Foutcode P2269 – water in brandstofsensor toestand

Foutcode P2269 klinkt als “water in brandstofsensor toestand”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Water in Fuel Sensor Condition” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2269

OBD-II-fout P2269 is een algemene foutcode die wordt gedefinieerd als “brandstofwatersensor detecteerde water”. Maar ondanks de algemeenheid kunnen de exacte reparatiestappen verschillen naargelang het merk en model van het voertuig.

Foutcode P2269 – water in brandstofsensor toestand

De water-in-brandstofsensor is ontworpen om de brandstof die er doorheen loopt te controleren om ervoor te zorgen dat ethanol, water en andere onzuiverheden een bepaald percentage niet overschrijden. Bovendien wordt de brandstoftemperatuur gemeten door de water-in-brandstofsensor en omgezet in een spanningspulsbreedte die door de PCM wordt geregeld.

De PCM gebruikt deze gegevens bij het afstellen en synchroniseren van de motor om optimale prestaties en brandstofbesparing te bereiken.

Wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een “water-in-brandstof”-toestand detecteert, wordt code P2269 ingesteld en gaat het waarschuwingslampje op het instrumentenpaneel branden. Het controlelampje water in de brandstof kan ook gaan branden als het voertuig dit waarschuwingslampje heeft.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2269 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De water-in-brandstof indicator licht op.
 3. Zwevende toeren en pogingen om af te slaan bij stationair toerental.
 4. de motor stopt of start slecht.
 5. Verminderde motorprestaties.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.
 7. Soms zijn er geen andere symptomen dan een opgeslagen foutcode.

De ernst van code P2269 kan sterk variëren, van een eenvoudig brandend storingslampje tot het uitvallen of helemaal niet meer starten van het voertuig. Als het probleem niet tijdig wordt verholpen, kan er schade ontstaan aan het brandstofsysteem en de interne motoronderdelen.

Oorzaken van de fout

Code P2269 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte water-in-brandstof sensor.
 • Gebroken of kortgesloten bedrading.
 • Zekering of smeltlood doorgebrand.
 • Verontreinigde brandstof of brandstof van slechte kwaliteit.
 • Defecte of versleten brandstoffilter.

Hoe kan ik foutcode P2269 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2269:

 1. Controleer de water-in-brandstofsensor.
 2. Controleer de bedrading en connectoren.
 3. Controleer de zekeringen of smeltloodjes.
 4. Herinner u waar en onder welke omstandigheden de laatste tankbeurt is uitgevoerd.
 5. Vervang het brandstoffilter.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap in het oplossen van problemen met P2269 is het bestuderen van de Technische Servicebulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig. In sommige gevallen kan dit veel tijd besparen door u in de juiste richting te wijzen.

Controleer in de administratie van het voertuig wanneer het brandstoffilter is vervangen en controleer ook visueel de toestand ervan. De meest voorkomende oorzaken van deze code zijn een defecte brandstoffilter of vervuilde brandstof.

Een visuele inspectie van de brandstof kan worden uitgevoerd met behulp van een glazen recipiënt. Zodra het monster is genomen, laat u het even staan; het water en de brandstof scheiden zich binnen enkele minuten.

De aanwezigheid van water in de brandstof is een indicatie van vervuilde brandstof, een defect brandstoffilter of beide.

De desbetreffende bedrading moet vervolgens worden gecontroleerd op duidelijke gebreken zoals krassen, slijtage, blootliggende draden of brandplekken. Connectoren moeten ook worden gecontroleerd op veiligheid, corrosie en beschadigde contacten.

Voor aanvullende procedures kan een oscilloscoop nodig zijn om informatie over de signaalpulsen van de sensor te verkrijgen. Daarom kunt u het beste contact opnemen met een gespecialiseerde werkplaats om een nadere diagnose te stellen van fout P2269.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2269 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A5)
 • Chevrolet (Captiva, Impala)
 • Dacia
 • Dodge (RAM)
 • Ford (Transit)
 • Great Wall
 • Hover (H5)
 • Hyundai
 • Jeep
 • Land Rover (Range Rover)
 • Mercedes-Benz
 • Opel (Antara)
 • Tata (Safari)

Bij foutcode P2269 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0193, P0237, P0251, P0341, P0652, P2266, P2509.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen