De regelaar activeert dan het motorwaarschuwingslampje (MIL). En de fout wordt in het geheugen opgeslagen als een storing in het boost control systeem.

Het kan enkele malen duren voordat het MIL controlelampje op het dashboard wordt geactiveerd.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2262 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 3. Schokken/mislukte ontsteking bij stationair toerental of onder belasting.
 4. De motor kan niet versneld worden en de gasrespons reageert niet.
 5. Verminderde motorprestaties.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.
 7. Er kan ook sprake zijn van meer motorgeluid, geratel en geratel.
 8. Het voertuig kan in een noodsituatie terechtkomen.

De ernst is gemiddeld tot hoog, afhankelijk van de symptomen. Fout P2262 mag niet worden genegeerd, omdat u het risico loopt interne motoronderdelen te beschadigen. Het is daarom in uw belang storingen in het geforceerde inductiesysteem zo snel mogelijk te verhelpen.

Oorzaken van de fout

Code P2262 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De turbolader kan het begeven hebben.
 • De laaddruksensor is defect.
 • Corrosie die een hoge weerstand veroorzaakt in connectoren of contacten.
 • Versleten of kortgesloten kabelboom.
 • Verstopt of beschadigd luchtfilter.
 • Lekkende lucht in het vacuümsysteem (lekkage wordt vaak gevonden in de vacuümtank).
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2262 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2262:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met de auto om te zien of fout P2262 opnieuw verschijnt.
 3. Controleer de druksensor.
 4. Test de turbolader.
 5. Controleer de vacuümleidingen op lekken.
 6. Controleer het luchtfilter, het kan aan vervanging toe zijn.
 7. Controleer de connector en bedrading op schade, losheid en corrosie.
 8. Controleer de PCM module.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Turbines draaien gewoonlijk met ongelooflijke snelheden van 100.000 tot 150.000 omwentelingen per minuut. Zij verdragen geen onbalans of gebrek aan schone olie in het lager.

Het diagnoseproces voor fout P2262 begint het best met de meest voorkomende turboproblemen. Hiervoor is gereedschap nodig, zoals een vacuümmeter en een meetklok.

Controle van het vacuüm

Controleer of de motor goed loopt, zonder overslaan van de ontsteking of codes in verband met een defecte ontstekingssensor. Controleer vervolgens of de klemmen bij de uitlaat van de turbocompressor, de intercooler en het gasklephuis goed vastzitten.

Controleer het inlaatspruitstuk op lekkage, ook de vacuümslangen. Verwijder de hendel van de gasklep. Bedien de klep handmatig, kijk of de klep blijft hangen waardoor de druk daalt.

Let bij het zoeken naar een lek vooral op de vacuümtank, die is de meest voorkomende oorzaak van dit probleem.

Laaddrukmeting, inspectie turbolader

Zoek het vacuüm zonder gaten in het inlaatspruitstuk en installeer een vacuümmeter. Start de motor. Bij stationair toerental moet de motor een vacuüm hebben van 1-1,5 atmosfeer. Bij minder dan 1 atmosfeer is de katalysator defect en laat hij geen boost toe.

Geef de motor snel gas tot 5000 toeren en laat het gas los, terwijl u de vacuümmeter die de druk aangeeft in de gaten houdt. Als de druk hoger wordt dan 1,3 atmosfeer dan is de bypassklep slecht.

Stop de motor en laat hem afkoelen. Verwijder de uitlaatslang van de turbine en kijk binnenin of de bladen niet tegen het huis schuren. Let op verbogen of ontbrekende schoepen of olie in de turbolader. Draai de schoepen met de hand, op zoek naar weerstand die wijst op een storing in de turbolader.

Controleer de olieleidingen van het cilinderblok naar het middenlager en de retourleiding van het lager naar de oliepan op lekkage. Plaats een meetklok op de turbine-uitlaat en draai de turbine-as. Als de axiale speling meer dan 0,003 bedraagt, is het middenlager defect.

Bedrading en druksensor

Indien na alle controles geen problemen worden gevonden, maar code P2262 niet is verdwenen, moeten de elektrische componenten worden gecontroleerd. De sensor en de bijbehorende circuits moeten worden getest.

Koppel de kabelboom los en test het besturingscircuit. Controleer of er 12 volt aanwezig is in het voedingscircuit. Ze moeten verschijnen als het contact aanstaat. Als ze er niet zijn, of als ze er wel zijn als het contact uit is, repareer dan de bedrading van de PCM naar de sensor.

Controleer of de aarding veilig is. Sluit het testlampje aan op batterij plus en raak het andere uiteinde aan op het massacircuit van de sensor. Als het lampje niet gaat branden, wijst dit op een defect circuit.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2262 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Citroen (C4, C5)
 • Dodge (RAM)
 • Fiat
 • Ford
 • Mazda (CX-5)
 • Opel (Astra)
 • Peugeot (3008, 308)
 • Volkswagen (Tiguan, Touran)
 • GAZelle (Cummins, Next)

Bij foutcode P2262 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2261, P2263, P226B.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen